Σημάδια ότι δεν είσαι ηγέτης

Ίσως πάντα να απορούσες αν είσαι ηγέτης. Ίσως να λες τη γνώμη σου και να μην ακούγεται. Εδώ μαζέψαμε τα σημάδια που δείχνουν γιατί δεν εμπνέεις σεβασμό.
Σημάδια ότι δεν είσαι ηγέτης

Δεν έχει σημασία αν είσαι προϊστάμενος ή υφιστάμενος, οι ηγετικές ικανότητες δε βοηθούν μόνο στον χώρο εργασίας, βοηθούν και στην επίτευξη στόχων –αλλιώς θα λάβει υπόψη του τη γνώμη σου το αφεντικό σου αν μπορείς να το πεις με την σιγουριά ενός ηγέτη.

Με αυτά που σου λέμε προσπαθούμε να σου υπογραμμίσουμε τη σημασία της αυτοβελτίωσης και πώς αυτή θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη κάποιων ηγετικών ικανοτήτων. Γι’ αρχή καλό είναι να εντοπίσεις τα λάθη που κάνεις και χάνεις τον ηγετικό ρόλο σου.

Δεν κρατάς τον λόγο σου: Την ίδια στιγμή που κάποιος θα αθετήσει τον λόγο του, θα χάσει και τον σεβασμό που εμπνέει στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Είτε πρόκειται για κάτι που τελικά ήταν αδύνατο να έρθει εις πέρας, είτε είναι κάτι που δεν έγινε στην ώρα του, όποιος κι αν είναι ο λόγος, κάτι τέτοιο δείχνει αναξιοπιστία.

Δεν έχεις συναισθηματική νοημοσύνη: Δε σε αποκαλούμε χαζό, δεν έχουμε όλοι την ίδια κλίση. Κάποιοι άνθρωποι στερούνται συναισθηματικής νοημοσύνης και υπερτερούν κάπου αλλού –στα μαθηματικά λόγου χάρη.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αρετή ζωτικής σημασίας για έναν ηγέτη. Ο «αρχηγός» μιας ομάδας, οφείλει να κατανοεί και να σέβεται τα συναισθήματά των ανθρώπων. Αν θεωρεί ότι τα συναισθήματα των υπολοίπων είναι υποδεέστερα, ή τους θεωρείς χαζούς επειδή δεν έχουν την ίδια αντίληψη με εσένα, τότε δε θα καταφέρεις να τους εμφυσήσεις σεβασμό.

Επηρεάζεσαι εύκολα από τη γνώμη των άλλων: Η λήψη αποφάσεων είναι ό,τι σημαντικότερο για έναν ηγέτη. Πρέπει να έχεις πλάνο, να τα βάλεις κάτω και με καθαρό μυαλό να πάρεις τις αποφάσεις σου. Ο άνθρωπος που δεν μπορεί να ηγηθεί καταστάσεων επηρεάζεται από τη γνώμη των άλλων, καθώς φοβάται ότι δε θα αρέσει. Κάπως όμως πρέπει να κάνεις τη διαφορά.

Αντί να σπας τους κανόνες, τους ακολουθείς: Στο ίδιο μοτίβο, ο άνθρωπος που διστάζει να σπάσει τους κανόνες, δεν καταφέρνει να ηγηθεί των άλλων. Πώς να εμπνεύσει τους άλλους ανθρώπους όταν λέει τα ίδια με τους προηγούμενους; Ο ηγέτης πρέπει να νιώθει σίγουρος για τις κινήσεις του.Η αλλαγή που ίσως θέλει να φέρει, δύσκολα έρχεται ακολουθώντας τους κανόνες.

Δεν μπορείς να οργανώσεις τον χρόνο σου: Για να μπορέσει ένας άνθρωπος να εμπνεύσει τους άλλους, πρέπει να δίνει την εντύπωση κάποιου που ξέρει πώς να οργανώνει τον χρόνο του. Ένας άνθρωπος αγχωμένος ο οποίος δεν μπορεί να οργανώσει το πρόγραμμά του, το πιο πιθανό είναι ότι δεν μπορεί να οργανώσει και τους άλλους. Κι αυτό μόνο ηγετική εικόνα δε βγάζει προς τα έξω.

Δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου: Οι ηγέτες έχουν την τάση να ελέγχουν τα συναισθήματά τους· εμπνέεουν σεβασμό επειδή κρατούν την ψυχραιμία τους, αλλά και τον ενθουσιασμό τους. Δε σημαίνει ότι δεν έχουν συναισθήματα, έχουν όμως την πνευματική ικανότητα να τα ελέγξουν. Η κυκλοθυμία μπορεί εύκολα να αποσπάσει κάποιου την προσοχή από τον στόχο του.

Δεν έχεις συγκεκριμένο όραμα: Πόσο σημαντικό είναι ένας άνθρωπος να έχει ένα συγκεκριμένο όραμα για τη ζωή του; Αν έχεις στόχο, ξέρεις πού να επικεντρωθείς στη ζωή σου και ξέρεις τι πρέπει να κάνεις για να τον επιτύχεις. Για να καταφέρει κανείς να γίνει ηγέτης πρέπει να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τι θέλει να κάνει στη ζωή του –ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, νόμιζες όμως ότι το να είσαι ηγέτης είναι εύκολο;- ώστε να φτιάξει εκείνο το πλάνο που θα τον οδηγήσει στον μακροπρόθεσμο στόχο του.

Εν ολίγοις, ο άνθρωπος που γνωρίζει τι θέλει, εμπνέει και σεβασμό.

Επικεντρώνεσαι στα αρνητικά: Για αρχή, είναι πολύ σημαντικό ένας ηγέτης να είναι ο άνθρωπος που μπορείς να συμπαθήσεις. Κι ένας άνθρωπος που καταφέρνει να επικεντρώνεται  μόνο στα αρνητικά χαρακτηριστικά καταστάσεων ή ανθρώπων, δύσκολα θα εμπνεύσει σεβασμό. Είναι ασύγκριτα πιο εύκολο να βρίσκεις προβλήματα, παρά λύσεις.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v