Ray Manzarek: Πέθανε ο πιανίστας των Doors

Ο άνθρωπος που ίδρυσε μαζί με τον Jim Morrison τους Doors έφυγε από την ζωή την Δευτέρα, κι εμείς θυμόμαστε την πορεία της ροκ ζωής του.
Ray Manzarek: Πέθανε ο πιανίστας των Doors
Ο άνθρωπος που μαζί με τον Jim Morrison ίδρυσε την δεκαετία του ’60 την θρυλική μπάντα των Doors, «έφυγε» την Δευτέρα μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ο σπουδαίος μουσικός άφησε την τελευταία του πνοή σε κλινική της Γερμανίας, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του, αναφέρει ο ατζέντης του σε ανακοίνωσή του.

Πρόλαβε, όμως, στα 74 χρόνια της ζωής του, να γράψει μουσική Ιστορία, μέσα από κομμάτια όπως το «Break on through to the other side» και το «Light my fire». Ως ελάχιστο φόρο τιμής, θυμόμαστε τις «ροκιές» της ζωής του και συμφωνούμε με τον κιθαρίστα της μπάντας, Robby Krieger, που έσπευσε σήμερα να δηλώσει πως «είμαι απλώς χαρούμενος που είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί του τραγούδια των Doors την τελευταία δεκαετία». Εμείς είμαστε απλώς χαρούμενοι που τα ακούσαμε.

*Η γνωριμία με τον Morrison



Αφού παράτησε μια καριέρα μπασκετμπολίστα, ο ανήσυχος τότε νέος Ray Manzarek αποφάσισε να εγγραφεί στη σχολή Κινηματογράφου του UCLA, όπου γνώρισε, εκτός της μελλοντικής συζύγου του, Dorothy, τον συμφοιτητή του Jim Morrison. Παρ’ όλα αυτά, τα φοιτητικά του χρόνια τελείωσαν, οι δρόμοι τους χώρισαν και οι Doors δεν θα είχαν γίνει πραγματικότητα αν δεν συναντιόντουσαν ξανά τυχαία λίγους μήνες μετά σε μια καλιφορνέζικη παραλία.

Εκεί, ο Morrison αποκάλυψε στον Manzarek ότι έχει γράψει κάποια τραγούδια, ο τελευταίος ζήτησε να τα ακούσει, και εκείνη ακριβώς τη στιγμή αποφασίστηκε η ίδρυση των Doors. Ο Manzarek λίγο αργότερα γνώρισε τον μελλοντικό κιθαρίστα και τον ντράμερ των Doors, Robby Krieger και John Densmore σε ένα σεμινάριο… διαλογισμού. Τα υπόλοιπα είναι μουσική Ιστορία.

*Η πορεία του Ray Manzarek



Ο Manzarek συχνά-πυκνά άφηνε τα πλήκτρα του για να δανείσει την φωνή του σε live εκτελέσεις όπως αυτές του “Close to You” ή σε b-sides όπως το “You Need Meat” του “Love her madly”. Τραγούδησε επίσης και στα δύο τελευταία άλμπουμ της μπάντας, μετά τον θάνατο του Morrison. Στην συνέχεια συμμετείχε σε άλλα συγκροτήματα, όπως οι Nite City, ηχογράφησε την ροκ εκδοχή της “Carmina Burana” μαζί με τον Philip Glass και συνεργάστηκε με μουσικούς θρύλους όπως ο Iggy Pop και οι Echo and the Bunnymen.

Στην ιστορία της μουσικής θα μείνει όχι μόνο για τα εμβληματικά κομμάτια που έγραψε, αλλά και για το σοβαρό του προφίλ, μακριά από το γνωστό ροκ κλισέ «sex, drugs and rock’n’roll» που ο ίδιος στηλίτευε, ακόμη κι αν χαρακτήριζε τα μέλη της ίδιας του της μπάντας.



Το 1998 εκδόθηκαν τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Light my Fire: My life with the Doors». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του πάλεψε με τον καρκίνο, ο οποίος του στοίχισε την ζωή.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v