Tα 10 σημαντικότερα albums στην ιστορία της μουσικής

Όρισαν το rock’n’roll, επαναπροσδιόρισαν την ποπ κουλτούρα, επηρέασαν τους μεγάλους καλλιτέχνες που ακολούθησαν ή απλώς άφησαν το δικό τους μοναδικό στίγμα στην ιστορία της μουσικής. Δείτε ποιοι καλλιτέχνες σημάδεψαν με τα σπουδαιότερα albums τους την μουσική βιομηχανία.
Tα 10 σημαντικότερα albums στην ιστορία της μουσικής
του Γιώργου Κόκουβα

Ο πιο μουσικός αιώνας της ιστορίας ήταν αναμφισβήτητα ο 20ος. Όχι γιατί παλιότερα η μουσική ήταν μία σπάνια πολυτέλεια, αλλά επειδή μέσα στα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια εμφανίστηκαν μεγάλες μορφές που μετέτρεψαν την μουσική έκφραση στην πιο δημοφιλή βιομηχανία και τα τραγούδια τους στιγμάτισαν για πάντα την εποχή που κυκλοφόρησαν.

Η ποπ τρέλα του λοχία Pepper, η ευφυής χρήση μουσικών μοτίβων από τους Beach Boys, η grunge επανάσταση των Nirvana, οι φιγούρες του Michael Jackson και τα κιθαριστικά μανιφέστα του Bob Dylan, που ακούγονται σύγχρονα ακόμη και σήμερα το αποδεικνύουν. Τα καλύτερα μουσικά περιοδικά του κόσμου, το κοινό που κατέκλυσε για χάρη τους τα δισκοπωλεία –τότε που δεν είχε εφευρεθεί ακόμη η λέξη download- και μαζί τους κι εμείς, κατατάσσουμε τους καλλιτέχνες που ακολουθούν, και τα αντίστοιχα albums τους, στους θρύλους της μουσικής. Φυσικά, σε ένα δημοσίευμα δεν χωρούν όλα τα μουσικά είδη και όλοι οι αγαπημένοι μας μουσικοί, γι’ αυτό, οι ενστάσεις και οι δικές σας επιλογές επιβάλλονται – ψηφίστε τον δικό σας αγαπημένο στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.

Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

Τα «Σκαθάρια» ποζάρουν με τις αγαπημένες τους διασημότητες σε ένα από τα διασημότερα κολλάζ εξώφυλλα και κλείνουν μέσα στον δίσκο τους άλλο ένα κολλάζ από απλούς, αλλά τόσο πρωτοποριακούς ήχους της jazz, της rock’n’roll, του music hall, ακόμη και της κλασικής μουσικής. Κάπως έτσι, ξεπερνούν τους εαυτούς τους –είχαν ήδη θέσει ψηλά τον πήχη με το Revolver-, κερδίζουν τέσσερα Grammies, κάνουν πωλήσεις εκατομμυρίων και κατακτούν μια θέση στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας. Η ποπ δεν θα ήταν ίδια χωρίς αυτούς.

Bob Dylan – Highway 61 Revisited (1965)

Άλλη μία μουσική αποκάλυψη των ‘60s, η «εθνική οδός» του Dylan άνοιξε ποιητικά και blues μονοπάτια στην rock μουσική, βάζοντάς την σε νέους δρόμους. Και το έκανε με το καλύτερο σήμα εκκίνησης, το εναρκτήριο τραγούδι «Like a rolling stone», που έχει ψηφιστεί από όλους ανεξαιρέτως τους μουσικοκριτικούς ως ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ. How does it feel…?

The Smiths – Meat is Murder (1985)

Στην εποχή της punk και της disco, ο Morissey και η παρέα του βάζουν μπόλικες δόσεις πολιτικής στα κομμάτια τους και εκμεταλλεύονται τα riffs των 60s για να δημιουργήσουν ρεύμα εναλλακτικής έκφρασης στην θατσερική Βρετανία. Από «αντικαθεστωτικά» τραγούδια μέχρι ύμνους στην χορτοφαγία –φανερό από τον τίτλο του album-, το δεύτερο μουσικό πόνημα των Smiths ανήκει στα διαμάντια που επηρέασαν την μετέπειτα ροκ έκφραση.

Michael Jackson – Thriller (1982)

Ευφυείς ρυθμοί, παραγωγή-υπόδειγμα από τον Quincy Jones, τραγούδια και videoclips – θρύλοι, φιγούρες που βρίσκουν μιμητές ακόμη και σήμερα, επιτυχίες σε κάθε άκρη του πλανήτη και πωλήσεις που είναι δύσκολο να επαναληφθούν. Όλα αυτά, με ένα μόνο album, από τον μαύρο καλλιτέχνη που «έπαιξε» με τους όρους της pop, της rock, και της soul για να δημιουργήσει ένα μουσικό «τέρας»: το Thriller.

The Velvet Underground & Nico (1967)

O Lou Reed μαζί με εμπνευσμένους μουσικούς και με τον Andy Warhol για μάνατζερ, ηχογραφεί το συγκεκριμένο album το 1967. Το εγχείρημα με την περίφημη μπανάνα του Warhol στο εξώφυλλο, αποτυγχάνει παταγωδώς εμπορικά, ίσως εξαιτίας των αρκετά πρωτοποριακών και προκλητικών για την εποχή στίχων των κομματιών, που μιλούσαν για σεξ, ναρκωτικά και… σαδομαζοχισμό. Παρ’ όλα αυτά, οι αξίες αναγνωρίζονται έστω και αργά, και το θρυλικό album που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την ροκ, φιγουράρει στην κορυφή της λίστας του Observer με τα albums που άλλαξαν την μουσική και στο τυχερό νούμερο 13 της περίφημης λίστας του περιοδικού Rolling Stone με την χρυσή… 500άδα της μουσικής ιστορίας.

Elvis Presley – Elvis Presley (1956)

Το πρώτο «μεγάλο» album της rock’n’roll που κατάφερε να σκαρφαλώσει στις κορυφές όλων των charts, να πουλήσει σαν ζεστό ψωμί και να κάνει όλους τους κατοίκους του πλανήτη Γη να κουνήσουν τα πόδια τους στον ρυθμό του, από τα ‘50s μέχρι σήμερα και ποιος ξέρει μέχρι πότε είναι αυτό με το ονοματεπώνυμο του «βασιλιά» στο εξώφυλλο. Ο Elvis ζει.

Beach Boys – Pet Sounds (1966)

Κουτάκια αναψυκτικών, γαβγίσματα σκύλων, θροΐσματα από την Χαβάη, κουδούνια ποδηλάτων και ανθρώπινες φωνές η μία πάνω στην άλλη. Αθροίστε τα, εκθέτοντάς τα στην μουσική ευφυΐα των Beach Boys και κάπως έτσι προκύπτει ένα από τα πιο επιδραστικά pop albums της πιο μουσικής δεκαετίας της ανθρωπότητας. Ο Brian Wilson συνθέτει, οι Beatles τον κατατάσσουν στις επιρροές τους και ο Bob Dylan δηλώνει πως υποκλίνεται στο μουσικό αφτί του. Το ότι το Rolling Stone ψήφισε το συγκεκριμένο album στην δεύτερη θέση της έγκυρης λίστας του, και άλλοι τόσοι κριτικοί στην πρώτη, είναι μόνο το κερασάκι στην μελωδική, νοσταλγική τούρτα των Beach Boys.

Nirvana – Nevermind (1991)

Η εναλλακτική ροκ αναγεννάται στην αρχή της δεκαετίας του ’90, και ο Kurt Cobain με την παρέα του αφήνουν εποχή με τους grunge ύμνους που γνώριζε απ’ έξω κι ανακατωτά κάθε έφηβος και νέος εκείνης της εποχής. Μία εποχή που χρειάστηκε πολύ γρήγορα διαδόχους, αφού ο θάνατος του Cobain ήρθε λίγα χρόνια μετά, δημιουργώντας παγκόσμιο κύμα ροκ πένθους. 20 χρόνια μετά, οι εμφανίσεις του group στο MTV, τα riffs του «Smells Like teen Spirit» και το εξώφυλλο με τον… νεογέννητο κολυμβητή και το δολάριο παραμένουν σύμβολα μιας ολόκληρης γενιάς.

Sex Pistols – Never Mind the Bollocks (1977)

Η βρετανική σκηνή δονείται στα τέλη του ’70 από την πρώτη και τελευταία studio κυκλοφορία των Sex Pistols. Η καλλιτεχνική τόλμη φωνάζει τραγουδιστικά συνθήματα όπως «God Save the Queen» και «Anarchy in the UK» σε δύσκολες και συντηρητικές εποχές, δίνοντας το έναυσμα για την επανάσταση της punk και όλων των ειδών της ροκ που έκτοτε επηρεάστηκαν από αυτή. Το πιο έγκριτο μουσικό περιοδικό, το «Rolling Stone» δηλώνει σχετικά: «Το Never mind the bollocks τα άλλαξε όλα. Δεν υπήρχε τίποτα παρόμοιο μέχρι τότε και δεν έχει δημιουργηθεί τίποτα παρόμοιο έκτοτε. Πολύ κοντά έφτασαν οι Nirvana, μία μπάντα που επηρεάστηκε κατά πολύ από τους Sex Pistols».

David Bowie – The Rise and fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars (1972)

Ο πλανήτης Γη κινδυνεύει να καταστραφεί λόγω έλλειψης πόρων, και αναζητά τον «Μεσσία» του. Τον ρόλο αυτό έρχεται να πάρει το alter ego του David Bowie, ο Ziggy Stardust, που έρχεται από άλλο πλανήτη, μαθαίνοντας στους Γήινους τι θα πει rock star. Ο Bowie γράφει μερικούς από τους καλύτερους στίχους του, τους ερμηνεύει μοναδικά και επηρεάζει δεκάδες σημαντικούς καλλιτέχνες της ροκ, όπως οι Pixies, o Morissey και ο Eno.

Η μουσική ευφυΐα –ευτυχώς- δεν εξαντλείται σε δέκα καλλιτέχνες. Τεράστια ονόματα όπως αυτά των Pink Floyd, του Marvin Gaye, της Aretha Franklin, των Pixies, των Rolling Stones, του Stevie Wonder, των Clash και άλλων τόσων που βρίσκονται δικαιωματικά στο Hall of Fame του 20ου αιώνα, δεν χωρούν σε ένα και μόνο δημοσίευμα. Χωρούν όμως στο κάτω μέρος, όπου μπορείτε να ψηφίσετε εσείς τους δικούς σας αγαπημένους καλλιτέχνες που άλλαξαν την μουσική.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v