Βασίλης Ράπανος: Ο εκρηκτικός (παρ' ολίγον) Υπουργός

Σαν βόμβα (κατά προτίμηση μία από εκείνες που έβαζε στη Χούντα) έσκασε η ανακοίνωση του ονόματος του Βασίλη Ράπανου στο Υπουργείο Οικονομικών. Ποιος είναι ο… εκρηκτικός οικονομολόγος που εξέπληξε τους FT και γιατί το όνομά του είναι στις δημοφιλέστερες αναζητήσεις του Google;
Βασίλης Ράπανος: Ο εκρηκτικός (παρ ολίγον) Υπουργός
της Ηρώς Κουνάδη

«Ο νέος μας υπουργός οικονομικών έχει κάνει φυλακή στο Γεντί Κουλέ». Μια φράση που έμοιαζε βγαλμένη από ταινία του Γκάι Ρίτσι έκανε, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, τον γύρο των social media. Κι ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ο 64χρονος οικονομολόγος, ο οποίος λίγες ώρες αργότερα εισήχθη στο νοσοκομείο, ήταν σίγουρα το πιο ενδιαφέρον πρόσωπο της νέας κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Και, ακόμη και αν έμεινε τελικά εκτός κυβερνητικού σχήματος, είναι αδιαμφισβήτητα το πρόσωπο της εβδομάδας. Δοκιμάστε να γράψετε «Βασίλης» στο Google και θα διαπιστώσετε ότι το επίθετό του –που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα αμφιβάλουμε αν απασχολούσε έστω και στο ελάχιστο τους χρήστες του διαδικτύου– είναι η δημοφιλέστερη αναζήτηση της δημοφιλέστερης των μηχανών αναζήτησης.

Μια λαμπρή καριέρα…

Ο Βασίλης Ράπανος γεννήθηκε στην Κω το 1947. Είναι, εδώ και είκοσι χρόνια, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Οικονομική ανάλυση και Δημόσια Οικονομική. Πήρε το πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) το 1975, Master’s από το Πανεπιστήμιο Lakehead του Καναδά το 1978 και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Queen's του Καναδά το 1982.

Εκτός από την ερευνητική και ακαδημαϊκή του δραστηριότητα ο κ. Ράπανος υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως Σύμβουλος στο Υπουργείο Οικονομικών, Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ. Από το 1995 έως το 1998 υπηρέτησε αρχικά ως Υποδιοικητής και μετά ως Διοικητής της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέχρι το 1998, οπότε η τράπεζα συγχωνεύθηκε με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Ήταν για δύο χρόνια, από το 1998 έως το 2000, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ. Από το 2000 έως το 2004 ήταν Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου λέγεται ότι διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Από το 2007 έως και σήμερα ήταν Επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), παράλληλα με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

…Και όσα δεν αναφέρουν τα επίσημα βιογραφικά

Για το «αριστερό ριζοσπαστικό παρελθόν του νέου υπουργού οικονομικών» έσπευσαν να δηλώσουν την έκπληξή τους οι Financial Times, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση των καινούριων του καθηκόντων. Ο Βασίλης Ράπανος, όπως ανέφεραν, είναι γνωστός για την εμπλοκή του στην αριστερή αντίσταση, η οποία προχώρησε σε βομβιστικές επιθέσεις κατά στόχων που σχετίζονταν με τη χούντα στη διάρκεια της επταετίας 1967 - 1974. Όταν η οργάνωση αποκαλύφθηκε από τη μυστική αστυνομία, ο κ. Ράπανος ήταν φοιτητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο, και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Εξέτισε την ποινή του στο Γεντί Κουλέ της Θεσσαλονίκης, όπου βρήκε έναν δάσκαλο: τον Σάκη Καράγιωργα, έναν αριστερό οικονομολόγο φυλακισμένο σε κοντινό κελί. «Η φυλακή έγινε το πανεπιστήμιό μου», δήλωσε ο ίδιος. «Ήταν μια θετική εμπειρία. Διάβασα πολύ και ανακάλυψα πόσο δυνατός μπορείς να γίνεις από τέτοιες καταστάσεις». Ο νεαρός φοιτητής απελευθερώθηκε το 1973, όταν δόθηκε αμνηστία στους περισσότερους πολιτικούς κρατούμενους, και συνέχισε τις σπουδές του.

«Το γεγονός πάντως ότι δεν δήλωνε με τυμπανοκρουσίες αντιστασιακός και κράτησε χαμηλό προφίλ είναι νομίζω θετικό» σχολιάζει αναγνώστης κάτω από το σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr –κι εμείς επαυξάνουμε.

Habemus… Υπουργό Οικονομικών;

Ο Βασίλης Ράπανος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Υγεία την περασμένη Παρασκευή, μετά από λιποθυμικό επεισόδιο, ελάχιστες ώρες αφού η είδηση για την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς του Αντώνη Σαμαρά είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου μαζί με τα σχετικά αστειάκια περί… ευχών του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Το Σαββατοκύριακο, κι ενώ η κατάσταση της υγείας του έδειχνε να βελτιώνεται, η ανακοίνωση ότι στην σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 και 29 Ιουνίου θα παρευρεθεί ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, έδωσε τροφή σε νέες φήμες ότι ο Βασίλης Ράπανος δεν θα αναλάβει τελικά το Υπουργείο Οικονομικών. Οι φήμες επαληθεύτηκαν, τελικά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο κ. Ράπανος υπέβαλε στον Πρωθυπουργό την παραίτησή του, κι έγινε κάπως έτσι ο πρώτος παρ' ολίγον υπουργός, με την μικρότερη θητεία στη σύγχρονη Ιστορία.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v