Φοίβος: Τα hits σβήνουν 20 κεράκια

Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που οι πρώτες «φοιβικές» νότες ακούστηκαν στα ραδιόφωνα και ακολουθούμε την πορεία του πιο αμφιλεγόμενου σύγχρονου συνθέτη μέσα από τα τραγούδια 20 all star καλλιτεχνών που τίμησαν τις εμπορικές παρτιτούρες του.
Φοίβος: Τα hits σβήνουν 20 κεράκια
του Γιώργου Κόκουβα

«Στίχοι-μουσική: Φοίβος». Όσοι μεγάλωσαν στα ‘90s, αποκλείεται να μην έχουν κάπου στην δισκοθήκη τους -έστω και κρυφά πλέον- κάποιο CD που αναγράφει την συγκεκριμένη φράση στο εξώφυλλο. Μια φράση που στην ελληνική δισκογραφία έχει καταστεί συνώνυμο του hit και της εξασφάλισης απεριόριστου ραδιοφωνικού airplay μέχρι να εξαϋλωθεί το δισκάκι και να κυκλοφορήσει το επόμενο.

Ο Φοίβος δεν έχει σταματήσει να απασχολεί την ελληνική μουσική από τότε –τους πιο mainstream και λαϊκούς μουσικόφιλους για χορευτικούς λόγους, τους εναλλακτικούς και τους κλασικούς για λόγους… μίσους και clopyright και τους υπόλοιπους συνθέτες και παραγωγούς για λόγους ζήλιας- και κάπως έτσι κανείς δεν κατάλαβε πώς πέρασαν τα χρόνια. Για την ακρίβεια, πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια. Είκοσι χρόνια, στα οποία τον εμπιστεύτηκαν από την Έφη Σαρρή μέχρι τον Γιάννη Πάριο και από την Δέσποινα Βανδή μέχρι τον Πασχάλη Τερζή και τον Τόλη Βοσκόπουλο.

Ο γνωστός συνθέτης ετοιμάζεται να γιορτάσει τις δύο δεκαετίες του στο μουσικό «σινάφι» με μια επετειακή συναυλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου θα συγκεντρωθούν όλα οι τραγουδιστές που ανέλαβε να κάνει χρυσούς και πλατινένιους όλα αυτά τα χρόνια. Κι εμείς αφήνουμε στην άκρη τις αντιμαχίες περί «τραγουδιών-σκουπιδιών που σκοτώνουν την μουσική», περί αυθεντικότητας και περί της trash κουλτούρας του νεοέλληνα, και παραδεχόμαστε πως όποια κι αν είναι η απάντηση στα διλήμματα, οι άνω των 3.500.000 δίσκοι που έχει πουλήσει τον καθιστούν έναν από τους πιο εμπορικούς, πιο ευφυείς, πιο παραγωγικούς τραγουδοποιούς της χώρας.

Αφήνουμε επίσης στην άκρη τις βιογραφικές του πληροφορίες, που δεν ενδιαφέρουν ιδιαίτερα κανέναν –άλλωστε αφενός ο ίδιος έχει φροντίσει να μείνει εν πολλοίς κρυμμένος πίσω από τις κονσόλες και αφετέρου μπορείτε να μάθετε ότι θέλετε για την ζωή του εδώ - και προτιμάμε να αναπολήσουμε μαζί του το πολυπλατινένιο έργο του, μέσα από 20 καλλιτέχνες που απογείωσε.

*Θάνος Καλλίρης

Σε περίπτωση που η δεκαετία του ’90 δεν σας βρήκε στα σχολικά θρανία, σας ενημερώνουμε πως κανένα παιδικό πάρτι δεν μετρούσε σαν αληθινό πάρτι, αν δεν περιλάμβανε πορτοκαλάδα και κασέτες του Καλλίρη. Και για τους πιο cool, όταν ακουγόταν το εισαγωγικό «φουρ φουρ φουρ» του superhit «(Έπιασε βροχή) Αγάπη Καλοκαιρινή», ήταν η στιγμή που έκαναν την υπέρβαση και αναμίγνυαν πορτοκαλάδα με coca cola, γιατί το συγκεκριμένο κομμάτι την σήκωνε την εξτραβαγκάντζα.

*Καίτη Γαρμπή

Όλοι ξέρουμε πως το Καιτάκι της Ελλάδος γνώρισε την μεγάλη δόξα με τον Φοίβο. Όπως γνωρίζουμε και πως, μόλις έληξε η συνεργασία τους, λίγο μετά τον δίσκο-ορόσημο της ελληνικής δισκογραφίας «Το Κάτι», έπεσε από τον θρόνο της για πάντα. Μέχρι τότε, χορτάσαμε hits: «Χαμένα», «Κόλαση», «Ατόφιο Χρυσάφι», «Θα μελαγχολήσω (κι ύστερα εγώ-κι ύστερα εγώ πώς θα συνεχίσω;», «Με πιάνουν οι ευαισθησίες μου», «(Ήμουν στη ζωή σου κάτι σαν θρησκεία, τώρα αν φύγεις θα’ ναι) Ιεροσυλία» και δεκάδες ακόμα λόγοι που οι κασέτες της Καίτης έχουν συλλεκτική αξία.

*Άντζελα Δημητρίου

Από τις πρώτες καλλιτέχνιδες που «έπιασε στα χέρια του» ο Φοίβος στις αρχές του ’90, η Άντζελα Δημητρίου είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις αοιδών που έλαβαν το «φιλί της ζωής» από τον συνθέτη που τους εκσυγχρόνισε. Και βρήκε την ιδανική ευκαιρία να ακονίσει τα στιχουργικά του λογοπαίγνια, που παραμένουν ευφυή μέσα στην «καλτίλα» τους – αμίμητο το «Είναι κάτι χαρακτήρες, τελειωμένοι αναπτήρες».

*Δέσποινα Βανδή

Μόνιμη μούσα του από τα μέσα των ‘90s μέχρι και σήμερα, η «πράκτωρ ΔΒ» αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας κάθε πειραματισμό του Φοίβου. Θέλει τσιφτετέλια και λαϊκά γυρίσματα; Θα τα κάνει. Αποφάσισε να συνθέσει «ελληνική house»; Η Δέσποινα είναι μέσα. Σκέφτηκε να το παρακάνει μόνο και μόνο για την δική του διασκέδαση; Η Βανδή τραγουδά «Άπαπα», «Γεια», «Μη μου σβήνεις το φως» σε άπταιστη ρομποτική. Τα κέφια θέλουν τηλεοπτική προβολή και συμμετοχή στους «Δυό Ξένους»; Η Δέσποινα γίνεται Χαρούλα και τραγουδά για τον Αλέξανδρο Ρήγα. Πιο πρόσφατο πόνημά τους, ο δίσκος «Άλλαξα» που μόλις κυκλοφόρησε. Αλλά, ακόμη και σήμερα, δεν βαριόμαστε να ακούσουμε τις «Δέκα Εντολές» στο παραπάνω video, σκηνοθετημένες από τον Γιώργο Λάνθιμο παρακαλώ.

*Δημήτρης Κόκοτας

Το πρώτο «πουλέν» του Φοίβου ήταν ο γιος του Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος του απέσπασε στίχους όπως «τα όνειρά μου σαν τα πέταλα μιας ανεμώνας», «γυρνάς σαν αμαρτωλή», «πολύ καλή για να’ σαι αληθινή», «η δική σου αχαριστία θα γραφτεί στην Ιστορία» και άλλες μελωδίες που θα μείνουν στην μνήμη μας ως ένοχες ραδιοφωνικές απολαύσεις «άλλων εποχών».

*Γιώργος Λεμπέσης

Μπαίνουμε στο 2000 και ο Φοίβος αφήνει τον Δημήτρη Κόκοτα στην τύχη του, και αναζητά μία πιο «μοντέρνα» φάτσα. Την βρίσκει στο πρόσωπο του Γιώργου Λεμπέση, τον ντύνει με πέτσινα και πειραματίζεται με απολαυστικές pop μελωδίες και ακόμη πιο πιασάρικους τίτλους όπως «Έχω πάθει εξάρτηση» και «Η αγάπη βλάπτει σοβαρά την υγεία».

*Βασίλης Καρράς

Ας αφήσουμε όμως για λίγο τα «πουλέν» στην άκρη, κι ας περάσουμε στα βαριά χαρτιά. Όπως τον Βασίλη Καρρά, άλλον ένα αποδέκτη φιλιού της ζωής, ο οποίος έγινε με τον Φοίβο πιο «λαϊκά ποπ» από ποτέ. Ανεξίτηλα στην μουσική μνήμη μας θα μείνουν τα κομμάτια «Τηλεφώνησέ μου» (με το πιο happy pop ελληνικό video clip ever), το επικό «Φαινόμενο» και το superdramatic ντουέτο με την (στην άλλη άκρη της οκτάβας) Κωνσταντίνα, «Το Δηλητήριο». 

*Γιάννης Πάριος

Επόμενο rescue case μεγάλου ερμηνευτή που έσπευσε στην αγκαλιά του Φοίβου για να απευθυνθεί στον σύγχρονο Έλληνα, ο Γιάννης Πάριος, ο οποίος κερδίζει την πιο «καψούρικη» έμπνευση του συνθέτη. Αγαπημένο τραγούδι: Το σαράκι. Αγαπημένος στίχος: «Θα στήσω οδοφράγματα στην εθνική οδό / για τα πολλά σου σφάλματα να διαμαρτυρηθώ».

*Τόλης Βοσκόπουλος

Κουράγιο φίλε Τόλη. Υπάρχει και για σένα μερίδιο από το άγγιγμα του Μίδα-Φοίβου. Και το κέρδισες το 2002, αρκετό καιρό πριν αποκαλυφθούν τα των φοροδιαφυγών. Τότε είναι που ο Φοίβος έχει πάρει φρέσκια μεταγραφή από την MINOS-EMI στην νεοσύστατη Heaven, και συγκεντρώνει εκεί μεγάλα ονόματα. Η συνεργασία ξεκίνησε με το ντουέτο «Φίλε» με τον Γιώργο Λεμπέση και κατέληξε στην κυκλοφορία του album «Η σωστή απάντηση».

*Πασχάλης Τερζής

Άλλος ένας από τους θεωρούμενους «μεγάλους» του λαϊκού τραγουδιού υπέκυψε στην σπιρτάδα των τραγουδιών του Φοίβου, ο οποίος του έδωσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως ο «Άστατος», το «Έτερον σου ήμισυ» και η «Τυπική διαδικασία».

*Αντώνης Ρέμος

Επιστρέφουμε σε πιο «μοντέρνα» μονοπάτια. Και συγκεκριμένα, αυτά που περπάτησε στην αρχή της καριέρας του ο Αντώνης Ρέμος, που πρωτοεμφανίστηκε με το «νταλκαδιάρικο» Τι ήμουνα για σένανε (τι ήσουνα για μένανε, καιρός λοιπόν πια να λογαριαστούμε), με το θρυλικό «Κέρμα» («σαν το κέρμα στον ζητιάνο, κάτι αξίζω παραπάνω» - σας λέει κάτι) και το ντουέτο «Εμείς» με την τότε ντίβα Μαντώ. 

*Διονύσης Σχοινάς

Η Καίτη και ο Διονύσης, μετά από ένα τραγικό τρικ υπέρ πίστεως και θεαματικότητος από την Ρούλα Κορομηλά, αποφασίζουν να παντρευτούν. Κι ο Φοίβος, αποφασίζει μιας και πλέον πάνε πακέτο, να τους αναλάβει αμφότερους. Αυτή του η απόφαση μάλιστα συμπίπτει με τις πρώτες του δοκιμές στον υπολογιστή, όπου επεξεργάζεται τις φωνές των τραγουδιστών και τις κάνει να ακούγονται σαν την ηχώ του Terminator (ηλεκτρονική καραμούζα την αποκαλεί ένας συνάδελφος – κάτι που ασφαλώς ξερτρέλαινε εκείνη την περίοδο όλο τον πλανήτη, που χόρευε «Sixth Gate» και «Freestyler». Έτσι, προέκυψε το hit «Μου ταιριάζεις», μαζί με τα επίσης αγαπημένα «Συγκοινωνούνται δοχεία». 

*Έλλη Κοκκίνου

Εν τω μεταξύ, η απατημένη πρώην girlfriend του Διονύση Σχοινά (οι φήμες θέλουν την Έλλη Κοκκίνου να μην έχει ακόμη χωρίσει με τον Σχοινά, όταν ξαφνικά τον είδε να κάνει πρόταση γάμου στον αέρα στην Γαρμπή) περιμένει υπομονετικά τη σειρά της. Και τελικά έρχεται: Η Έλλη γίνεται το επόμενο μεγάλο όνομα της Heaven (και στην συνέχεια της εταιρίας του Φοίβου, Spicy). Στα προβοκατόρικα κομμάτια που ακολουθούν, περιλαμβάνονται τα «Masai», «Sex», «Μωρό μου sorry (μα έχω βρει καλύτερο αγόρι)» και η «Κοσμοθεωρία».

*Σάκης Ρουβάς

Θα γλίτωνε ο Σάκης από τον τυφώνα Φοίβος; Φυσικά και όχι: Μπορεί η συνεργασία να περιορίστηκε σε έναν μόλις δίσκο, όμως είχε πεντακάθαρο το στίγμα του: Το δυνατό χαρτί του album ήταν το «Όλα Καλά».

*Γιώργος Μαζωνάκης

Από τα λαϊκά γυρίσματα και τα χασάπικα όπως το «Τέσσερις (πήγε, μου είπαν πάλι φύγε)» μέχρι και… hip hop πειράματα, όπως το «Gucci Φόρεμα» που δέχθηκε όσες κατάρες δεν έχει δεχθεί ποτέ τραγούδι, ο Γιώργος Μαζωνάκης εκπροσώπησε τις πιο extravagant στιγμές του Φοίβου.

*Θάνος Πετρέλης

Από τους λίγους καλλιτέχνες που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο μέσα από reality/talent show, αλλά δεν εξαφανίστηκαν μετά από λίγους μήνες. Κι αυτό γιατί ο Φοίβος αποφάσισε ότι ο Θάνος Πετρέλης ήταν η λαϊκή φωνή που χρειαζόταν για την σύγχρονη «dream team» του.

*Βικτώρια Χαλκίτη

Last but not least, η φωνή που βρίσκεται αφανώς σχεδόν σε όλους τους δίσκους που έχει κυκλοφορήσει ο συνθέτης, έχοντας αναλάβει τα backing vocals. Κάποια στιγμή, η «αφανής» μούσα βγήκε στο φως της δημοσιότητας, και έγινε το εργαλείο με το οποίο ο Φοίβος πειραματίστηκε με dance ήχους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v