Το νέο αίμα της ελληνικής dance σκηνής

Μπορεί να άργησε, αλλά η dance σκηνή της Ελλάδας επιτέλους έχει κάτι να πει: Τα επιτυχημένα dance acts με εγχώριες υπογραφές πολλαπλασιάζονται, και το in2life συστήνει τους πιο φρέσκους εκπροσώπους τους, που μας κάνουν να μην στεκόμαστε απλώς με ένα ποτό στο χέρι.  
Το νέο αίμα της ελληνικής dance σκηνής
του Γιώργου Κόκουβα

Ήταν κάποτε μια εποχή που τα clubs γέμιζαν ασφυκτικά από κόσμο. Που δεκάδες labels ξεφύτρωναν στον πλανήτη με σκοπό να ταράξουν τα dancefloors, οι DJs γίνονταν superstars σε σημείο να καλούνται σε Ολυμπιακούς Αγώνες και οι europop καλλιτέχνες γέμιζαν με beats τα ραδιόφωνά μας. Με άλλα λόγια, ήταν τα ‘00s.
Εκείνη η δεκαετία δηλαδή, που τα παρακλάδια της παγκόσμιας dance παραγωγής εξαπλώνονταν και έφταναν μέχρι τα ελληνικά clubs. Ήταν η ίδια δεκαετία που η ελληνική μουσική βιομηχανία κοιμόταν τον ύπνο του λαϊκο-ποπ, αφήνοντας την ευκαιρία της επανάστασης των decks ανεκμετάλλευτη και την δίψα του κοινού της dance για ελληνικές παραγωγές ακόρεστη. 

Κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια: Αφού κατακάθισε η χορευτική σκόνη στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, πριν λίγα χρόνια ήρθε η σειρά της νοτιοανατολικής να θυμηθεί πως έχει και πόδια να κουνήσει, εκτός από την μέση, που δεινοπάθησε από τα απανωτά τσιφτετέλια με την hip-hop εσάνς. Την αρχή έκανε η Ρουμανία, γεννώντας ένα κύμα από (αμφίβολης ποιότητας αλλά αναμφισβήτητα πιασάρικα) χορευτικά κομμάτια, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα, έστω και αργά, μπήκε στον χάρτη των beats, που σηματοδοτήθηκε από την εμφάνιση μιας ομάδας καλλιτεχνών/DJs/παραγωγών που ένωσαν τις δυνάμεις τους, φόρτωσαν τα καλοκαίρια μας με hits και έκαναν την έκπληξη με παραγωγές που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Ιδού οι υπαίτιοι της ελληνικής dance επανάστασης.

*Mark AngeloΑν υπάρχει κάποιος που μπορεί να υπερηφανευτεί πως ήταν ο πρώτος που κατάφερε να κάνει «μόδα» το νέο κύμα dance μουσικής, αυτός είναι ο Mark Angelo. Ο νεαρός Αθηναίος με τις μουσικές σπουδές και την εφευρετικότητα στην παραγωγή house και ηλεκτρονικής μουσικής, όχι μόνο κατόρθωσε να φέρει τα τραγούδια του στο ευρύ κοινό, αλλά και να συγκεντρώσει στο πρώτο του album, «Play.Pause.Stop.Rewind.» τις πιο φρέσκες εναλλακτικές φωνές για να χαρίσουν τα φωνητικά τους. Το all star CD του μεταξύ άλλων φιλοξένησε τους Jamie Jay, Hazel, Onirama, Alex Kavvadias (ο πρώην frontman των Matisse), Vegas, Λυδία Παπαϊωάννου, και φυσικά την «μούσα» του, Shaya, με την οποία επιλέχτηκαν να ανοίξουν συναυλία του David Guetta και ψηφίστηκαν ως Best Greek Act για το 2011 στα MTV European Music Awards, για το κομμάτι «Far From Everything». 

*Claydee LupaΟ εγκέφαλος πίσω από τα smash hits των clubs, όπως τα Call me, Last Summer, The end και Tonight έχει την βάση του στην Αθήνα, αλλά αποτελεί πλέον έναν από τους πιο περιζήτητους DJs στην Ευρώπη. Ο Claydee έπαιξε τα τελευταία χρόνια άριστα τα χαρτιά του στην μουσική βιομηχανία και υπήρξε ένας από τους «συνεργούς» της χαριτωμένης εξαπάτησης των ελληνικών ραδιοφώνων το 2010 –τότε που το single «Last Summer» κυκλοφόρησε χωρίς να αναφέρεται πως πρόκειται για ελληνική παραγωγή, και οι σταθμοί που ως τότε απέφευγαν οτιδήποτε έχει παραχθεί στην Ελλάδα, το έπαιξαν μανιωδώς. Γνώρισμά του, όπως και του Mark Angelo, είναι η επιτυχημένη του συνεργασία με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες του «ρεύματος», όπως οι Playmen, o Reckless και ο Νίκος Γκάνος. Πρόσφατα, η μουσική του δημιουργικότητα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, και ενώθηκε με αυτή του Teddy E., σχηματίζοντας άλλο ένα πολλά υποσχόμενο dance δίδυμο υπό το όνομα Beetkraft.

*Playmen
Το επιτυχημένο δίδυμο ξεκίνησε τους πειραματισμούς του πέντε χρόνια πριν, αλλά το μεγάλο μπαμ έγινε  με το super hit «Together Forever», με το οποίο συστήθηκαν και οι ίδιοι αλλά και ο Reckless (φωνητικά) στο ευρύ κοινό το καλοκαίρι του '09. Οι Λευτέρης Ξενάκης και Παύλος Μανώλης από τα decks γνωστού club της Θεσσαλονίκης εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο καυτά δίδυμα της dance σκηνής και φυσικά, μπήκαν στην μεγάλη παρέα των νέων ελληνικών ταλέντων, που απέδειξαν πως η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει – γι’ αυτό και ακολούθησαν εξαιρετικές ρυθμικές συνεργασίες σε κάθε πιθανό συνδυασμό φωνών και παραγωγών που υπάρχουν στο παρόν αφιέρωμα. 

*RecklessΆλλος ένας από τους καλλιτέχνες που μας έκαναν να εκπλαγούμε όταν μάθαμε πως, ναι, είναι Έλληνας, ακούει στο καλλιτεχνικό όνομα DJ Reckless, αλλά κατά κόσμον είναι γνωστός ως Θάνος Λαμπρόπουλος. Σε ηλικία 15 ετών, ο τρελός με την μουσική έφηβος που είχε μεγαλώσει στο Brooklyn, εισέβαλε στο booth του αθηναϊκού Venue και ζήτησε να αναλάβει για λίγο χρέη DJ. Η συνέχεια μεταφράζεται σε εβδομαδιαίο residency στα decks και φυσικά παραγωγή radio-friendly χορευτικής pop, την οποία συνοδεύει με τα εξίσου ωραία του φωνητικά. Στα αγαπημένα μας ανήκουν το «Together Forever» (συνεργασία με τους Playmen), το «The end» (συνεργασία με Claydee) και το «Player» (συνεργασία με τους Beetkraft).

*OtherviewΠρωτότυπα mash-ups, ιδιαίτερα remixes και ένα mainstream dance DJ set που περιλαμβάνει και τα δικά τους original τραγούδια είναι τα βασικά συστατικά του σχήματος των Otherview, που ξεχωρίζει από όλα τα προηγούμενα για έναν πολύ συγκεκριμένο (και σέξι) λόγο: την Κρυσταλλία, που χαρίζει τα αιθέρια φωνητικά της στα κομμάτια και πραγματοποιεί εντυπωσιακά shows μαζί με τον Βασίλη και τον Δημήτρη, τα υπόλοιπα 2/3 του group. To «I’m the One» έγινε ύμνος του περσινού καλοκαιριού, ενώ η εταιρία τους, το dance label «My group» που συγκέντρωσε τα περισσότερα από τα ονόματα αυτού του δημοσιεύματος απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά του.

*Dimension-XΠολλά χρόνια κρατάει η κολόνια των Dimension X (κατά κόσμον Nick Voutouras και Γιούλη Ασημακοπούλου), που εμφανίστηκαν πριν περίπου δέκα χρόνια με την εκπληκτική διασκευή του «Why’d I Have to Fall in Love with You?» αλλά επανήλθαν δυναμικά τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενοι από το γενικότερο ρεύμα της ανανεωμένης dance σκηνής. Ειδικότητά τους, εκτός από την εξαιρετική μουσική παραγωγή, είναι η αξιοποίηση των πιο εναλλακτικών φωνών από τα μουσικά talent shows, όπως ο Τάσος Φωτιάδης και η Nikki Ponte, που συνοδεύουν με τα φωνητικά τους τα hits που ετοιμάζουν στις κονσόλες τους. 

*Slick BeatsΑπό τις πιο πρόσφατες αφίξεις στο dance προσκήνιο, οι Slick Beats (Gabriel Russel και Issy), αφού πειραματίστηκαν στο παρελθόν με εναλλακτικά groups, είδαν την ανοιχτή αγκαλιά της My Group και φρόντισαν να δημιουργήσουν μέσα από αυτή εκείνο που αγαπούσαν περισσότερο: Ατόφιες pop μελωδίες που μπορούν να κολλήσουν στο repeat της αναπαραγωγής μας για ώρες. 

*AlceenΔημιουργός deep house μουσικής δηλώνει ο Alceen (aka Άλκης Αφεντάκης) και μας έχει δείξει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του με το κομμάτι «Feel Your Love». Θα τον βρείτε κάθε Κυριακή στο party rock του Villa Mercedes και ως guest DJs σε πολλά clubs. 

*House TwinsΔύο Αθηναίοι με κλασική μουσική παιδεία, ο Γιάννης και ο Ανδρέας, συναντήθηκαν πριν πέντε χρόνια και υπέκυψαν στο κάλεσμα της house μουσικής. Η χημεία τους ήταν τόσο επιτυχημένη, που το δίδυμο ονομάστηκε HouseTwins και λίγα χρόνια μετά, η επιτυχία χτύπησε την πόρτα, όταν το «Never» με την Ελευθερία Ελευθερίου στα φωνητικά έγινε ένα από τα πιο hot acts του περασμένου καλοκαιριού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v