Lady Gaga: «Δεν φοβάμαι να μιλήσω για το σεξ»

Με νέο άλμπουμ στις αποσκευές της, και νέα παγκόσμια περιοδεία στα σκαριά, η πάντα εκρηκτική Lady Gaga μιλά στο in2life για… τα πάντα, από την φήμη και την εμφάνιση, μέχρι το σεξ και την τέχνη που «είναι ένα ψέμα». Απολαύστε την.
Lady Gaga: «Δεν φοβάμαι να μιλήσω για το σεξ»
συνέντευξη στην Tabea Behrendt

Η Lady Gaga είναι σήμερα αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο όνομα της pop μουσικής σκηνής. Με τις εκκεντρικές ενδυματολογικές εμφανίσεις της και τους γελοίους αλλά «πιασάρικους» στίχους στα τραγούδια της, η πλέον αμφιλεγόμενη σταρ παγκοσμίως έγινε γνωστή επειδή μάγεψε και ταυτόχρονα σόκαρε το κοινό, εξίσου έντονα.

Η Stefani Joanne Angelina Germanotta, κατά κόσμον Lady Gaga, γεννήθηκε το 1984 στη Νέα Υόρκη, και έδειξε από νωρίς πως όδευε στο βασίλειο των stars. Έμαθε πιάνο στα 4, έγραψε την πρώτη της μπαλάντα στα 13 και εμφανιζόταν σε μουσικές –α καπέλα- βραδιές από τα 14.
Τράβηξε για πρώτη φορά τα βλέμματα του κόσμου το 2008, όταν το single με το οποίο έκανε το ντεμπούτο της «Just Dance», άγγιξε το νούμερο 2 του US Billboard. Από τότε και μετά τα singles της βρίσκονται απευθείας στην πρώτη θέση, όπως άλλωστε συνέβη και με το πρόσφατο άλμπουμ της «Born this Way».

Παρά το ταλέντο που αναμφισβήτητα διαθέτει, η Lady Gaga υποστηρίζει πως την επιτυχία της οφείλει στο γεγονός ότι «κουβαλά την ψυχή» της θείας της Joanne Germanotta, η οποία πέθανε εξαιτίας μιας μολυσματικής ασθένειας στο αίμα. 

«Πραγματικά πιστεύω ότι έχω δύο καρδιές. Νομίζω πως κουβαλάω δύο ψυχές στο σώμα μου, και ότι με κάποιον τρόπο ζω μέρος της ζωής της και της καλοσύνης της –πέθανε παρθένα, πέθανε χωρίς να έχει ποτέ ζήσει όλα αυτά που οι περισσότεροι έχουμε την ευκαιρία να αγαπάμε και να βιώνουμε καθημερινά», λέει.

Παρά το πολύ απαιτητικό τουρ Monster Ball, το οποίο ξεκίνησε το 2009 και ολοκλήρωσε νωρίτερα φέτος, η Gaga ήδη ετοιμάζεται να ξεκινήσει πάλι τις περιοδείες για την προώθηση του τελευταίου άλμπουμ της στους πιστούς της θαυμαστές, τους οποίους η ίδια αποκαλεί Little Monsters.

Η κουβέντα μας μαζί της έγινε στο πολυτελές ξενοδοχείο Schlosshotel Bensberg στην Κολωνία της Γερμανίας.

Λες ότι θεωρείς τον εαυτό σου πρότυπο, και πρόσφατα αποκάλυψες ότι έκανες ερωτικό τρίο. Πιστεύεις ότι είναι καλό για τους νέους να πειραματίζονται σεξουαλικά;
Αν θέλουν.

Έχεις κάποια σεξουαλική συμβουλή για τους νέους;
Δεν βλέπω το σεξ ως κάτι κακό. Νομίζω ότι τα παιδιά θα πρέπει να περιμένουν όσο περισσότερο μπορούν πριν κάνουν σεξ. Και θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλάξεις από την πρώτη ως την τελευταία φορά. Αλλά δεν φοβάμαι να μιλήσω για το σεξ. Το σεξ δεν είναι λάθος. Το σεξ είναι πραγματική ζωή.

Αποτελεί έμπνευση για σένα, έτσι δεν είναι;
Για τον καθένα. Δε νομίζω ότι έχει γραφτεί ποτέ έστω και ένα τραγούδι στο οποίο το σεξ να μην υπήρξε έστω ως επιρροή. Είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Δεν ξέρω αν τα τρίο κάνουν τον κόσμο να γυρίζουν, αλλά υποθέτω πως είναι διασκεδαστικά.

Μιλώντας για το σεξ, τι βρίσκεις ελκυστικό σε έναν άνδρα ή μια γυναίκα;
Διάφορα πράγματα. Δεν πιστεύω απαραίτητα πως ο τρόπος που ντύνεται ή φέρεται κανείς είναι αυτό που έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Ο καθένας είναι όμορφος με τον δικό του τρόπο –γι’ αυτό έγραψα το “Born this Way”. Αυτό είναι που μου αρέσει περισσότερο στους fans μου. Κάποιοι μπορεί να είναι, ας πούμε, πολύ περιπετειώδεις και πολύ "χρωματιστοί", άλλοι πολλοί κομψοί και να φορούν μόνο μαύρα, και άλλοι να ντύνονται πολύ διαφορετικά. Είναι όλοι πολύ διαφορετικοί, και όλοι υποστηρίζουν αυτό που είναι. Κανείς δεν προσποιείται για να ταιριάξει στην αισθητική μου στις συναυλίες. Η δική μου αισθητική είναι δευτερεύουσα. Οι fans έρχονται πρώτοι –αυτοί είναι το show.

Στον χαρακτήρα των ανθρώπων, τι σου αρέσει;
Η καλοσύνη. Και η γενναιοδωρία, και η αυθεντικότητα.

Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου;
Είμαι εγώ. Ό,τι βλέπεις.

Οπότε, ως νονά του γιου του Elton John, Zachary, αυτές τις αξίες θα του διδάξεις;
Βέβαια. Αν και δε θα χρειαστεί. Έχει υπέροχους γονείς.

Πώς ήταν η “Monsterball” περιοδεία σου;
Σε κάποια φάση ξέμεινα εντελώς από λεφτά, τα ξόδεψα όλα σε shows –δεν μπορούσα ούτε να επιβιώσω οικονομικά. Αλλά έχω περισσότερο έλεγχο τώρα και μπορώ να επισκεφθώ όλα τα μέρη που θέλω.

Ξεχωρίζεις κάτι από την περιοδεία;
Συνέβησαν πάρα πολλά αστεία περιστατικά στα παρασκήνια του Monsterball. Δε μου αρέσεουν οι εκπλήξεις, και δε μου αρέσουν οι φάρσες, αλλά πήρα μαζί μου στην περιοδεία όλους τους φίλους μου από τη Νέα Υόρκη, που μου έκαναν πολλές κατεργαριές στα παρασκήνια. Κορόιδευαν, ας πούμε την δίαιτά μου, γιατί ήξεραν ότι έπρεπε να παραμείνω σε φόρμα όσο βρισκόμουν σε περιοδεία, και έτρωγαν τόνους cheeseburger στο καμαρίνι μου. Ήταν απαίσιο!

Θα μπορούσες να φανταστείς να πάψεις να είσαι διάσημη;
Πάντα ένιωθα διάσημη. Νομίζω ότι η φήμη πηγάζει από μέσα σου. Δεν πιστεύω ότι είναι κάτι χειροπιαστό. Δεν είναι πραγματική. Όλα εξαρτώνται από το πόσο την αφήνεις να επηρεάζει τη ζωή σου. Ένιωθα τόσο διάσημη όταν ζούσα ολομόναχη στη Νέα Υόρκη και κανείς δεν ήξερε ποια είμαι. Φορούσα το σουτιενάκι μου και το σλιπ μου, πεταγόμουν στο φαρμακείο, έβγαινα με τους φίλους μου για ένα ποτό, μετά έκανα ένα show και νόμιζα πως τα είχα καταφέρει. Φήμη δεν είναι η προσοχή και οι κάμερες –είναι η επιρροή που θα μπορούσα δυνητικά να έχω στους fans μου, και στον κόσμο. Αυτό είναι το σημαντικότερο για μένα. Τώρα που έφτασα εδώ, τι θα κάνω στη συνέχεια;

Οπότε δεν χρειάζεσαι τις κάμερες;
Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσουν οι κάμερες.

Εμφανίστηκες πρόσφατα στο fashion show της Heidi Klum, “Roject Runway”. Τι γνώμη έχεις για αυτού του είδους τους διαγωνισμούς modeling; Δεν αντιφάσκουν με την πεποίθησή σου πως ο καθένας θα έπρεπε να είναι νιώθει άνετα με την εμφάνισή του;
Νομίζω πως ο κάθε άνθρωπος έχει έναν δικό του ορισμό για την ομορφιά. Δεν πιστεύω απαραίτητα πως αυτό το show είναι υπέρ ή κατά αυτού που πιστεύω. Είναι απλώς πολλά απίστευτα όμορφα κορίτσια στην τηλεόραση, και νομίζω πως αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο. Ένας θετικός τρόπος να δεις αυτούς τους διαγωνισμούς modeling είναι ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης. Νομίζω πως υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια που θα δουν το Project Runway και, αντί να το πάρουν αρνητικά, να πουν «αυτή θα μπορούσα να είμαι εγώ κάποια μέρα!». Κι αυτό είναι αρκετά όμορφο.

Ποια ήταν η καλύτερη στιλιστική στιγμή σου;
Αυτή εδώ. Αυτό που φοράω είναι ένα φόρεμα που έφτιαξε ο Gianni Versace πριν πεθάνει, και το οποίο δεν έχει ξαναδεί ποτέ κανείς. Βασικά, για τους επόμενους μήνες θα φοράω μόνο Versace. Έχω ερωτικό δεσμό με την Donatella.

Αφιέρωσες το τραγούδι σου “Fashion for his love” στον φίλο σου Alexander McQueen. Θα έφτιαχνες ποτέ το δικό σου fashion label;
Το ελπίζω. Βασικά, δεν μπορώ να σου πω, γιατί κάποιος θα μου κλέψει την ιδέα. Είναι τέχνη, και η τέχνη είναι ένα ψέμα –είναι φαντασία, κι εγώ ζω πάντοτε μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Λέμε αυτό το ψέμα ξανά, και ξανά και ξανά.

Διάβασα ότι αισθάνεσαι γυμνή χωρίς τακούνια. Γιατί αυτό;
Μερικές φορές αισθάνομαι γυμνή ενώ φοράω ρούχα, αλλά μερικές φορές αισθάνομαι λιγότερο γυμνή ενώ δεν φοράω ρούχα. Βγάζει νόημα αυτό; Νιώθω αρκετά άνετα με τα εσώρουχά μου ή με see-through ρούχα. Απλά νιώθω… δεν ξέρω.

Τυχαίνει ποτέ να κοιτάζεις φωτογραφίες σου και να σκέφτεσαι «θεέ μου, τι σκεφτόμουνα;»
Όλη την ώρα. Όλη την ώρα! Αλλά αυτό είναι κομμάτι της διασκέδασης του πράγματος. Πάντα προσπαθώ να ντύνομαι με λίγο χιούμορ. Το θέμα δεν είναι να είμαι σέξι ή να είμαι ελκυστική, είναι να είμαι διασκεδαστική.

Διαβάζεις όλα όσα γράφουν οι κουτσομπολίστικες στήλες για σένα;
Όχι, δόξα τω θεώ!

Όλοι επικεντρώνονται τόσο πολύ στην εμφάνιση σου! Ανησυχείς ποτέ ότι η μουσική και το μήνυμα που μεταφέρει μπορεί να ξεθωριάσουν στο φόντο;
Βασικά, όχι. Για την ακρίβεια, με το Born this Way, με το album, η μουσική έρχεται στο προσκήνιο περισσότερο από ποτέ. Νιώθω πως έχει γίνει μεγάλη στροφή στους fans μου και στη σχέση μου μαζί τους –ακόμη και όταν κάνω συνεντεύξεις όπως αυτή. Δούλεψα πολύ, πολύ σκληρά για αυτό το album. Είμαι μουσικός, έγραψα κάθε τραγούδι ένα-ένα, έκανα συμπαραγωγή σε κάθε τραγούδι ένα ένα, κάθε στίχος, κάθε μελωδία, κάθε στιγμή, κάθε μιξάρισμα, κάθε δυναμική προέρχεται από μένα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό για μένα να βάλω τα λεφτά μου εκεί που είναι το στόμα μου, και να πω πως μπορώ να βγω μπροστά τόσο οπτικά όσο και μουσικά.

Λες ότι θέλεις να φέρεις την επανάσταση στον κόσμο της pop. Τι πρέπει, λοιπόν, να αλλάξει;
Πάντα υπάρχει κάτι να αλλάξεις. Τα πράγματα δε μένουν ίδια. Υπάρχει πάντα φυσική εξέλιξη και θέλω να σπρώξω μακρύτερα τα όρια της ποπ μουσικής, να σπρώξω τα όρια της δομής, του ήχου, των επιλογών, του περιεχομένου.

Το άλμπουμ μιλά για ζητήματα ταυτότητας και πολιτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά. Πόσο φοβερό μπορεί να είναι αυτό;
Μπορείς να προσεγγίσεις την ποπ μουσική με τον τρόπο που θα προσέγγιζες το θέατρο. Τίποτα από αυτά τα δύο δεν είναι καινούριο, αλλά έχουμε 2011 και μας παρασύρει το ρεύμα, ανακαλύπτουμε νέα πράγματα. Αυτό το άλμπουμ, λοιπόν, αντλεί από την ιστορία της μουσικής μέσα μου και την παντρεύει με ό,τι πιστεύω πως είναι το μέλλον, για να δημιουργήσει κάτι δυνατό, γενναίο και καινούριο.

Ανακηρύχθηκες η διασημότητα με την μεγαλύτερη επιρροή. Δεν σε τρομάζει αυτό; Δεν μοιάζει σαν να μην έχεις τίποτα άλλο να πετύχεις;
Όταν τρέχεις σε ένα μαραθώνιο, και κοντεύεις να διασχίσεις την γραμμή τερματισμού, δεν σταματάς και λες «αχ, όταν την περάσω, τελείωσε». Τρέχεις όσο πιο γρήγορα μπορείς για να φτάσεις εκεί όσο το δυνατόν συντομότερο. Υποθέτω λοιπόν πως για μένα το θέμα είναι πόσους μαραθώνιους μπορώ να τρέξω. Πόσα όνειρα μπορώ να πραγματοποιήσω; Όχι για μένα, αλλά για τους fans μου.

Ποιο θα ήταν το όνειρό σου;
Αυτό που λέω είναι πως τα όνειρά μου έχουν γίνει πραγματικότητα κι έχουν αλλάξει. Τώρα το όνειρό μου είναι να βοηθήσω τα όνειρα των άλλων. Θέλω οι fans μου να κυνηγήσουν τον ουρανό με τ’ άστρα, κι ακόμα περισσότερα –αλλά για τους εαυτούς τους.

Ας μιλήσουμε για το νέο σου άλμπουμ, το Born this Way. Είπες ότι εμπνεύστηκες ένα από τα τραγούδια, το Scheiίe, μετά από clubbing στο Βερολίνο, κι ότι το Scheiίe είναι στην πραγματικότητα πολύ κακή λέξη στα γερμανικά. Τι σε έκανε να θέλεις να γράψεις αυτό το τραγούδι;
Το εννοούσα όπως λέμε στα αγγλικά “Shiiiiit! Καλό! “. Αλλά το εννοούσα και αλλιώς, γιατί αυτό το τραγούδι μιλά για το να θέλεις να είσαι δυνατή γυναίκα χωρίς όλες τις μαλακίες που αυτό συνεπάγεται. Οτιδήποτε στέκεται εμπόδιο στο να είσαι γενναία. Έγραψα αυτό το τραγούδι αμέσως μόλις έφυγα από το Βερολίνο. Είχα πάει στο Laboratory το προηγούμενο βράδυ, διασκέδαζα με τους φίλους μου, και την επόμενη μέρα έγραψα το Scheiίe. Όταν έκανα το beat με τον Red One, είπε «αυτό μου θυμίζει εκείνο το club που πήγα, το Scheiίe. Κι εγώ είπα, «πρέπει να το πω Scheiίe»!

Είναι η μόνη λέξη που ξέρεις στα γερμανικά;
Όχι, ξέρω κι άλλες λέξεις, απλά μου αρέσει αυτή. Είναι σέξι. Scheiίe.

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους fans σου;
Όχι. Τα Little Monsters είναι φυλή.

Έχεις και groupies;
Δε μου αρέσει αυτή η λέξη. Το “groupies” υπονοεί ότι απλά αράζουν εκεί γύρω, ενώ εγώ έχω θαυμάσιους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο μαζί μου. Είναι οι καλύτεροί μου φίλοι και οι δημιουργικοί μου εταίροι. Δε μου αρέσει η λέξη groupie.

Αληθεύει ότι ετοιμάζεσαι για την επόμενη περιοδεία στο τέλος του χρόνου;
Ναι, θα είναι βέβαια αρχές του επόμενου χρόνου, αλλά πρέπει να έχω αρχίσει τις πρόβες μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτή είναι η δουλειά μου. Είναι ώρα για άλλον έναν μαραθώνιο!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v