25 ταινίες των 80s που άφησαν εποχή

25 ταινίες των 80s που άφησαν εποχή
Περιπέτειες, κωμωδίες, επιστημονική φαντασία, θρίλερ, πολεμικά δράματα. Ο Χολιγουντιανός κινηματογράφος των 80s είχε λίγο απ’ όλα και κάτι για όλους. Και blockbusters που έσπασαν ταμεία, αλλά και ανεξάρτητες παραγωγές που άφησαν εποχή.

Παρακάτω ακολουθούν 25 από τις πιο χαρακτηριστικές κινηματογραφικές ταινίες της δεκαετίας.

Blue Velvet
Στο αρρωστημένο σύμπαν του David Lynch, ο Dennis Hopper ενσαρκώνει υποδειγματικά τον ψυχοπαθή γκάνγκστερ με το οιδιπόδειο σύμπλεγμα που μαστουρώνει με… οξυγόνο.


Blade Runner
Το σκοτεινό αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Riddley Scott ασχολήθηκε με το μετά-αποκαλυπτικό μέλλον και το αποτέλεσμα ήταν μια ποιητική και συνάμα πεσιμιστική ματιά στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο του μέλλοντος.


Ghost Busters
H ταινία που ανανέωσε το ενδιαφέρον του κοινού για το αθέατο (εν προκειμένω μια ομάδα... κακών φαντασμάτων), συνδυάζοντας απολαυστικά το είδος της buddy movie με εκείνο της ταινίας τρόμου και φαντασίας


E.T.
H ασυνήθιστη φιλία μεταξύ ενός μικρού κοριτσιού και ενός συμπαθέστατου εξωγήινου, έγινε στα χέρια του Spielberg μια ταινία για όλη την οικογένεια, η οποία διατηρεί την αυθεντική της γοητεία μέχρι σήμερα.


Karate Kid
Ένας ζεν δάσκαλος διδάσκει καράτε και αξίες σε ένα μελαχρινό Αμερικανόπουλο, σε μια παραγωγή η οποία είχε τεράστια απήχηση στο νεανικό κοινό.


Die Hard
Το πρότυπο του σκληροτράχηλου ντετέκτιβ των 80’s δεν θα μπορούσε να βρει ιδανικότερο εκπρόσωπο από την μορφή του αστυνομικού John McLane, o οποίος έθεσε γερές βάσεις για την ανανέωση του είδους «καταιγιστική περιπέτεια δράσης».


Dirty Dancing
O Patrick Swayze αποδεικνύει περίτρανα ότι «το’χει» με τον χορό και πρωταγωνιστεί σε μία από τις πιο μνημειώδεις μουσικοχορευτικές παραγωγές της δεκαετίας. Και όχι μόνο.


Full Metal Jacket
Σε μια περίοδο όπου ο πόλεμος του Βιετνάμ αποτελούσε ταμπού για τους Αμερικάνους και οι ταινίες μιλιταριστικής προπαγάνδας έβγαιναν κατ’ εξακολούθηση, ο Kubrick απομυθοποιεί κομμάτι- κομμάτι την στρατιωτική εκπαίδευση των Αμερικάνων.


The Goonies
O Spielberg βάζει την μαγεία στην σκηνοθεσία, τα πιτσιρίκια που πρωταγωνιστούν είναι αξιαγάπητα και το Goonies ένα πανέμορφο παραμύθι ενηλικίωσης.


Beetlejuice
Πιθανότατα η πρώτη ταινία που έφερε το ευρύ κοινό αντιμέτωπο με τον αρρωστημένο, σουρεάλ και κωμικό σύμπαν τουTim Burton.


Back to the Future
Ο teen star των 80s Michael J. Fox, πρωταγωνιστεί σε ένα μνημειώδες μείγμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας, κωμωδίας και love story δια χειρός Robert Zemeckis.


Ferris Bueller's Day Off
Ο έτερος teen star της δεκαετίας Mathew Broderick, πρωταγωνιστεί σε μια ταινία –σταθμό στην κατηγορία των νεανικών κωμωδιών με σχολικές τρέλες.


National Lampoons Vacation
Το θρυλικό «Τρελό Θηριοτροφείο» με τις περιπέτειες της απίστευτη οικογένειας Griswold απέκτησε δεκάδες (μέτριες) συνέχειες, αλλά δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί σημείο αναφοράς στην διακωμώδηση της τυπικής αμερικάνικης οικογένειας.


Raiders of the Lost Ark
Ο λατρεμένος αρχαιολόγος στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. Απολαυστικός.


Gremlins
Τα αξιαγάπητα και… κάφρικα τερατάκια έγραψαν κινηματογραφική ιστορία στα 80s, συνδυάζοντας θρίλερ, μαύρη κωμωδία και άφθονες σινεφίλ αναφορές.


Terminator
Ο φόβος της πυρηνικής απειλής ενσωματώθηκε άψογα σε ένα blocκbuster το οποίο συνάντησε τεράστια εμπορική επιτυχία και έθεσε νέα στάνταρ στον σχεδιασμό των ειδικών εφέ, καθιστώντας τον σκηνοθέτη James Cameron μετρ στο είδος του.


A Nightmare on Elm Street
Ελάχιστοι νεαροί μπορούσαν να κοιμηθούν ήσυχοι τα βράδια μετά την κυκλοφορία της τρομακτικής αυτής ταινίας του Wes Craven, με πρωταγωνιστή τον ανατριχιαστικό serial killer Freddie Cruger.


The Shining
Η δεκαετία των 80’s διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ταινίες του Stanley Kubrick. Όταν αποφάσισε να ξαναδιαβάσει το γιγαντιαίο μυθιστόρημα του Stephen King το αποτέλεσμα ήταν μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες της δεκαετίας. Έβαλε βέβαια και το χεράκι του ο ψυχοπαθής Jack Nicholson.


Beverly Hills Cop
Ακόμα ένας κωμικός – σήμα κατατεθέν των 80’s, ο Eddie Murphy πρωταγωνιστεί σε μια ταινία – ορόσημο στην κατηγορία της αστυνομικής καλαμπουροπεριπέτειας.


Airplane!
Η πρώτη ταινία του διδύμου Abrahams – Zucker έθεσε της βάσεις για το είδος της κωμωδίας-παρωδίας και καθιέρωσε τον Leslie Nielsen ως τον απόλυτο εκφραστή του είδους αυτού.


Blues Brothers
Άφθονη τζαζ, απολαυστικές ερμηνείες, αξέχαστα τραγούδια, δυναμικές εμφανίσεις τραγουδιστών. Οι «Ατσίδες με τα Μπλε» (έτσι μετέφρασαν την ταινία οι… Έλληνες ατσίδες της μετάφρασης) ήταν μια καθαρόαιμη μουσική κωμωδία με άφθονο καλαμπούρι.


The Untouchables
Το απόλυτο γκανγκστερικό θρίλερ των 80’s έρχεται από τον Brian de Palma και φιλοξενεί ένα all star cast συμπεριλαμβανομένων των Kevin Costner, Robert de Niro και Sean Connery.


Rambo
Το «Πρώτο Αίμα» υπήρξε η… πρώτη ταινία της μιλιταριστικής σειράς δράσης με πρωταγωνιστή τον σκληροτράχηλο John Rambo του Stallone, ο οποίος δεν διστάζει να τα βάλει με αντάρτες, ελικόπτερα και τανκς προκειμένου να υπερασπιστεί τα αμερικάνικα ιδανικά.


Robocop
Η εμβληματική ταινία του Paul Verhoven ανήκει σε μία από τις καλύτερες ταινίες του σινεμά επιστημονικής φαντασίας, συνδυάζοντας το δυστοπικό μέλλον με γερές δόσεις βίας.


Scarface
Ο Al Pacino βρίσκεται στο στοιχείο του υποδυόμενος τον γκανγκστερ Tony Montana και δίνει έναυσμα στον De Palma για να γυρίσει μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές και βίαιες ταινίες των 80’s. Say hello to my little friend!


Friday the 13th
Αδυνατείς να μετρήσεις πόσες συνέχειες είχε η καλτ αυτή ταινία τρόμου, όμως δεν μπορείς να μην υποκλιθείς στην μορφή του Jason Voorhees και στην αρρωστημένη μητέρα του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v