Septic Flesh: «Δεν υπάρχει τέχνη στην Ελλάδα»

Septic Flesh: «Δεν υπάρχει τέχνη στην Ελλάδα»
Από τις μεγαλύτερες σε αξία μπάντες που έχει να επιδείξει η χώρα μας στον ακραίο ήχο, οι μελωδικοί /συμφωνικοί death metallers Septic Flesh δημιουργήθηκαν το 1990 στην Αθήνα από τους Σωτήρη Βαγενά (κιθάρα), Σπύρο Αντωνίου (μπάσο και φωνή), Χρήστο Αντωνίου (κιθάρες) και τον Άκη Καπράνο (Drums). Μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει οκτώ studio albums (ένα εκ των οποίων με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας) και παρά το γεγονός ότι έφτασαν ακόμα και να διαλυθούν το 2003, από το 2007 μέχρι σήμερα η πορεία τους είναι ιδανική. Έχουν κάνει δεκάδες περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική, πολλές από τις οποίες ήταν sold out, ενώ αυτήν την περίοδο περιοδεύουν μεταξύ άλλων σε Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Ελβετία, Ισραήλ και Φινλανδία.

Τους «πετύχαμε» λίγες ώρες μετά την ακύρωση ενός live τους στην Γερμανία λόγω μιας… βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η οποία ανακαλύφθηκε τυχαία στην πόλη Dessau της Γερμανίας και μιλήσαμε με τον κιθαρίστα Χρήστο Αντωνίου. Οι απαντήσεις του ήταν χειμαρρώδεις.

«Σχηματιστήκαμε τον Μάρτιο του 1990, πιτσιρικάδες τότε θέλαμε να φτιάξουμε μια μπάντα και να παίξουμε την μουσική μας. Εκείνη την εποχή δεν είχαμε βλέψεις να κάνουμε tours στο εξωτερικό ή να βγάλουμε δίσκο. Το μόνο που θέλαμε ήταν να παίζουμε την μουσική μας», λέει ο Χρήστος για τα πρώτα βήματα της μπάντας. Η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει και ύστερα από αρκετές προσπάθειες και αποστολές demo σε δισκογραφικές του εξωτερικού, η γαλλική Holy Records υπήρξε η αφετηρία για την δισκογραφική καριέρα τους.



«Εκείνη την εποχή δεν νομίζω να υπήρχε σοβαρή ελληνική δισκογραφική εταιρεία, γι’ αυτό και με την πρώτη ευκαιρία κυνηγήσαμε να βγάλουμε το άλμπουμ μας σε εταιρεία του εξωτερικού», θυμάται ο Χρήστος. «Επηρεαστήκαμε από μεγάλες μπάντες του είδους όπως Death, Celtic Frost, Morbid Angel, Iron Maiden και Paradise Lost, όμως αφομοιώσαμε σωστά τις επιρροές μας και καταφέραμε να φτιάξουμε ένα προσωπικό στυλ και όχι μια μπάντα-ρέπλικα. Ακόμα και τότε, είχαμε ταυτότητα», προσθέτει. «Ούτε πολιτικοποιημένοι είμαστε, ούτε λέμε κάτω ο Χριστός ζήτω ο Σατανάς, ούτε πιστεύουμε σε θρησκείες. Πιστεύουμε στους εαυτούς μας», λέει ο ίδιος. «Όταν πρωτοξεκινήσαμε επικρατούσε ένα μπάχαλο στην ελληνική σκηνή, ένας ερασιτεχνισμός σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπήρχε σοβαρή σκηνή, υπήρχαν βέβαια κάποιες προσπάθειες από μπάντες όπως οι Rotting Christ, οι Spitfire και οι Flames. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει, η ελληνική σκηνή έχει δικό της όνομα, δική της σχολή. Έχει βελτιωθεί, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια κατάλοιπα. Ο καθένας ζηλεύει και θάβει τον άλλον».

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Septic Flesh ήταν εξ’ αρχής πολλές. «Η εταιρεία μας ήταν πολύ μικρή για να μας βοηθήσει να κάνουμε καριέρα στο εξωτερικό γιατί κακά τα ψέματα το μεγάλο ‘μπαμ’ το κάναμε μετά το 2008 και τον δίσκο ‘Communion’, λόγω περιοδειών. Η περιοδεία κάνει την μπάντα. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά με περιοδείες στην Γαλλία στην αρχή λόγω δισκογραφικής και από το 2007 και μετά αφού μπήκαμε στην Season of Myst καταφέραμε να φτιάξουμε όνομα σε Ευρώπη και Αμερική», λέει ο ίδιος τονίζοντας ότι η μπάντα έγινε πρώτα γνωστή στο εξωτερικό και μετά στην Ελλάδα.

«Το metal είναι παρεξηγημένη μουσική, ειδικά στην Ελλάδα που είμαστε πολύ πίσω. Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι έχουμε σοβαρή μουσική στην Ελλάδα, με όλη την σκυλοκρατία. Το metal έχει ποιότητα και στους στίχους και στην μουσική. Μακάρι στην Ελλάδα να άκουγε περισσότερος κόσμος metal, όμως ο Έλληνας δεν έχει την ροκ νοοτροπία να μπει στον κόσμο αυτής της μουσικής. Θεωρεί ότι είναι ένα ιδίωμα που λατρεύει τον Σατανά και παίρνει ναρκωτικά, και αυτό το έχουν προκαλέσει τα σκυλάδικα. Μας τα εμφανίζουν ότι είναι τα λούσα, ότι εκεί πρέπει να απευθυνθούμε και να γίνουμε όλοι τραγουδιστές της κακιάς ώρας με ποιότητα μηδέν, μουσικό ταλέντο μηδέν, στίχους μηδέν. Μας κυβερνάει η κάθε Βίσση και ο κάθε Παντελίδης. Αλλά μας αξίζει και λίγο αυτή η κατάσταση, μας αξίζει ο Παντελίδης. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας παρακμής, μιας πλασματικής πραγματικότητας που τόσα χρόνια ζούσαμε και τώρα βλέπεις τα αποτελέσματα. Δεν είναι μόνο πολιτικό το θέμα, είναι και πολιτιστικό. Δεν υπάρχει τέχνη στην Ελλάδα

»Έχω σπουδάσει κλασσική μουσική και σύνθεση στο εξωτερικό και βλέπω παντού στην Ελλάδα πως αν δεν είσαι στο σύστημα δεν θα πετύχεις τίποτα. Η Ελλάδα δεν με έχει βοηθήσει σε τίποτα, ίσα ίσα με είχε πάντα στο περιθώριο. Μαζί με τους Rotting Christ και τους Firewind εξάγουμε μουσική, είναι το μόνο που εξάγουμε πλέον. Κάναμε live με σουηδική metal μπάντα στην Αθήνα, τους Dark Funeral, η οποία είχε πεντάλφες και ότι πιο βλάσφημο υπήρχε τότε και η Σουηδική Πρεσβεία υποστήριξε την συναυλία. Αν γινόταν κάτι τέτοιο με την ελληνική, μπορεί να μας έβλεπες κρεμασμένους



» Εδώ είχε βγάλει ο Ευαγγελάτος το εξώφυλλό μας για το 'Falling Temple' και μας έλεγε σατανιστές. Ας ψάξουν κάποια πράγματα, να βγάλουν αυτήν την θεοκρατούμενη νοοτροπία που έχουν και να υποστηρίξουν τα προϊόντα που εξάγουμε. Το μόνο που εξάγουμε στην Ελλάδα από μουσική είναι η metal, αυτά τα τρία συγκροτήματα. Εγώ έκανα sold out στο Παρίσι χθες και στο Βέλγιο προχθές, πιο πριν στην Λυόν. Αν πάει ένας Έλληνας καλλιτέχνης, που το παίζουν ότι έχουν κάνει καριέρα, ζήτημα να έρθει ένας Γάλλος. Άντε και κανένας ομογενής. Κάνουμε τιτάνια προσπάθεια για να φτάσουμε τις μπάντες εδώ που τις φτάσαμε και χωρίς καμία υποστήριξη. Ποιο πολύ μας υποστηρίζει το γαλλικό κράτος παρά το ελληνικό».

Το «κλειδί» της επιτυχίας για να καταφέρει να βγει ένα ελληνικό συγκρότημα στο εξωτερικό είναι σύμφωνα με τον Χρήστο, η πίστη. «Πρέπει να πιστεύει στον εαυτό της η μπάντα. Να έχει υπομονή και επιμονή. Ακόμα πιο σημαντικό είναι να δημιουργήσει δικό της στυλ, μια ταυτότητα που θα την κάνει να ξεχωρίσει από τις άλλες. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε την νοοτροπία να αντιγράφουμε. Αν καταφέρει να φτιάξει το δικό της στυλ, τότε θα έχει αξιοσέβαστη πορεία στο εξωτερικό», τονίζει.

«Η ελληνική σκηνή μετράει μια σοβαρή πορεία 25 χρόνων και έχει βγάλει δύο με τρεις πετυχημένες μπάντες. Πάντα θα υπάρχουν καλές προσπάθειες, αλλά θέλει ακόμα πάρα πολύ δουλειά για να δώσουμε πάλι πνοή στην ελληνική σκηνή. Προσπάθειες υπάρχουν, αλλά είναι πλέον πολύ δύσκολο λόγω Internet. Η τέχνη έχει υπερ-κορεστεί. Εμείς καταφέραμε να κάνουμε καριέρα στο εξωτερικό αμέσως και δεν έχουμε παράπονο, άλλες μπάντες τις λυπάμαι πραγματικά. Πρέπει να προσπαθήσουν πάρα πολύ για να πείσουν το κοινό να τις δεχτεί», καταλήγει.

Οι Septic Flesh αφού ολοκληρώσουν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία, η οποία βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην μέση της, θα μπουν στο studio για την ηχογράφηση του νέου τους άλμπουμ και το 2014 θα ξεκινήσουν ξανά περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική για την προώθησή του. Στην Ελλάδα θα τους δούμε αυτό το καλοκαίρι στο Rockwave Festival.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v