SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής

Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής

Το Ζάννειο Ιδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής ιδρύθηκε το 1874 ως «Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων» από την Ελένη Ζαννή, χήρα του εμπόρου και ευεργέτη του Πειραιά Νικήτα Ζαννή. Υπήρξε το πρώτο ορφανοτροφείο του Λιμανιού για να ακολουθήσει, δύο δεκαετίες αργότερα, η ίδρυση του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου Θηλέων (βλ. Υποθέματα Αφιερώματος). Μέχρι το 1950 περιέθαλπε χιλιάδες από τα ορφανά παιδιά που είχε αφήσει πίσω του ο πόλεμο, ενώ σήμερα, όπως μας πληροφορεί ο κ. Σήφης Καρυδογιάννης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και «ατμομηχανή» του Ιδρύματος, φιλοξενεί παιδιά από πολύτεκνες, μονογονεϊκές και με οικονομικά προβλήματα οικογένειες.

Από το 1980 και μετά, το Ζάννειο στεγάζεται στην Εκάλη σε μια πευκόφυτη έκταση 32 στρεμμάτων, όπου αναπτύσσονται τα δωμάτια φιλοξενίας, το δημοτικό σχολείο, η βιβλιοθήκη, το θέατρο, οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αλλά και τα γραφεία, το ιατρείο, το οδοντιατρείο και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις για στίβο, μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Η διοίκηση του Ιδρύματος πάντως, παραμένει στον Πειραιά.

Στο Ζάννειο φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 65 κορίτσια ηλικίας από 6 μέχρι 18 ετών. Τα παιδιά φιλοξενούνται έως το 18ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι την αποφοίτησή τους από το σχολείο. Μετά, το Ίδρυμα αναλαμβάνει να τα βοηθήσει και στις μετέπειτα σπουδές τους, στηρίζοντάς τα οικονομικά και ψυχολογικά. Τα παιδιά του Δημοτικού κάνουν μαθήματα μέσα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ενώ αυτά του Γυμνασίου και του Λυκείου πηγαίνουν σε σχολεία της περιφέρειας.

«Υπήρξε εποχή που είχαμε τριακόσια παιδιά. Πλέον δεν υπάρχουν ορφανά, μόνο παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Μακάρι να μπορούσα και τα δικά μου παιδιά να τα βάλω σε Ίδρυμα αυτήν την εποχή. Εδώ περνούν πολύ πιο καλά, οι υπηρεσίες που τους παρέχονται.. Μια οικογένεια έξω δεν μπορεί να τα καλύψει. Διαθέτουμε κοινωνική υπηρεσία, ψυχολόγους, επιμελητές, καθηγητές, ιατρούς. Για να καλύψει μια οικογένεια όλο αυτό το πακέτο παροχών θα πρέπει να είναι άνετη οικονομικά», λέει ο κ. Καρυδογιάννης και στέκεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Ζάννειο.

«Παλαιότερα είχαμε κάποιες δωρεές από πολίτες του Πειραιά, όμως τώρα πλέον μας έχει μείνει μόνο η ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος που εκμισθώνεται. Όμως λόγω φορολογίας οι επιχειρήσεις αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο, παραδίδουν τα ακίνητα και φεύγουν», επισημαίνει. «Το Ζάννειο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιδοτηθεί από το κράτος ειδικά αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε κρίση ως χώρα. Όμως δεν γίνεται το κράτος να παίρνει από τα ιδρύματα. Δεν θα έπρεπε να τα φορολογεί, δεν είμαστε επιχείρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα», προσθέτει , «έχουμε κάνει πάρα πολλές αιτήσεις για αυτό το θέμα, έχουμε φτάσει μέχρι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως δεν έχει έρθει καμία απάντηση. Με την βοήθεια του Θεού ελπίζω να επιβιώσουμε και σαν Ίδρυμα και σαν λαός με αυτά που βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε».

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε

Το Ζάννειο αυτή τη στιγμή χρειάζεται κατά κύριο λόγο οικονομική ενίσχυση, τρόφιμα και ρούχα. «Αυτή την στιγμή έχουμε άμεση ανάγκη χρήματα. Σίγουρα και τρόφιμα, όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να πάμε τρόφιμα στην ΔΕΗ και την Εφορία. Μακάρι να μπορούσαμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καρυδογιάννης.

Info: Θησέως 131, Εκάλη, τηλ.: 210 8133278

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2