SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δικαιώματα μεταναστών: Ψάχνοντας τον Ξένιο Δία

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών μας δίνουν απαντήσεις σε ευαίσθητα ερωτήματα.

Δικαιώματα μεταναστών: Ψάχνοντας τον Ξένιο Δία

του Γιώργου Κόκουβα

Τον περασμένο χρόνο, 9.577 άνθρωποι αιτήθηκαν ασύλου καταφθάνοντας στην χώρα μας. Από αυτούς, προστασία έλαβαν οι 627. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους εννιά χιλιάδες πρόσφυγες που βρέθηκαν ανάμεσά μας, και τις ακόμη περισσότερες χιλιάδες των μεταναστών που εδώ και χρόνια περιμένουν για μια θέση στον ελληνικό ήλιο;

Σε μια χώρα όπου η παράδοση του «Ξένιου Δία» μεταφράζεται σε επιχειρήσεις-σκούπες και προσαγωγές αδιακρίτως, κάποιοι θα απαντούσαν «να πάνε από ‘κει πού ήρθαν». Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, κάθονται σήμερα αναπαυτικά στα έδρανα του ελληνικού κοινοβουλίου. Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά του «Δία». Αυτή που αναγκάζει δεκάδες πολίτες να κάνουν την δουλειά της πολιτείας. Αυτή που εμπνέει μη κυβερνητικές οργανώσεις και μη χρηματοδοτούμενα δίκτυα να δώσουν την ευκαιρία στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που περνούν τα ελληνικά σύνορα, να μάθουν έστω τα δικαιώματά τους. 

Με τέτοιους ανθρώπους, ομάδες και οργανώσεις, όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, τη Διεθνή Αμνηστία και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Πρσφύγων, μίλησε το in2life, και σας παρουσιάζει τις απόψεις τους, τις αλήθειες τους, και τους αριθμούς τους, που δυστυχώς, δεν λένε ψέματα.

Διαβάστε όσα μας είπαν, κάνοντας κλικ στα αντίστοιχα Υποθέματα του Αφιερώματος (πάνω δεξιά).

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2