Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών: Λέξεις & Σκέψεις, Meeting Points 6, Εκπαίδευση

Λέξεις & Σκέψεις

Για το έτος 2011-2012 έχουν προγραμματιστεί τέσσερις ευρύτεροι κύκλοι, στους οποίους θα ενταχθούν οι ομιλίες στα πλαίσια του τομέα Λέξεις & Σκέψεις. Ο κύκλος Λογοτεχνία: Οι Ιστορίες των Ανθρώπων θα επιχειρήσει να δι­ερευνήσει το ιδίωμα των βιογραφιών και αυτοβιογραφιών. Η διδασκαλία της Ιστορίας στο σχολείο και οι αντιπαραθέσεις που προκαλεί το ζήτημα αυτό στα ΜΜΕ και την κοινωνία αποτελούν αντικείμενο του κύκλου Η Ιστορία ως ιστορικό φαινόμενο και η διδασκαλία της. Ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων σχετίζεται με το καυτό ζήτημα της μετανάστευσης: Εμείς και οι Άλλοι – Εμείς ως Άλλοι. Ο τέταρτος κύκλος, με γενικό τίτλο Το ιδιωτικό και το δημόσιο στο Διαδίκτυο, διερευνά ζητήματα από την ανωνυμία έως τη συμμετοχή στην πο­λιτική δράση.



Meeting Points 6

5-11 Mαρτίου 2012
Το Μάρτιο η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών μετέχει για πρώτη φορά στη διεθνή διοργάνωση Meeting Points. Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ αφιερωμένο στο σύγχρονο αραβικό πολιτισμό, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε πρωτεύουσες χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία του Young Arab Theatre Fund (YATF). Θέατρο, μουσική, χορός, εικαστικά, συζητήσεις, προβολές και δια­λέξεις καλλιτεχνών από το Κάιρο, τη Δαμασκό, το Αμάν, τη Βηρυτό, την Τύνιδα, το Λονδίνο και το Παρίσι θα μετατρέψουν για μία εβδομάδα τη Στέγη σε διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού.

Ο Τυνήσιος Fadel Jaibi, ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του αραβικού κόσμου, η διεθνούς φήμης εικαστικός Mona Hatoum, ο Λιβανέζος μουσικός Tarek Atoue, η πραγματικά διεθνής φύση της σημερινής μουσικής πρωτοπορίας, και ο Omar Abu Saada από τη Δαμασκό με ένα multimedia project για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην οργάνωση και την εξάπλωση των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο, είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που θα βρεθούν στην Αθήνα. Σύμφωνα με το σκεπτικό του φε­τινού επιμελητή, κορυφαίου θεωρητικού και κριτικού τέχνης Okwui Enwezor, το Meeting Points 6 επιχειρεί μια ανατομία της σύγχρονης κοινωνίας των πο­λιτών (Civic Imagination) προσεγγίζοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα ταυτότη­τας και ετερότητας, συλλογικής μνήμης και ιστορίας, κοινωνικού αποκλεισμού και πολιτικής ευθύνης σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τον αραβικό κόσμο ιστορική συγκυρία.


 
Eκπαιδευτικά Προγράμματα

Για την περίοδο 2011-2012, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέ­γης Γραμμάτων & Τεχνών οργανώνει διάφορες δραστηριότητες και παράλληλες δράσεις που πλαισιώνουν το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα. Απευθυνό­μενοι σε ένα ευρύτατο κοινό –παιδιά, έφηβοι, οικογένειες, ενήλικες, μεμονωμένα άτομα ή ομάδες– θα προσφέρουμε διαδραστικές ξεναγήσεις στις εικαστικές εκθέσεις, συναντήσεις του κοινού με τους καλλιτέχνες, εργαστήρια και σεμινάρια κ.ά. Το αναλυτικό πρόγραμμα θα υπάρχει από το Σεπτέμβριο στην ιστοσελίδα της Στέγης (στην ενότητα Μάθηση).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v