Ρέστειον Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων

Ρέστειον Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ξενοδοχείο πέντε αστέρων για άτομα... άνω των 65. Κάτι τέτοιο αντικρίσαμε όταν επισκεφτήκαμε το Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων Ρέστειον σε μια απομακρυσμένη και ήσυχη περιοχή στο Κορωπί. Το κέντρο έχει 67 δωμάτια από τα οποία τα 12 είναι δίκλινα
και τα 55 μονόκλινα. Το κάθε δωμάτιο είναι περίπου 30 τ.μ. και παρέχει όλες τις ανέσεις ενός πολυτελούς ξενοδοχείου (ιδιωτικό μπάνιο, κλιματισμό, ασφαλές δάπεδο, δορυφορική τηλεόραση, μπαλκόνι κτλ.). Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ο διευθυντής του κέντρου κ. Μόνις Χαλέγουα το χαρακτηρίζει ως «Κέντρο Φιλοξενίας» και όχι Οίκο Ευγηρίας ή Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

«Στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω όσον αφορά τους θεσμούς, δεν δίνουμε σημασία στον σεβασμό και στην αγάπη με την οποία θα έπρεπε να περιθάλψουμε τους ηλικιωμένους», λέει. Σε αυτό φταίει κυρίως η νοοτροπία των Ελλήνων, αρκετοί από τους οποίους θεωρούν άκρως απογοητευτικό το να μπει ο γονιός τους σε έναν οίκο ευγηρίας.

Το Ρέστειον προσπαθεί σύμφωνα με τον κ. Χαλέγουα από το πρώτο έτος λειτουργίας του το 2006 να αλλάξει αυτήν την νοοτροπία, όντας μια μονάδα λίγο – έως αρκετά – διαφορετική από αυτό που έχει στο μυαλό του ο καθένας όταν μιλάει για οίκο ευγηρίας. «Το ονομάζουμε κέντρο φιλοξενίας γιατί φιλοξενούμε τους ενοίκους μας , οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν την ζωή που ζούσαν», αναφέρει. «Συνεχίζουν κανονικά την ζωή τους, με την διαφορά ότι κάθε πρωί υπάρχει ένας άνθρωπος που θα τους πει καλημέρα και θα τους καληνυχτίσει το βράδυ», συμπληρώνει.

Ο χώρος του Ρέστειον δημιουργήθηκε από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Ισραηλιτών Αθηνών, σε μια προσπάθεια να βοηθηθούν όλοι οι έλληνες Εβραίοι που επέζησαν του Ολοκαυτώματος. Αρκετοί από αυτούς απεβίωσαν με τον καιρό και έτσι αποφασίστηκε το Ρέστειο να ανοίξει τις πύλες του σε όλον τον κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Στον χώρο υπάρχει πλήρως εξοπλισμένο κομμωτήριο, εξωτερική πισίνα, αίθουσα με υπολογιστές, αίθουσα εργοθεραπείας όπου οι ηλικιωμένοι ασχολούνται με χειροκατασκευές, κινηματογραφική αίθουσα 65 θέσεων όπου πραγματοποιούνται προβολές, 17 ξεχωριστά σαλόνια , τραπεζαρία 80 ατόμων και ειδική αίθουσα για παιχνίδια (τάβλι, χαρτιά κτλ.).

Αν και το Ρέστειον δεν είναι χώρος αποκατάστασης και όλοι οι ένοικοι είναι αυτοεξυπηρετούμενοι ή ημι-αυτοεξυπηρετούμενοι, παρ’ όλα αυτά τους παρέχεται πρωτοβάθμια περίθαλψη. Καθημερινά για ένα δίωρο υπάρχει στον χώρο γιατρός παθολόγος, όπως επίσης και κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος και φυσιοθεραπεύτρια. Το νοσηλευτικό προσωπικό προέρχεται ως επί το πλείστον από πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν διαχωρίζεται σε βοηθούς και νοσηλευτές. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν όλοι είναι οι ίδιες.

Τα γεύματα και τα σνακ καλύπτονται από την μηνιαία πληρωμή (1960 ευρώ), και δύο φορές την εβδομάδα όσοι ένοικοι επιθυμούν μπορούν να πάνε για καφέ στις γύρω περιοχές με πούλμαν του κέντρου.

Μοναδικό αρνητικό – αλλά και θετικό συνάμα- σύμφωνα με τον κ. Χαλέγουα είναι το γεγονός ότι το κέντρο είναι απομακρυσμένο και προς το παρόν δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία για τους συγγενείς. Η Αττική Οδός πάντως εξυπηρετεί αρκετά τις μετακινήσεις από και προς το κέντρο.

«Προσφέρουμε κάτι μοναδικό στους ανθρώπους, αν και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ευχαριστήσεις ηλικιωμένο. Πάντα ψάχνουμε τρόπους να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας και πιστεύουμε ότι οι παροχές μας είναι πολύ περισσότερες από το κόστος που ζητάμε», λέει ο κ. Χαλέγουα.

Η ζήτηση όπως αναφέρει είναι αρκετά μεγάλη, παρά το γεγονός ότι το κέντρο δεν απευθύνεται στην πλειοψηφία των ηλικιωμένων. «Αυτήν την στιγμή φιλοξενούμε 55 άτομα και έχουμε την δυνατότητα για 65», αναφέρει. Αρκετοί μάλιστα από τους ενοίκους καλύπτουν μόνοι τους τα έξοδα διαμονής.

Ρέστειον
Λαμπτρών 180, Τ.Θ. 185, Τ.Κ. 194 00,
Ντούσι Κορωπίου, Αττική
Τηλ.: 210 96.56.736-9
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v