Λέντζος Ηλίας: "Κύριος στόχος μου να μην περάσει το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια"

Λέντζος Ηλίας
Δημοκρατική Αναγέννηση
Ετών 29
Λέντζος Ηλίας
Δημοκρατική Αναγέννηση
Ετών 29


- Τι ωθεί έναν νέο να ασχοληθεί με την πολιτική;
- Τι ωθεί έναν νέο; Νομίζω πως δεν είναι το θέμα της ηλικίας αλλά το πώς σκέφτεται ο καθένας… Πολλοί νέοι κατεβαίνουν με άλλους συνδυασμούς, δεν έχουμε τα ίδια πιστεύω και την ίδια αφετηρία σκέψης για να κατεβούμε στην πολιτική. Κατ αρχήν εγώ δεν λέω θα προσφέρω, θα εργαστώ, γιατί οποίος λέει «θα προσφέρω είναι λίγο «πολιτικός μάντης», πρέπει να εργαστώ για το καλό του Έλληνα πολίτη. Για μένα δεν είναι μόνο οι εκλογές πολιτικός αγώνας, αλλά και η διεκδίκηση στο δρόμο και για τα κοινωνικά δίκαια και για τα εθνικά.

- Γιατί διαλέξατε το συγκεκριμένο κόμμα;
- Επέλεξα να κατέβω με την Δημοκρατική Αναγέννηση μετά από ένα κάλεσμα του κυρίου Παπαθεμελή στις πατριωτικές οργανώσεις και σε όσους σκέφτονται εθνικά και πατριωτικά να κατεβούν στις εκλογές με το κόμμα αυτό. Γι’ αυτό και το διάλεξα. Είμαι συνεργαζόμενος με το κόμμα.

- Τι εννοείτε όταν λέτε «να σκέφτονται εθνικά»;
- Δηλαδή ότι πάνω από όλα στην πολιτική σου βάζεις την πατρίδα. Χωρίς να σημαίνει ότι παραγκωνίζεις τα υπόλοιπα μείζονα θέματα που μαστίζουν τον ελληνικό λαό, όπως τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας εάν εκλεγείτε;
- Αν εκλεγώ ο κύριος στόχος μου είναι να μην περάσει ως σύνθετη ονομασία το όνομα Μακεδονία για τα Σκόπια. Θα υπερασπιστώ τα ελληνικά συμφέροντα και δε θα ανεχτώ, πρώτα μέσα από τη Βουλή, να περάσει το Ευρωσύνταγμα, όπως το απέρριψαν και πολλοί άλλοι λαοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα παλέψω για τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που ακόμη καταπατούνται.

- Μια ρωμαϊκή ρήση λέει "Ποιος φυλάει τους φύλακες?" (Qui custodiet ipsos custodes?) εσείς τι πιστεύετε;
- Αυτή τη στιγμή τους κυβερνώντες τους ελέγχουν και πολλές φορές τους εμποδίζουν να δράσουν οι μεγάλοι δημοσιογράφοι. Πρέπει να αποφασίσουμε τι είδος αστυνομίας θέλουμε. Να μην υπάρχει όμως κατάχρηση. Κάποια άτομα που είναι αποδεδειγμένα εγκληματίες, οι μεγαλοδημοσιογράφοι βγαίνουν και τα υπερασπίζονται. Δε μπορεί να συλλαμβάνει η αστυνομία γιο πολιτικού που έκανε ληστεία σε τράπεζα και οι δημοσιογράφοι να ζητούν την απελευθέρωσή του και να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Όποιος παρανομεί σε αυτή τη χώρα πρέπει να τιμωρείται με βάση το νόμο.

- Η εξουσία διαφθείρει. Πόσο μπορεί κάποιος και ειδικά νέος να το ελέγξει;
- Η εξουσία διαφθείρει τους πάντες. Αυτό το σύστημα που δεν επιτρέπει στο λαό να πει τη γνώμη του και δεν ερωτάται για τίποτα ωθεί στο να μη λογοδοτούν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Πιστεύω στη δημοκρατία αλλά με το σύστημα της Ελβετίας το δημοψηφιστικό. Εκτός από το 1974 δεν έχουμε ερωτηθεί για τίποτα στην Ελλάδα. Εάν θεσπιστούν τα δημοψηφίσματα, πιστεύω ότι δε θα υπάρχουν ούτε κόμματα ούτε πολιτικοί που θα διαφθείρονται, γιατί θα υπάρχει έλεγχος από το λαό. Ποιος από τον απλό ψηφοφόρο ξέρει τι πολιτική θα ακολουθήσει το εκάστοτε κόμμα για τα εθνικά θέματα. Το πλήρες πρόγραμμα δεν το ξέρει κανένας. Ή τι είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός. Ούτε οι ίδιοι δεν ξέρανε τι ψηφίζανε.

- Τελικά μπορεί να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα με ό, τι συμβαίνει στο παγκόσμιο πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό στερέωμα;
Πιστεύω για όλα τα κράτη του κόσμου πρέπει να επέλθει αλλαγή. Στην πολιτική δεν υπάρχουνε μονόδρομοι. Αν ο λαός είναι αποφασισμένος να παλέψει για τα δίκαιά του να είστε σίγουροι ότι θα νικήσει. Καμία δύναμη δε μπορεί να νικήσει έναν αποφασισμένο λαό. Ασφαλώς και αλλάζουν τα πράγματα. Με τη λογική ορισμένων θα έπρεπε να είχαμε ακόμα 400 χρόνια σκλαβιάς. Βέβαια ορισμένες φορές τα πράγματα δεν αλλάζουν με διπλωματία, αλλά με σκληρούς αγώνες.

- Ο Έλληνας του καναπέ μπορεί να αγωνιστεί;
- Στα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, λέει ότι το 1814 όταν ξεκίνησε η κλεφτουριά στην Πελοπόννησο, από όπου περνούσαν οι κλέφτες, οι νοικοκύρηδες φωνάζανε τους Τούρκους να τους καταδιώξουν. Επτά χρόνια αργότερα, αυτοί που φωνάζανε τους Τούρκους από φόβο και όχι από προδοσία ήταν αυτοί που φύγανε στα βουνά και ξεκινήσανε την εθνεγερσία. Δε θα ξεσηκωθεί ο Έλληνας του καναπέ;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v