Ορέστης Κολοκούρης: "Στους Οικολόγους οι άνθρωποι έχουν επιλεγεί με πολλή προσοχή"

Ορέστης Κολοκούρης
Πράσινοι Οικολόγοι
Ετών 29.
Ορέστης Κολοκούρης
Πράσινοι Οικολόγοι
Ετών 29.

- Πώς επιλέγει ένας νέος να ασχοληθεί με την πολιτική;

- Γενικά, όταν τον ενδιαφέρουν τα κοινά. Φαίνεται ότι δεν ασχολούνται οι περισσότεροι νέοι. Υπήρχε πάντοτε μια τάση να ονειρεύονται να διορθώσουν τα πράγματα και τα κοινωνικά προβλήματα που βλέπουν ότι υπάρχουν.

- Γιατί διαλέξατε το συγκεκριμένο κόμμα;
- Διότι τα βασικά προβλήματα που συνάντησα, όπως η περιβαλλοντολογική κρίση, η κοινωνική ανισότητα και η έλλειψη βιωσιμότητας σε όλους τους τομείς, δηλαδή αύξηση της παραγωγής, υπερπληθυσμός, κλιματική αλλαγή, όλα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούσαν να τα δουν με ένα συνολικό τρόπο. Συνήθως στην Ελλάδα, όταν ένας νέος θέλει να πολιτικοποιηθεί συναντάει τα 4 κόμματα που όλοι ξέρουν και τις 2 βασικές οικονομικές πρακτικές, δηλαδή τον φιλελευθερισμό, που δεν είναι τόσο ελκυστικός στους νέους, και τον σοσιαλισμό-κομμουνισμό-μαρξισμό, που είναι μονοδιάστατος και σαν καρικατούρα, η μάχη καλού-κακού. Η οικολογία δεν είναι έτσι. Κάθε μας πράξη έχει μια συνέπεια και δε φτάνει να αλλάξει κάθε άνθρωπος αλλά και οι κοινωνικοί συσχετισμοί.

- Ποιοι είναι οι στόχοι σας εάν εκλεγείτε;
- Οι Οικολόγοι Πράσινοι εάν εκπροσωπηθούν στη Βουλή θα προσπαθήσουν να θέσουν και θεσμικά τα θέματα, που όπως προανέφερα έχουν προσπαθήσει να θέσουν στον κοινωνικό τομέα.

- Η εξουσία διαφθείρει. Πόσο μπορεί κάποιος και ειδικά νέος να το ελέγξει;
- Αυτό που δεν κάνει σήμερα ελκυστική την πολιτική στους νέους είναι ότι όλοι όσοι ασχοληθήκανε καταλήξανε σε αυτά τα σχήματα που δεν έχουν τίποτα φρέσκο. Είναι λογικό μέχρι ένα σημείο όταν ο άνθρωπος αναλαμβάνει κάποιες ευθύνες να δει ότι τα πράγματα δεν είναι ιδανικά. Όλα είναι σχετικά όμως. Πόσο έχει ο καθένας τις αντιστάσεις του και να μπορεί να παραμείνει πιστός στις αρχές που πρεσβεύει. Ευτυχώς στους Οικολόγους Πράσινους, οι άνθρωποι που συμμετέχουν έχουν επιλεγεί με πολλή προσοχή, ώστε να μη διαφθείρονται εύκολα, και επιπλέον οι Οικολόγοι Πράσινοι επέλεξαν να μη μπουν στο πολιτικό σύστημα, αλλά να δημιουργήσουν μία δύναμη πολιτική. Οι ιδέες τους προηγούνταν των φιλοδοξιών τους. Επίσης, η ίδια η δομή του κόμματος περιορίζει τέτοια ζητήματα, με την ανακίνηση των αξιωμάτων και τη λογοδότηση στο κόμμα.

- Μια ρωμαϊκή ρήση λέει "Ποιος φυλάει τους φύλακες;"(Qui custodiet ipsos custodes?) εσείς τι πιστεύετε;
- Νομίζω οι πολίτες. Εσωτερικά το έχουμε εφαρμόσει αυτό. Τα περισσότερα μέλη αναλαμβάνουν μια ευθύνη για κάποια περίοδο.

- Πρέπει τελικά να δίνουμε στο λαό τόση δύναμη; Ο λαός έχει τη σωστή κρίση;
- Ο Καστοριάδης είχε πει ότι στα 70 χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, το μόνο πολιτικό λάθος ήταν η εκστρατεία στη Σικελία. Και είχαν παράγει έργο σε όλους τους τομείς, ενώ μέσα σε δέκα χρόνια ένα άτομο, ο Ναπολέοντας είχε καταστρέψει τα πάντα, έφτασε στη Ρωσία και έφαγε τα μούτρα του.

- Τελικά μπορεί να αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα με ό,τι συμβαίνει στο παγκόσμιο πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό στερέωμα;
- Ναι. Κάθε μέρα αλλάζει. Το θέμα είναι ότι πάντα υπάρχει η ανάγκη ύπαρξης μιας δύναμης που να εξισορροπεί κάποιους κινδύνους. Ουσιαστικά οι πολίτες πρέπει να συμμετέχουν συνέχεια. Όσο παρεμβαίνουμε ενεργά σίγουρα θα έχουμε και αποτέλεσμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v