Οι καλύτεροι (και φθηνότεροι) mini εξωτερικοί δίσκοι

Είναι πολύ μικρότεροι, πολύ ελαφρύτεροι, πολύ ταχύτεροι και με χωρητικότητα όμοια με αυτήν ενός "κανονικού". Σας παρουσιάζουμε τους καλύτερους mini εξωτερικούς σκληρούς δίσκους της αγοράς που, συν τοις άλλοις, είναι και πολύ σκληροί για να είναι ακριβοί.
Οι καλύτεροι (και φθηνότεροι) mini εξωτερικοί δίσκοι
του Πάρη Καπράλου

Η αγορά εξωτερικού σκληρού δίσκου συνήθως είναι το μέτρο του κατά πόσο έχει μεγαλώσει η συλλογή μας από ταινίες, μουσική, φωτογραφίες, έγγραφα –σπανιότερα έγγραφα. Καμιά φορά η αγορά ενός «εξωτερικού σκληρού» είναι επιβεβλημένη για να κρατούμε ένα αντίγραφο ασφάλειας των δεδομένων μας ώστε αν αυτά πάθουν κάτι λόγω βλάβης του υπολογιστή μας να μην τα χάσουμε όλα. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι μικρότεροι από το συνηθισμένο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, οι οποίοι κάνουν ό,τι και οι άλλοι, αλλά είναι πιο φορητοί και από φέτος το Φθινόπωρο, εξαιρετικά φτηνοί.

Αντίθετα με τη διαδεδομένη αντίληψη έχουμε να πούμε πολλά για την επιλογή εξωτερικού σκληρού δίσκου των 2,5’’. Καταρχήν ας εξηγήσουμε λίγο γιατί ξαφνικά από το 2009 αυτές οι συσκευές έγιναν τόσο φθηνές. Το 2009 εμφανίστηκε στην αγορά ο μεγάλος ανταγωνιστής. Ακούει στο όνομα SSD (Solid State Drives) και η εμφάνιση του στον χώρο των φορητών υπολογιστών σηματοδοτεί μία νέα εποχή στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών. Τα πλεονεκτήματά της νέας τεχνολογίας δίσκων σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» σκληρούς δίσκους είναι πολλά και για την ώρα ο μόνος ανασταλτικός παράγοντας για τη διάδοση της χρήσης τους είναι η υψηλή τιμή τους. Το δεύτερο μειονέκτημά τους, δηλαδή η περιορισμένη χωρητικότητα τους, τείνει να λυθεί οριστικά, καθώς ήδη στην αγορά κυκλοφορούν μοντέλα SSD με χωρητικότητα αντίστοιχη των σκληρών δίσκων για φορητούς υπολογιστές. Μέχρι το 2010 αναμένεται ότι η τεχνολογία αυτή θα έχει αποδώσει ακόμα και το ποθητό χώρο των 500 GB.

Οι δίσκοι SSD είναι πολύ πιο ελαφριοί και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, στοιχείο που επιτρέπει στις φορητές συσκευές να λειτουργούν με την μπαταρία για πολύ περισσότερη ώρα. H βασική τους διαφορά από έναν σκληρό δίσκο είναι ότι δεν αποτελούνται από πολλά διαφορετικά μηχανικά μέρη, γεγονός που τους εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη αντοχή. Μεγάλο πλεονέκτημα είναι και η πολύ υψηλότερη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων σε σχέση με τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους. Το μοναδικό πλεονέκτημα που απομένει στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους είναι η τιμή τους, η οποία –προκειμένου να ανταγωνιστεί την «επίθεση» των SSD πραγματοποίησε στη κυριολεξία βουτιά φέτος.

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι για τους οποίους θα μιλήσουμε σήμερα είναι «παιδιά» αυτού του ανταγωνισμού και της βασικής ανάγκης των χρηστών για φορητότητα. Πρόκειται για «παραδοσιακούς» -μηχανικούς- σκληρούς δίσκους των 2,5’’, σαν αυτούς που έχουν στη «καρδιά» τους οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές, μέσα σε «κουτιά» (δηλαδή περιβλήματα) κατάλληλα κατασκευασμένα ώστε να μειώνουν τους κραδασμούς που περνούν στη συσκευή του σκληρού δί9σκου ώστε να μειώσουν την ευπάθεια τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και ιδίως οι 2,5άρηδες είναι μια σχετικά ευπαθής συσκευή. Δεν είναι τόσο ευπαθής ώστε να σκέφτεται κανείς να τη μετακινήσει, κάθε άλλο, μπορείτε να τη παίρνετε μαζί σας κάθε στιγμή, αλλά -για παράδειγμα- θα ήταν μία καταπληκτική ιδέα να μην τη βάλετε σε κάποια τσέπη παντελονιού και στη συνέχεια καθίσετε από πάνω της επειδή ξεχάσατε ότι βρίσκεται εκεί!

Οι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι των 2,5’’ ως εμπορικά διαθέσιμη συσκευή εμφανίστηκαν περίπου το 2004. Μέχρι τότε υπήρχαν διαθέσιμα στην αγορά (ακόμα υπάρχουν) κουτιά για «μεταφορά» σκληρών δίσκων για φορητούς υπολογιστές, τα οποία χωρούσαν έναν σκληρό δίσκο 2,5’’ και παρείχαν ένα κύκλωμα από το οποίο ο σκληρός δίσκος θα μπορούσε να παίρνει ρεύμα και ένα δεύτερο με το οποίο ο σκληρός δίσκος θα μπορούσε να συνδεθεί εξωτερικά με έναν υπολογιστή. Αυτή η δυνατότητα εμφανίστηκε στην αγορά λίγο μετά την αλλαγή της χιλιετίας, αλλά αφορούσε περισσότερο επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής. Όταν πρωτοκυκλοφόρησαν οι εμπορικά διαθέσιμοι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι στις 2,5’’ σε λιανική, ήταν πολύ ακριβοί. Οι τιμές τους έπεσαν το 2006 και διαδόθηκαν ευρύτερα.

Γιατί να πάρω 2,5’’ εξωτερικό σκληρό δίσκο;
Κυρίως γιατί είναι οικονομικός και φορητός. Βεβαίως η χωρητικότητες τους -εφόσον θα θέλαμε να παραμείνουμε σε συμφέρουσες τιμές- φθάνει μέχρι τα 320 GB συνήθως, αλλά η χωρητικότητα αυτή αρκεί για να μεταφέρουμε αρχεία από έναν υπολογιστή σε έναν άλλον ή ως επέκταση της χωρητικότητας του φορητού μας υπολογιστή. Η φορητότητα του δίσκου οφείλεται και στο γεγονός ότι αξιοποιεί πλήρως συνδέσεις USB 2.0 με τον υπολογιστή που συνδέεται, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι ο εξωτερικό σκληρός δίσκος δεν έχει εξωτερική τροφοδοσία ρεύματος, αλλά παίρνει ρεύμα από τον υπολογιστή στον οποίο θα συνδεθεί για να λειτουργήσει, και ότι είναι συμβατός με κάθε υπολογιστή που έχει θύρα USB 2.0, δηλαδή με όλους τους υπολογιστές που έχουν κατασκευαστεί τα πέντε τελευταία χρόνια.

Tips & Tricks
Το κουτί που θα πάρετε στα χέρια σας –της συσκευασίας, θα γράφει πάνω κάποια χαρακτηριστικά. Αυτά είναι η χωρητικότητα (Capacity), η ταχύτητα (rpm), η κρυφή μνήμη (cache), ο ρυθμός μετάδοσης (Transfer Rate).

Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξετε είναι η χωρητικότητα γιατί αυτό έχει άμεση σχέση με τις ανάγκες σας. Η χωρητικότητα μετριέται σε GB και όσο περισσότερα GB έχει ένας δίσκος τόσο το καλύτερο, εκτός αν επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε τον εξωτερικό σκληρό δίσκο για την επεξεργασία μεγάλων αρχείων πολυμέσων, π.χ. video. Και βεβαίως μιλάμε για video editing και όχι για την απλή θέαση μιας ταινίας. Σε αυτή τη περίπτωση ίσως είναι καλύτερο ο δίσκος να μην είναι τόσο μεγάλης χωρητικότητας διότι στους μεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκους η ταχύτητα ανάγνωσης συνήθως δεν είναι κορυφαία.

Το δεύτερο πράγμα που θα κοιτάξετε είναι η ταχύτητα. Η ταχύτητα μετριέται σε rpm και κάποιοι από τους πολυτεχνίτες φίλους σας ίσως σας πουν ότι σημαίνει «revolutions per minute», αλλά λόγω της αμφισημίας της λέξης «revolutions» στην αγγλική γλώσσα (σημαίνει «περιστροφή» αλλά στη καθομιλουμένη σημαίνει «επανάσταση») μην το επαναλάβετε σε άλλους γιατί μάλλον θα γελάσουν εις βάρος σας. Η συνήθης επεξήγηση των αρχικών είναι «rounds per minute» που σημαίνει το ίδιο κι ακούγεται πιο φυσιολογικό. Οι ταχύτητες των σκληρών δίσκων για υπολογιστές γραφείου κυμαίνονται μεταξύ μεταξύ 7200rpm και 16000rpm, ενώ των φορητών κυμαίνονται μεταξύ 5400rpm και 7200rpm. Όσο πιο μεγάλο σκληρό δίσκο επιλέξετε τόσο μεγαλύτερη θέλετε να είναι η ταχύτητα ανάγνωσης δεδομένων ώστε αυτός να μην «κολλάει» πουθενά.

Ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι χρήστες κοιτούν –αν και θα έπρεπε να αξιολογούν περισσότερο- είναι αυτό της μνήμης Cache. Βεβαίως συνήθως σε αυτή τη κατηγορία συσκευών αυτή κυμαίνεται μεταξύ 8MB και 16MB. Η λειτουργία της μνήμης σε ένα εξωτερικό σκληρό υπολογιστή με απλά λόγια είναι η εξής: όταν οι κεφαλές που διαβάζουν το σκληρό δίσκο έχουν ολοκληρώσει την ανάγνωση των πρώτων 8 ΜΒ -για παράδειγμα- και η μνήμη αυτή έχει γεμίσει, μεταδίδουν αυτό το κομμάτι δεδομένων στον υπολογιστή στον οποίο είναι συνδεδεμένος ο εξωτερικός σκληρός δίσκος. Όσο μεγαλύτερα τμήματα του αρχείου μεταδίδει ο εξωτερικός σκληρός δίσκος προς τον υπολογιστή, τόσο ταχύτερη είναι η συνολική ταχύτητα μετάδοσης / μεταφοράς των δεδομένων προς τον υπολογιστή. Συνεπώς κάτι που θα πρέπει μνα κοιτάει ο αγοραστής ενός εξωτερικού σκληρού δίσκου για να προσδιορίσει αν αυτός είναι ταχύς ή όχι δεν είναι μονάχα η ταχύτητα ανάγνωσης, αλλά και μνήμη που ενσωματώνεται στον εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Κάποιες συσκευασίες λιανικής μιλούν επίσης για τον «Ρυθμό Μετάδοσης». Ο ρυθμός μετάδοσης είναι ο ρυθμός με τον οποίο μεταφέρονται τα δεδομένα από τη μνήμη του εξωτερικού σκληρού δίσκου στη μνήμη RAM του υπολογιστή μας ή στον επεξεργαστή μας. Οι ταχύτητες αυτές κυμαίνονται μεταξύ 100 και 300 MBps (Mega Bytes per second) και κωδικοποιημένα αναφέρονται ως ATA-100 , SATA-150 , SATA-300, κλπ., όπου το πρώτο συνθετικό του αρκτικόλεξου δηλώνει την τεχνολογία του πρωτοκόλλου σύνδεσης και το δεύτερο την ταχύτητα μετάδοσης.

Εκτός από αυτά πρέπει πάντα να ρωτάτε για την εγγύηση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 1 και 3 ετών συνήθως, αν και υπάρχουν ορισμένοι εξωτερικοί σκληροί δίσκοι με 5 χρόνια εγγύηση, αλλά συνήθως πρόκειται για τα ακριβότερα μοντέλα της κατηγορίας. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εγγύηση αυτή αφορά αντικατάσταση και όχι επισκευή, και βεβαίως δεν αφορά ποτέ ανάκτηση δεδομένων.

Δείτε στα Άρθρα του Αφιερώματος, δεξιά και πάνω, τους πιο value-for-money εξωτερικούς σκληρούς που κυκλοφορούν αυτήν την στιγμή στην αγορά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v