SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

5 "νέα" συγκροτήματα με μουσική... παράδοση

Πέντε συγκροτήματα που τολμούν να ξεφύγουν από κλασικά μονοπάτια και στυλ. Πέντε συγκροτήματα που αυτοσχεδιάζουν, που καταπιάνονται με την παράδοση για να την εξελίξουν, να την εμπλουτίσουν, να τη διεθνοποιήσουν. Πέντε συγκροτήματα που αξίζει να ακούσετε.

5

της Φιλουμένας Ζλατάνου

Τα πάντα ξεκινούν από τον ήχο. Όταν διεγείρεται η ακοή, μπορεί να διεγείρει και όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις και να οδηγήσει σε μια έκρηξη αισθημάτων και να νιώσεις γεμάτος και πλήρης. Οι μουσικοί διαθέτουν αυτό το χάρισμα να σε ταξιδεύουν, να σε ξυπνούν, να σε ενεργοποιούν, να σε κάνουν να χαλαρώσεις, να ερωτευτείς, να λυπηθείς και γιατί όχι και να ονειρευτείς το κάτι που δεν έχεις.

Όταν καλοί μουσικοί και ερμηνευτές μαζεύονται και πειραματίζονται, αυτοσχεδιάζουν, τολμούν, δημιουργούν αρμονία τότε οδηγούνται στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι και η μουσική συνεύρεση κοινού με ερμηνευτή. Όπως έχουν πει και οι Mode Plagal σε παλαιότερη συνέντευξή τους «αν δε συγκινηθεί το πάλκο, δε συγκινείται ο κόσμος κάτω». Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, διότι για να επέλθει η επικοινωνία κοινού-πάλκου, πρέπει οι επάνω στη σκηνή να δίνονται σε αυτό που κάνουν, να μη δείχνουν ότι διεκπεραιώνουν απλά. Αυτό επιτυγχάνεται όταν τα συγκροτήματα διαμορφώνουν ένα διαφορετικό μουσικό ιδίωμα, όταν ψάχνονται για το καινούριο και δεν εμμένουν σε γνωστά μονοπάτια.

Στην Ελλάδα υπάρχει η ευκολία και στη μουσική. Νέα συγκροτήματα εμμένουν σε κλασσικά μονοπάτια και στυλ και φοβούνται να πειραματιστούν, διότι ο πειραματισμός ενέχει και ρίσκο άρα και κίνδυνο. Κάθε τομέας όμως χρειάζεται πρωτοπόρους, χρειάζεται το διαφορετικό για να ανανεωθεί και να εξελιχθεί.

Διαλέξαμε συγκροτήματα που διαφοροποιήθηκαν, παίζοντας με τον αυτοσχεδιασμό, την παράδοση της ελληνικής μουσικής και έμπλεξαν σε ένα πετυχημένο χαρμάνι διαφορετικά στυλ. Η παράδοση σε όλες της μορφές της από 5 συγκροτήματα που έχουν άποψη και το ρισκάρουν. Εντέλει η μουσική είναι διεθνής, αλλά η παράδοση του εκάστοτε τόπου είτε είναι κλασσική, είτε τζαζ, είτε funky, είτε μπρεχτική, είτε ροκ, είτε θεατρική, είτε ιταλική, είναι απλά καθολική και διεθνοποιείται, ακούγεται και λατρεύεται. Πέντε συγκροτήματα, το καθένα με διαφορετική παράδοση και τρόπο, αλλά τελικά τόσο κοντά το ένα στο άλλο.

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2