Πολυμηχανήματα: Όλα σε ένα... εγγυημένα

Μπορεί το διαφημιστικό σλόγκαν "όλα σε ένα" να σας ακούγεται υπερφίαλο, η πραγματικότητα όμως είναι πως τα νέα πολυμηχανήματα της αγοράς μπορούν πλέον να εκπληρώσουν περισσότερα από όσα υπόσχονται. Επιλέξαμε τα καλύτερα και σας τα παρουσιάζουμε.
Πολυμηχανήματα: Όλα σε ένα... εγγυημένα
του Πάρη Καπράλου

Το «όλα σε ένα» ακούγεται περισσότερο σαν διαφημιστικό κόλπο πλέον παρά ως ουσιαστική υπόσχεση στα αυτιά των περισσότερων καταναλωτών πράγμα που οφείλεται 100% στις υπερφίαλες υποσχέσεις των εταιρειών για ατέλειωτη λειτουργικότητα που για χρόνια οδηγούσαν τους καταναλωτές σε δυσλειτουργικές ευπαθείς επιλογές. Ωστόσο τα πράγματα έχουν αλλάξει -τουλάχιστον στο επίπεδο των πολυμηχανημάτων και των εκτυπωτών- άρα αν οι προσφερόμενες από ένα μηχάνημα αυτής της κατηγορίας επιλογές ταιριάζουν στις ανάγκες σας θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά.

Τα περισσότερα πολυμηχανήματα έχουν φτιαχτεί λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες ενός πολύ μικρού γραφείου (1 – 3 θέσεις εργασίας) ή ενός οικιακού γραφείου. Συνδυάζουν δυνατότητες όπως αυτές του φαξ, του εκτυπωτή και του φωτοαντιγραφικού με αυτές του σκάνερ, του εκτυπωτή για φωτογραφίες (ενσωματώνοντας τεχνολογίες που μπορούν να βοηθήσουν στην απευθείας μεταφορά των φωτογραφιών από τη κάμερα στον εκτυπωτή) και γενικότερα συμβάλλουν στη διευκόλυνσή σας με πολλούς τρόπους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για Inkjet εκτυπωτές, με βελτιστοποιημένη ποιότητας εκτύπωσης, ικανή ταχύτητα για Inkjet, μέτριας ποιότητας scanner κατάλληλο περισσότερο για έγγραφα παρά για φωτογραφίες ή μακέτες, τα οποία καμιά φορά συνδυάζουν δυνατότητες καλού φωτοτυπικού –π.χ. ειδικός τροφοδότης χαρτιού για συνεχή φωτογράφιση. Όλα τα μηχανήματα αυτής της κατηγορίας συνδέονται με Ethernet 10/100 LAN δίκτυο (ενσύρματο), δέχονται σύνδεση PictBridge με φωτογραφικές μηχανές (επίσης ασύρματο δίκτυο), συνδέονται με υπολογιστή ή άλλες συσκευές με USB και τα καλύτερα εκ των μοντέλων διαθέτουν και WiFi σύνδεση για ασύρματη σύνδεση με το τοπικό εταιρικό ή οικιακό σας δίκτυο.

Τα μηχανήματα αυτά στις καλύτερες περιπτώσεις έρχονται με δύο χρόνια εγγύηση, πράγμα που ωστόσο σημαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις ότι αν το μηχάνημα σας πάθει κάτι θα πρέπει να το πάτε στο κατάστημα που το αγοράσατε και στη συνέχεια να το παραλάβετε από εκεί.

Tips & Tricks
Μία βασική ερώτηση που θα πρέπει να κάνετε στο κατάστημα από το οποίο σκοπεύετε να προμηθευτείτε το νέο σας πολυμηχάνημα είναι κατά ποσόν όταν τελειώσουν τα έγχρωμα μελάνια της εκτύπωσης το συγκεκριμένο μηχάνημα συνεχίζει να τυπώνει ασπρόμαυρα με το μαύρο μελάνι, ή εναλλακτικά, κατά πόσον η κατασκευάστρια εταιρεία πωλεί ξεχωριστά το μαύρο μελάνι σε ΓΝΗΣΙΟ. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε τη σημασία να μην αγοράζετε μελάνια που δεν διαθέτει η εταιρεία κατασκευής του μηχανήματος που θα προκρίνετε.

Γνωρίζω με μαθηματική ακρίβεια ότι οι πωλητές στα περισσότερα καταστήματα της Ελλάδας, όταν θα πάτε και θα τους ζητήσετε γνήσια μελάνια για το «τάδε μοντέλο» θα σας προτείνουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές λύσεις για «φθηνότερα και καλύτερα». Η απάντηση στα εύλογα ερωτηματικά σας γύρω από το θέμα είναι ότι αν χαλάσουν οι κεφαλές τους εκτυπωτή σας -πράγμα εξαιρετικά πιθανό εφόσον δεν χρησιμοποιείτε γνήσια μελάνια- η ζημιά αυτή ΔΕΝ καλύπτεται από την εγγύηση και συνεπώς θα βρεθείτε να πληρώνετε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό που για να το έχετε «κερδίσει» από τα φθηνότερα μελάνια που αγοράζετε θα πρέπει να έχουν περάσει πολλά χρόνια που το κάνετε αυτό! Τα ίδια ισχύουν και για την περίπτωση αρκετών εταιρειών που έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας οι οποίες «γεμίζουν» τα άδεια μελάνια σας, όταν τελειώσουν.

Διαβάστε στα Υποθέματα του Αφιερώματος τις προτάσεις μας για τα καλύτερα πολυμηχανήματα της αγοράς.
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v