Anime: 4 σειρές που θα σας ανοίξουν τα μάτια

Τα anime εξακολουθούν να είναι μια παρεξηγημένη μορφή τέχνης. Σας προτείνουμε τέσσερις σειρές που θα σας κάνουν να τα αγαπήσετε.
Anime: 4 σειρές που θα σας ανοίξουν τα μάτια
του Θοδωρή Διάκου

Ακόμα και σήμερα, αν αναφερθούμε στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια – κοινώς, anime – στον μέσο τηλεθεατή, θα τα απορρίψει σαν κάτι που στοχεύει καθαρά στο παιδικό κοινό. Και, για είμαστε ειλικρινείς, δεν θα μπορούσαμε να τους κατηγορήσουμε, μιας και τα anime που χαίρουν μεγαλύτερης αναγνώρισης από το ελληνικό κοινό έπαιζαν πάντα τις πρωινές ώρες του σαββατοκύριακου. Είναι, όμως, λάθος να ταυτίζουμε μία τόσο τεράστια βιομηχανία θεάματος και ιστοριών με τα… Πόκεμον.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα Πόκεμον (και η Sailor Moon) δεν ήταν από τις πιο πετυχημένες σειρές που μας έχουν έρθει από την Ανατολή, μα για κάθε παιδική ιστορία, υπάρχουν άλλες δέκα που απευθύνονται σε ενηλίκους και θέτουν αρκετά φιλοσοφικά ερωτήματα. Τέσσερις από αυτές συγκεντρώσαμε παρακάτω, και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

1. Revolutionary Girl Utena

Μια σουρεαλιστική ματιά στην απώλεια της αγνότητας – με κάθε πιθανή έννοια – που παίζει με όλα τα αρχέτυπα των παραμυθιών και τα αναλύει, περιπλέκει και αποδομεί όσο δεν γίνεται. Μια μικρή πριγκίπισσα γνωρίζει τον πρίγκηπα στο άσπρο άλογο και αποφασίζει να γίνει κι αυτή πρίγκηπας και να αλλάξει τον κόσμο. Και από εκεί ξεκινά μια συμβολική ιστορία για την παιδικότητα, τον ιδεαλισμό, την φιλία και τον έρωτα, με soundtrack που μπλέκει την κλασική μουσική με την ψυχεδελική ροκ και μπόλικες αναφορές στον Σαίξπηρ, τον Χαμένο Παράδεισο και τον Φρόιντ.
Επεισόδια: 39

2. Serial Experiments Lain

Οι περισσότερες κριτικές για αυτή την σειρά, εκτός από διθυραμβικές, έχουν μέσα τις λέξεις «παράξενο», «αντισυμβατικό» και «μοναδικό». Και, όντως, το Lain είναι μια μοναδική σειρά, όχι μόνο για τα δεδομένα των anime, αλλά για το animation γενικά. Ένα κορίτσι αυτοκτονεί και, λίγες μέρες μετά, οι φίλοι της λαμβάνουν μυστηριώδη email από την ίδια, τα οποία τους ενημερώνουν πως είναι ακόμα ζωντανή, απλά παραιτήθηκε από το σώμα της για να ενσωματωθεί στον «Ιστό» και να γνωρίσει τον θεό. Φτιαγμένο στα τέλη των 90s, αυτό το cyberpunk θρίλερ συνδυάζει θεωρίες συνωμοσίας, γερές δόσεις φιλοσοφίας και υπαρξιακής αγωνίας, μαζί με την φρενίτιδα και την καχυποψία της εποχής για το ίντερνετ – το οποίο δεν θα κοιτάξετε ποτέ ξανά με ίδιο μάτι.
Επεισόδια: 13

3. Cowboy Bebop

Ίσως η σειρά που ξεπέρασε κάθε προσδοκία και άλλαξε εντελώς το πώς βλέπουμε τα anime σήμερα. Στο όχι-και-τόσο-μακρινό μέλλον, πέντε άτομα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την φτώχεια, την πείνα και μερικούς εγκληματίες—στο διάστημα. Η ιστορίες των χαρακτήρων είναι πλούσιες, αλλά ποτέ δεν μας αποκαλύπτονται αρκετά, και το τζαζ soundtrack δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον κολλάζ αναφορών, όλα πλαισιωμένα από νουάρ αισθητική και μηδενιστικές ανησυχίες.
Επεισόδια: 26 & μία ταινία

4. Neon Genesis Evangelion

Αν όχι το καλύτερο, σίγουρα το πιο εμβληματικό anime της δεκαετίας του ’90 – και αυτό που είχε τον μεγαλύτερο πολιτισμικό αντίκτυπο στην Δύση. Το να περιγράψεις το Evangelion με λίγα λόγια είναι θεωρητικά αδύνατο, αλλά ας κάνουμε μια προσπάθεια. Στο μακρινό (για τότε) 2015, το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχει εξαφανιστεί από μυστηριώδεις οντότητες που ονομάζονται Άγγελοι, και μία παραστρατιωτική οργάνωση έχει αναλάβει να τους εξοντώσει χρησιμοποιώντας τεράστια ανθρωποειδή ρομπότ, τα οποία μπορούν να πιλοτάρουν μόνο 14χρονα παιδιά. Τι ακολουθεί; Η απόλυτη αποδόμηση κάθε κλισέ του – κορεσμένου – είδους των γιγαντιαίων ρομπότ, μια εξωφρενικά συμβολική μα συνάμα ρεαλιστική απεικόνιση της κατάθλιψης και κανένα απολύτως ίχνος ψυχικής σταθερότητας.
Επεισόδια: 26 & μία ταινία
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v