TV: Τι να δείτε αυτή την εβδομάδα (29/7-4/8)

Τα κινηματογραφικά αριστουργήματα στις μεταμεσονύκτιες ζώνες, το παλιό καλό ελληνικό σινεμά και οι καλτ επαναλήψεις της εβδομάδας στην ελληνική τηλεόραση.
TV: Τι να δείτε αυτή την εβδομάδα (29/7-4/8)
του Γιώργου Κόκουβα

Μπορεί να έχει επιθεώρηση του Σεφερλή και τις λυκειακές περιπέτειες του Μπίλια, αλλά έχει και την Οδύσσεια του διαστήματος του Κιούμπρικ και το Μόναχο του Σπίλμπεργκ. Απ’ όλα έχει η ελληνική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα, αλλά κυρίως επαναλήψεις. Όμως και από αυτές, μπορούμε να ξετρυπώσουμε μερικά καλτ διαμαντάκια για να περάσουμε την ώρα μπροστά από το κουτί τα βαρετά μεσημέρια του Αυγούστου. Έχουμε και λέμε:

*2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος, Δευτέρα στις 1.45, STAR 
Το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που διεκδικεί περίπου τρεις ώρες από την ζωή σας ίσως σας ξενίσει με το ιδιαίτερο στιλ του, αλλά σίγουρα αποτελεί ταινία-σταθμό για το είδος της επιστημονικής φαντασίας και για το σινεμά εν γένει. Αν βέβαια δεν προβαλλόταν άγρια χαράματα, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα.

*Tideland, Τετάρτη στις 1.45, STAR 
Η «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» συναντά τους ήρωες του φιλμ «Ψυχώ» σε αυτή την (ελαφρώς... αρρωστημένη και για ειδικό κοινό) ταινία, του μαέστρου της αχαλίνωτης φαντασίας, Τέρι Γκίλιαμ (Monty Python). Η Τζελάιζα-Ρόουζ είναι ένα μικρό κορίτσι, που βιώνει μία πολύ ασυνήθιστη κατάσταση - και οι δύο γονείς της είναι χρήστες ναρκωτικών. Όταν η μητέρα της πεθαίνει, μετακομίζει με τον πατέρα της, Νόα, έναν ροκ μουσικό, σε ένα αγροτόσπιτο της επαρχίας, όπου δημιουργεί έναν δικό της, μυθικό κόσμο.

*Τα κίτρινα γάντια, Σάββατο στις 17.05, ALPHA  
Μια dream team του χρυσού ελληνικού σινεμά (Σταυρίδης, Φωτόπουλος, Γκιωνάκης, Κοντού, Βούρτση, Ζερβός) συγκεντρώνεται για την αγαπημένη φαρσοκωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, που περιλαμβάνει την ιστορία ενός χαμένου ζευγαριού γαντιών, ενός ζηλιάρη συζύγου και μιας πασίγνωστης "πορτοκαλάδας από πορτοκάλια".

*Νταντά αμέσου δράσης, Σαββατοκύριακο στις 20.00, ALPHA 
Η αγαπημένη σειρά των ‘90s που έφερε στα σπίτια όλου του κόσμου την αξιαγάπητη φωνακλού νταντά Φραν επιστρέφει τα σαββατοκύριακα για να δούμε από την αρχή τις περιπέτειές της στην αυθεντική της εκδοχή.

*Ρόδα, τσάντα και κοπάνα νο.3, Σάββατο στις 21.00, ALPHA 
Ο Μπίλιας και η παρέα του επιστρέφουν στα θρανία για να πάρουν το απολυτήριο και τη ρεβάνς από τους καθηγητές τους, στην τρίτη συνέχεια της ταινίας που άφησε εποχή την δεκαετία του ’80 και αποτελεί το καλτ κινηματογραφικό ψήγμα της εβδομάδας.

*Μόναχο, Κυριακή στις 0.30, STAR 
Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ σκηνοθετεί τους Ντάνιελ Γκρεγκ, Έρικ Μπάνα, Μάθιου Κάσοβιτς, Τζέφρι Ρας και άλλους 194(!) ηθοποιούς, σε άλλη μία από τις πολυβραβευμένες υπερπαραγωγές του (το «Μόναχο» προτάθηκε για πέντε Όσκαρ), αυτή τη φορά με την ιστορία εκδίκησης των Ισραηλιτών για την θανάτωση των αθλητών της ολυμπιακής τους ομάδας, στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972.

*Χαρταετοί πάνω από την πόλη, Κυριακή στις 0.30, ANT1 
Ένα τραγικό περιστατικό στην παιδική τους ηλικία, στάθηκε η αφορμή να χωρίσουν και να χαθούν μεταξύ τους δύο μικροί φίλοι, ο Αμίρ και ο Χασάν. Χρόνια αργότερα, ο Αμίρ θα ξεκινήσει μια επικίνδυνη αναζήτηση για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να απελευθερωθεί από τις τύψεις, πραγματοποιώντας μια θαρραλέα πράξη απόλυτης αφοσίωσης και σεβασμού προς τον αγαπημένο του φίλο. Η ταινία εξιστορεί την συγκινητική περίπτωση δύο παιδιών που διδάσκουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά – σκηνοθετεί ο Μαρκ Φόρστερ (World War Z, James Bond: Quantum of Solace, Finding Neverland).

*Καλτ επαναλήψεις:
To Mega ξεθάβει τις καλτ κωμωδίες από τα παλιά και (από 1η Ιουλίου για κάποια από αυτά) μας θυμίζει: Οι άνδρες δεν υπάρχουν πια (καθημερινά στις 15.00), Ασυνήθεις Ύποπτοι (16.00), Μικρομεσαίοι (13.10), Πίτσι Πίτσι με τον Μήτσι-κωστα (στις 2.00), Απίστευτα κι όμως ελληνικά (1.00), ενώ ο ANT1 ξαναβάζει μπροστά τα ξεκαρδιστικά Εγκλήματα (καθημερινά στις 19.10).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v