Τα αγαπημένα μας παιδικά στην TV των 80s

Από την Κάντυ-Κάντυ μέχρι τη Φρουτοπία και από τον Καμπαμαρού ως τον Τεν Τεν, θυμόμαστε τις πιο αγαπημένες παιδικές σειρές της χρυσής εποχής του ’80.
Τα αγαπημένα μας παιδικά στην TV των 80s
του Γιώργου Κόκουβα

Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι πίσω στα παιδικά σας χρόνια; Τότε που σε αντίθεση με τον εφιάλτη του καθημερινού ξυπνήματος για το σχολείο, το ξύπνημα του Σαββάτου ήταν η πιο ευχάριστη συνήθεια της εβδομάδας. Τότε που πετούσαμε τα σκεπάσματα για να τρέξουμε μόλις ακούγαμε το τραγουδάκι των Flintstones ή τους τίτλους αρχής των Στρουμφ. Τότε που η τηλεόραση είχε Κάντι-Κάντι και Καμπαμαρού αντί για μεταλλαγμένους δράκους και μηχανοκίνητα τέρατα. Τότε που όλα ήταν πιο απλά, πιο αθώα. Το ταξίδι των παιδικών της δεκαετίας του ’80 και των αρχών του ΄90 ξεκινά, και έχει 28 ολόκληρες στάσεις γεμάτες αναμνήσεις, manga και αγαπημένες μεταγλωττίσεις .

*Candy Candy

«Πριν από πολλά πολλά χρόνια, κοντά στη λίμνη Μίσιγκαν…» Κάπως έτσι ξεκινά η αφήγηση, εισάγοντάς μας στον κόσμο του ορφανοτροφείου, στο οποίο μεγάλωσε το αγοροκόριτσο Κάντυ-Κάντυ, που όλοι αγαπούσαν για την καλή της καρδιά.

*Καμπαμαρού

Το συγκεκριμένο ανιμέ ακολουθούσε τις περιπέτειες ενός νίντζα που πηγαίνει στο Τόκυο να ζήσει με την γιαγιά του όταν πεθαίνει ο παππούς του ο Σάιζο. Το πλήρες όνομά του (Ίγκανο Καμπαμαρού) σημαίνει κυριολεκτικά "στόμα ιπποπόταμου της Ίγκα".

*Sailor Moon

Ένα γυμνασιοκόριτσο με… καραβάκι της την ελπίδα, συναντά μια γάτα που της λέει πως είναι πολεμίστρια και πως πρέπει να προστατέψει τη Γη από το σκοτεινό βασίλειο. Έτσι, το κορίτσι μεταμορφώνεται σε Sailor Moon, και μαζί της έρχονται και άλλες πριγκίπισσες ουράνιων σωμάτων, όπως του Δία και της Αφροδίτης. Η σειρά προβλήθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και το τραγούδι της ακόμα ηχεί στα αυτιά της γενιάς που μεγάλωσε με αυτό.

*Flintstones

Η σειρά που αποτέλεσε το πιο επιτυχημένο animated δημιούργημα επί δεκαετίες, μέχρι να εμφανιστούν οι Simpsons, μας κρατούσε παρέα με τις περιπέτειες του Φρεντ, της Βίλμα και της πρωτόγονης παρέας τους. Αγαπημένες λεπτομέρειες, το… ποδοκίνητο, οι συσκευές-ζώα και το κόκαλο στα μαλλιά της μικρής Σταλίτσας.

*Στρουμφάκια

Η φανταστική κοινότητα των μικρών γαλάζιων πλασμάτων κατέκτησε τα ‘80s, κάνοντας όλα τα πιτσιρίκια να ξυπνούν για να δουν τον Μπαμπαστρούμφ, τη Στρουμφίτα, τον Δρακουμέλ με την Ψιψινέλ (η Άννα Παναγιωτοπούλου ήταν η πρώτη "φωνή" που την υποδύθηκε) και τις αθώες αλλά πολύ διασκεδαστικές περιπέτειές τους.

*Του Κουτιού τα Παραμύθια

Μπορεί να μην ήταν κινούμενο σχέδιο – τουλάχιστον η μικρή Παρασκευούλα, που κάθε βράδυ άκουγε τα παραμύθια του Ρούχλα, της Μελιάς, του Σεβαστιανού και του Φιόγκου- αλλά η παραγωγή της οικογένειας Σοφιανού για την ΕΡΤ είναι μία από τις πιο γλυκές παιδικές μας αναμνήσεις.

*Φρουτοπία

Το ίδιο με του Κουτιού τα Παραμύθια ισχύει και με την υπέροχη μεταφορά στην μικρή οθόνη της Φρουτοπίας των Τριβιζά-Μαρουλάκη το 1985. Οι μαριονέτες των Σοφιανών παρουσίασαν με εξαιρετικό τρόπο (και ακόμη πιο εξαιρετική μεταγλώττιση από γνωστούς ηθοποιούς) όσα συνέβησαν στην μυστηριώδη γειτονιά των λαχανικών όταν εξαφανίστηκε ο Μανόλης ο μανάβης. Θυμηθείτε περισσότερα για την Φρουτοπία εδώ

*Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον

Ο Νιλς είναι ένα 14χρονο αγόρι που ζει στην φάρμα της οικογένειάς του και είναι μάλλον τεμπέλης και άτακτος. Οι υπέροχες περιπέτειές του αρχίζουν όταν ένα μυθικό πλάσμα παγιδεύεται και του κάνει μια πρόταση με αντάλλαγμα να το ελευθερώσει. Κάπως έτσι, ο Νιλς βρίσκεται… να πετά στον αέρα.

*Μικρό μου πόνι

Λιώνει το χιόνι στα βουνά, άνοιξη έρχεται ξανά και εμείς παρακολουθούμε τα χρωματιστά αλογάκια υπνωτισμένοι στις οθόνες μας.

*Τα αρκουδάκια της αγάπης

Αρχικά προορισμένα μόνο ως… διακοσμητικές φιγούρες σε ευχετήριες κάρτες, τα Care Bears κέρδισαν γρήγορα την παιδική αγάπη και μετατράπηκαν σε παιδική σειρά, στην οποία κάθε αρκουδάκι είχε διαφορετικό χρώμα και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό προσωπικότητας, που αντικατοπτριζόταν στο σύμβολο στην κοιλιά του.

*Η Μικρή Λουλού

Αρχικά γνωστή ως Μαρτζ, η μικρή Λουλού έφτασε στις οθόνες μας για να μας παρουσιάσει όχι μόνο τις καθημερινές της πλάκες με τους φίλους της αλλά και να αφηγηθεί αστείες ιστορίες – κάτι σαν stand up comedy – στο ενδιάμεσο.

*Χελωνονιντζάκια

Οι χελώνες-ήρωες με τα αναγεννησιακά ονόματα – αλήθεια εσείς ποιο χελωνονιντζάκι «ήσασταν»;- , ο Σρέντερ, οι σατανικοί αντίπαλοι και οι σκοτεινοί υπόνομοι ήταν σίγουρα το πιο «σκοτεινό» νουάρ παιδικό που παρακολουθούσαμε μικροί.

*Thundercats

Η αμερικανική σειρά με τα ιαπωνικά σχέδια προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1985 - και μάλιστα ως σειρά για... μεγάλους στην βραδινή ζώνη- , αποτελούταν από τέσσερις κύκλους και εξιστορούσε το ταξίδι των ανθρωποειδών με τα αιλουροειδή χαρακτηριστικά από τον πλανήτη Θαντέρα μέχρι την Τρίτη Γη.

*Ο Σερίφης του διαστήματος

Στο μακρινό μέλλον, η ανθρωπότητα έχει επεκταθεί και πέρα από τη Γη, γι’ αυτό και ένας ολόκληρος στρατός αναλαμβάνει να προστατεύσει τα νέα σπίτια των Γήινων.

*Ο Ροζ Πάνθηρας

Η αγαπημένη ροζ φιγούρα του Blake Edwards μπορεί να μην μιλούσε καν, αλλά προσέφερε απλόχερα γέλιο με τις γκάφες του – γι’ αυτό και διατηρήθηκε στις κορυφαίες προτιμήσεις του ανήλικου τηλεοπτικού κοινού για πολλές δεκαετίες.

*Scooby Doo

Ξεκίνησε να προβάλλεται το 1969, αλλά συνεχίζει να διεκδικεί μέρος του παιδικού κοινού ακόμη και σήμερα. Ο Σκούμπι Ντου, το κατοικίδιο του Σάγκι Ρότζερς, παρά το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του, βοηθά πάντα την ανθρώπινη παρέα του να βρει τον ένοχο στις απίστευτες μυστηριώδεις αναζητήσεις τους.

*Σπορτ Μπίλι

«Είσαι ήρωας απ’ άλλο πλανήτη», διατεινόταν ο αφηγητής στην αρχή του εισαγωγικού τραγουδιού, και καλούσε τον Σπορτ Μπίλι να προωθήσει την ευγενή άμιλλα στην Γη, μέσω των αποστολών που του ανέθετε ο Σπόρτικους, πάντα με την βοήθεια της μαγικής τσάντας που χωρούσε τα πάντα. Αντίπαλός του, η σατανική Βάντα.

*Ντένις ο Τρομερός

Ο Ντένις είναι άτακτος, αλλά οι αταξίες του ξανθού μπόμπιρα με την σαλοπέτα βασανίζουν σε μόνιμη βάση τον μοναχικό του γείτονα, τον κύριο Γουίλσον. Καλώς ή κακώς, οι ζαβολιές του διαβολάκου είχαν γίνει… πρότυπο για κάθε παιδί.

*Τεν Τεν

Ο ΤενΤεν είναι ένας βέλγος δημοσιογράφος γνωστός για δύο πράγματα: Το χαρακτηριστικό του τσουλούφι και την ικανότητά του να μπλέκει – και να διαλευκάνει – παράξενες περιπέτειες, πάντα με την βοήθεια του πιστού του σκύλου Μιλού. Ο Τεντέν γεννήθηκε από τον Ερζέ το 1929 ως ένθετο εφημερίδας, εξελίχθηκε σε τηλεοπτική σειρά, και πριν δύο χρόνια μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη σε τρισδιάστατη μορφή από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

*Άμποτ και Κοστέλο

Το θρυλικό δίδυμο του αμερικανικού θεάματος μετατράπηκε σε καρτούν και προβλήθηκε στις αρχές του ’90 και στην Ελλάδα, εξιστορώντας τα μπλεξίματα των δύο άγαρμπων ηρώων. Συνήθως ο Άμποτ έσωζε τον Κοστέλο, ο οποίος φώναζε «είμαι ένα κακό, κακό παιδί».

*Αστυνόμος Σαΐνης

Ο επιθεωρητής Σαΐνης έκρυβε κάτω από το καπέλο και την καπαρντίνα του διάφορα βιονικά εξαρτήματα ενσωματωμένα στο σώμα του, που ωστόσο δεν τον εμπόδιζαν να κάνει ένα σωρό γκάφες. Εμπρός καλό μου χέρι!

*Τζουμαρού

Ο Sugata Sanshiro είναι ένας παίκτης Plawres, ήτοι πρωταθλητής σε ένα παιχνίδι πάλης μεταξύ ρομπότ. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός ως Τζουμαρού ο Ηλεκτρονικός Ιππότης και προβλήθηκε, φυσικά, την χρυσή για τα ανιμέ δεκαετία του ’80.

*Σάντυμπελ

Ένα κοριτσάκι που ζει στη Σκωτία με τον πατέρα της συναντά την καλόκαρδη δούκισσα του Ουέλινγκτον αλλά και την κακιασμένη Κίττυ, που μισεί την Σάντυμπελ. Στόχος της Σάντυμπελ είναι να βρει την μητέρα της, ενώ ταυτόχρονα ερωτεύεται τον γιο της δούκισσας, που φυσικά διεκδικεί και η Κίττυ.

*Χάιντι, το κορίτσι των Άλπεων

Η ορφανή Χάιντι πηγαίνει να μείνει με τον βλοσυρό παππού της στις Άλπεις, και καταφέρνει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που συμπαθεί ο γεράκος τον οποίο φοβάται όλο το χωριό.

*Οι Φωτεινούληδες

Τα μικρά πλασματάκια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι ζουν σε ένα μαγικό βασίλειο στην καρδιά του δάσους. Η ύπαρξή τους απειλείται από τους Moligans, οι οποίο θέλουν να πάρουν εκδίκηση από τον Βασιλιά Mole που τους εξόρισε.

*Μάγια η Μέλισσα

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ το 1979 κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Πέμπτη, και όλα τα παιδιά έσπευδαν για να ακούσουν την φωνή της Βάσιας Τριφύλλη να δίνει ζωή στην μικρή, αυθάδη και έξυπνη μέλισσα Μάγια.

*Γιαπωνέζικοι μύθοι

Η βαθιά γυναικεία φωνή που ανακοίνωνε τον τίτλο του κάθε επεισοδίου, αλλά και το υπέροχο γιαπωνέζικο τραγουδάκι ήταν μόνο η αρχή σε αυτή τη σειρά μύθων από την Άπω Ανατολή που κρατούσε παρέα στα πιτσιρίκια των ‘80s.

*Οι πειρατές

Αν δεν θυμάστε τις περιπέτειές τους, σίγουρα θα θυμάστε το φανταστικό τραγουδάκι με τις άριες-έκπληξη και την ευφάνταστη ελληνική μεταγλώττιση που μπορείτε να απολαύσετε στο παραπάνω video.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v