Είδαμε τη νέα σειρά του Τζεφ του Μπρίτζες και έχουμε να πούμε πολλά

Το The Old Man είναι η νέα σειρά του Disney+ με πρωταγωνιστή τον Dude της καρδιάς μας που κάνει χαμό στα social media. Την είδαμε και αναμεταδίδουμε.
Είδαμε τη νέα σειρά του Τζεφ του Μπρίτζες και έχουμε να πούμε πολλά
της Ηρώς Κουνάδη

Και εκεί που περιμένεις όλος ο κόσμος να ασχολείται με τα spin-off Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και Game of Thrones που υπόσχονταν να μονοπωλήσουν το τηλεοπτικό ενδιαφέρον μας τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου, το Disney+ έκανε την έκπληξη, ρίχνοντας στο τραπέζι το δυνατό χαρτί του Τζεφ Μπρίτζες.

Μάλλον αναμενόμενο ήταν να διεκδικήσει κομμάτι της πίτας, αφενός, και να μη βγάλει όλα τα επεισόδια ταυτόχρονα, αφετέρου, αλλά να χτίζει κι αυτό σασπένς, όπως κάνουν οι άλλοι δύο, με νέο επεισόδιο κάθε Τετάρτη. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι τι είναι αυτό το Old Man που παίρνει το μάτι σου σε meme από δω κι από εκεί, μείνει κοντά μας, έχεις να μάθεις πολλά.

Η ιστορία είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα μεγαλειώδης μέσα στην απλότητά της: Πρώην πράκτορας της CIA που ζει ήσυχα με τα δύο σκυλάκια του καταδιώκεται ξαφνικά τόσο από τους πρώην συνεργάτες του όσο και από τους εφιάλτες του για πράγματα που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Θα το αφήσουμε εκεί, δεν θα σου πούμε τα πώς και τα γιατί, αφενός γιατί η πλοκή ξετυλίγεται αργά και είναι απολαυστικό να συνδέεις επεισόδιο το επεισόδιο τα κομμάτια του παζλ, αφετέρου γιατί η σειρά κάνει –τουλάχιστον ως τη μέση, που έχει φτάσει μέχρι στιγμής– την έξυπνη κίνηση να μην σε αφήνει να αποφασίσεις για τον πρωταγωνιστή μας από την αρχή. Είναι όντως καλός, ή μήπως έχουν δίκιο αυτοί που τον κυνηγάνε; Είναι αλήθεια όσα βλέπουμε μέσα από την δική του οπτική γωνία, ή μήπως έχουμε να κάνουμε με αυτό που στη λογοτεχνία λέμε Αναξιόπιστο Αφηγητή και στο σινεμά Κάιζερ Σόζε;



Περιττό μάλλον να αναφέρουμε πως ο Τζεφ Μπρίτζες είναι μια απόλαυση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο προσεγγίζει με μια εσωτερικότητα σχεδόν θεατρική. Πολύ καλός είναι και ο συμπρωταγωνιστής του, Τζον Λίθγκοου, που ίσως θυμάσαι και ως Γουίνστον Τσώρτσιλ από το The Crown, και εξαιρετικά αληθοφανείς και αυθύπαρκτοι οι δύο γυναικείοι χαρακτήρες που ενσαρκώνουν η Άλια Σόουκατ του Arrested Development και η Έιμι Μπρένεμαν από το Leftovers.

Αυτό όμως που κερδίζει τις εντυπώσεις από το πρώτο επεισόδιο της σειράς, είναι μια σκηνοθετική προσέγγιση που θα την έλεγες και της ευρωπαϊκής σχολής: Λείπει το γρήγορο μοντάζ και οι φρενήρεις διάλογοι, τα πλάνα διαρκούν λίγο παραπάνω από την μέση αμερικανική ταινία (για σειρά δεν το συζητάμε), οι σιωπές πιάνουν νοηματικό χώρο, η δράση συχνά εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και σε σκηνές μάχης –για να μην πούμε, ιδίως σε σκηνές μάχης.

Ομολογούμε πως ήταν κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε αμερικανική σειρά, και μας ξάφνιασε τόσο ευχάριστα, που είμαστε διατεθειμένοι ακόμα και να του συγχωρήσουμε μερικές σεναριακές ευκολίες σε ζητήματα Μέσης Ανατολής που βλέπουμε να έρχονται (και μακάρι να βγούμε ψεύτες).

Η σειρά αποτελείται από οκτώ ωριαία επεισόδια. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα τα πρώτα πέντε, με νέο επεισόδιο να κυκλοφορεί κάθε Τετάρτη. Τα βρίσκεις, είπαμε, στο Disney+.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v