Ταινίες για να γνωρίσεις τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο

Από τη Ρουμανία ως την Ισλανδία, μέσω Βρετανίας και Φινλανδίας, μας ταξιδεύουν πέντε απολαυστικές ταινίες που βρίσκεις στο Cinobo.
Ταινίες για να γνωρίσεις τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο
της Ηρώς Κουνάδη

Η Γηραιά μας η ήπειρος ήξερε από κινηματογράφο πολύ προτού έρθει το Χόλιγουντ να μας θαμπώσει με τη λάμψη του. Εμείς τον εφηύραμε άλλωστε –στη Γαλλία, στη Λυών πιο συγκεκριμένα, για τους έχοντες αδύναμη μνήμη. Γι’ αυτό και είναι κρίμα να βλέπεις σημαντικά λιγότερο ευρωπαϊκό κινηματογράφο απ’ ό,τι αμερικάνικο. Κι αυτές είναι πέντε ταινιάρες στο Cinobo που έρχονται να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία.

Ατυχές Πήδημα ή Παλαβό Πορνό

Ο Ρουμάνος Ράντου Ζούντε πήρε δικαιότατα την Χρυσή Άρκτο στο περσινό Φεστιβάλ του Βερολίνου, γι’ αυτή την ανελέητη, σπαρταριστή και απολύτως πρωτότυπη σάτιρα στις βαλκανικές μας κοινωνίες και την υποκρισία τους –την τέταρτη φορά που θα πεις «α, εμείς!» σταματάς να μετράς– η οποία γυρίστηκε μέσα στην πανδημία. Ναι, είναι γεμάτη μάσκες και αναφορές στα λοκντάουν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα της: Η ιστορία ακολουθεί μια δασκάλα η οποία καλείται ενώπιον συναδέλφων και γονιών μαθητών που «ανησυχούν» όταν ένα ερασιτεχνικό σπιτικό πορνό που γύρισε με τον άντρα της διαρρέει στο ίντερνετ.



Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ

Ο Κεν Λόουτς μπορεί να είναι και ο πιο αγαπημένος, ο πιο πολιτικός, ο πιο καταγγελτικός από τους σκηνοθέτες της Βρετανίας. Σε ένα από τα αριστουργήματά του, που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, τα βάζει με το τέρας της γραφειοκρατίας που εκμηδενίζει τους ανθρώπους σε αριθμούς, τις αδιάντροπες περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας και την κοινωνική πρόνοια που φθίνει όσο περνούν τα χρόνια, σε βάρος των ανθρώπινων ζωών. Συγκλονιστικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, ο Ντέιβ Τζονς και η Μπριάνα Σαν.



Μαζί ή Τίποτα

Ο Φατίχ Ακίν, του γλυκύτατου Soul Kitchen, είναι εδώ καταγγελτικός και «δύσκολος», αξίζει όμως τον κόπο. Γιατί αυτή εδώ είναι μια από τις σημαντικότερες αντιναζιστικές ταινίες της τελευταίας δεκαετίας –κι έχει και Γιάννη Οικονομίδη στον ρόλο-έκπληξη του απαίσιου Χρυσαυγίτη. Εκπληκτική η Νταϊάν Κρούγκερ, που πήρε και το βραβείο ερμηνείας στις Κάννες, στον πρωταγωνιστικό ρόλο της γυναίκας που χάνει άντρα και παιδί σε νεοναζιστική επίθεση, και δεν σταματά πουθενά προκειμένου να πάρει εκδίκηση.



Η Άλλη Όψη της Ελπίδας

Μπορείς να μιλήσεις για το μεταναστευτικό χωρίς να γίνεις βαρύς κι ασήκωτος; Αν σε λένε Άκι Καουρισμάκι, μπορείς και με το ένα χέρι, και κάνοντας τον κόσμο να (χαμο)γελάσει και λίγο. Όπως και η Χάβρη, έτσι και η Άλλη Όψη της Ελπίδας, έρχεται από την Φινλανδία να σου ζεστάνει την καρδιά με την ιστορία ενός Σύριου πρόσφυγα που πιάνει δουλειά στο εστιατόριο πρώην πλασιέ που τον έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του. Δεν λέμε τίποτα άλλο, θα σε αφήσουμε να το δεις.



Δεσμοί Αίματος

Μένουμε για λίγο ακόμα στον βορρά, για να πάμε μια βόλτα στην παγωμένη Ισλανδία, όπου δύο ηλικιωμένα αδέρφια που εκτρέφουν πρόβατα μένουν ο ένας δίπλα στον άλλο αλλά δεν έχουν μιλήσει εδώ και σαράντα χρόνια. Θα αλλάξει, άραγε, αυτό όταν βρεθούν σε ανάγκη; Και μέχρι ποιο βαθμό μπορεί το ένστικτο της προστασίας του άλλου να υπερκεράσει το πείσμα και τον εγωισμό; Η απάντηση δεν είναι καθόλου αυτή που περιμένεις, κι αυτό ισχύει και για το χιούμορ και για την αφήγηση σε αυτήν εδώ την ταινία που σκηνοθετεί ο Γκρίμουρ Χακόναρσον.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v