Τι είναι το ανθρακικό σου αποτύπωμα και πώς να το μειώσεις

Εμείς χρειαζόμαστε το περιβάλλον, όχι εκείνο εμάς. Γι’ αυτό οφείλουμε να το φροντίζουμε.
Τι είναι το ανθρακικό σου αποτύπωμα και πώς να το μειώσεις

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά το φετινό καλοκαίρι όσοι ήταν αρνητές της κλιματικής αλλαγής αναθεώρησαν, ή έστω κρύφτηκαν στις σπηλιές τους. Οι εποχές ουσιαστικά συμπτύχθηκαν σε δύο, χάσαμε αμέτρητα στρέμματα δασών, περάσαμε σχεδόν ολόκληρο τον Ιούλη με 47 βαθμούς κελσίου -γενικά το αποτύπωμα της κλιματικές αλλαγής είναι πιο αισθητό από ποτέ. Κι αν δεν κάνουμε κάτι πιθανότατα να γίνει ακόμα χειρότερο.

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Τι είναι το ανθρακικό αποτύπωμα; 

Όταν οδηγείς, όταν αγοράζεις ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια, συμβάλλεις (άθελά σου, δε σε κατηγορούμε) στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κι άλλων αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αυτό είναι το αποτύπωμά σου, το οποίο αν θέλεις μπορείς να υπολογίσεις εδώ. 

Γιατί να σε νοιάζει;

Οι κάτοικοι τούτου δω του πλανήτη καταναλώνουν συνέχεια τους πόρους του: από την ξυλεία, μέχρι το κρέας και το ψωμί, ο άνθρωπος σκοτώνει λίγο λίγο τον πλανήτη όντας υπερκαταναλωτικός. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο παγκόσμιος πληθυσμός, από 7,7 δις που είναι τώρα, ως το 2050 θα φτάσει τα 9,7 δις ανθρώπους και ως το 2100 θα έχει ξεπεράσει τα 11 δισεκατομμύρια.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται και μελλοντικά θα παραχθούν ακόμη περισσότερο, από όλα αυτά τα δις ανθρώπων συμβάλλουν καταλυτικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη κι αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Όλοι όμως μπορούμε να βάλουμε τον οβολό μας για να αντιστρέψουμε αυτήν την πρόβλεψη.

Ενδεικτικά μπορείς:

-Να τρως λιγότερο κρέας. Οι βιομηχανίες κρεάτων είναι ευθύνονται για το 14,5% των εκπομπών αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

-Προτίμησε τροφές που είναι της εποχής τους και παράγονται τοπικά. Όσο λιγότερες οι μεταφορές, τόσο μικρότερο το αποτύπωμα.

-Σταμάτα να κάνεις food waste, να πετάς φαγητό δηλαδή.

-Προσπάθησε να μην ψωνίζεις από fast fashion καταστήματα. Ξέρεις ποια είναι αυτά, αυτά που πουλάνε τρέντι ρούχα σε χαμηλές τιμές.

-Προτίμησε τα βίντατζ ρούχα, είναι κάτι σαν ανακύκλωση.

-Πλύνε τα ρούχα σου σε χαμηλές θερμοκρασίες.

-Όταν ψωνίζεις παίρνε μαζί σου μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα.

-Απόφυγε προϊόντα περιτυλιγμένα με άφθονο πλαστικό και χαρτί.

-Αν πρόκειται να αγοράσεις PC, προτίμησε ένα λάπτοπ αντί για desktop. Καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

-Αν πρόκειται να αγοράσεις κάποια συσκευή, προτίμησε αυτή με την καλύτερη ενεργειακή απόδοση. Συμφέρει και εσένα και το περιβάλλον.

-Υποστήριξε εταιρείες φιλικές προς το περιβάλλον.

-Προτίμησε LED λάμπες.

-Κλείνε αυτά τα ρημάδια τα φώτα.

-Δε χρειάζεται η ροή του νερού όταν κάνεις μπάνιο να είναι αντίστοιχη με καταρράκτη. Ρίξε λίγο την ένταση.

-Βάλε το καλοριφέρ στους 20-21, όχι στους 25.

-Προσπάθησε να παίρνεις λιγότερο το αυτοκίνητο, αν μπορείς να πας περπατώντας μέσα σε ένα τέταρτο δε χρειάζεται να πάρεις αυτοκίνητο. Για περισσότερο το συζητάμε.

-Κάνε σέρβις στο αυτοκίνητό σου. Καλό είναι να μη βγαίνει ομίχλη από την εξάτμιση.

-Μην ανάβεις συνέχεια τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο, άνοιξε και λίγο το παράθυρο.

-Σταμάτα να κάνεις αυτό το εξοργιστικό πράγμα με την ανοιχτή βρύση την ώρα που πλένεις τα δόντια σου. Έλεος, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κάνεις.

-Αν έχεις σκοπό να ανακαινίσεις το σπίτι σου, ψαξ’ το λίγο με το ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v