5 κοινωνικές σειρές- γροθιά στο στομάχι

Ο ρατσισμός, η πατριαρχία, το σάπιο σύστημα, και η σχολική βία στο επίκεντρο πέντε σειρών που θα σε κάνουν να σκεφτείς. Πολύ.
5 κοινωνικές σειρές- γροθιά στο στομάχι

Πλήρως απελευθερωμένη από τα συντηρητικά δεσμά των παλαιότερων δεκαετιών, η σύγχρονη τηλεόραση μάς χαρίζει μερικά από τα πιο ολοκληρωμένα κοινωνικά δράματα – αφορμή για να προβληματιστούμε πάνω σε θέματα που η κοινωνία κάνει τα στραβά μάτια. Ή τελοσπάντων έκανε.

Το ξεμπρόστιασμα του ρατσισμού, του συστήματος που αντί να βοηθά τους αδύναμους τους σπρώχνει στον γκρεμό, της ενδοσχολικής βίας και της νοσηρής πατριαρχίας αποτελεί επίκεντρο πέντε δυνατών κοινωνικών σειρών που οφείλεις να δεις.

Handmaid’s Tale (2017)

Στην εφιαλτική Δημοκρατία του Γιλεάδ, η Βίβλος εφαρμόζεται κατά γράμμα, οι γυναίκες δεν έχουν δικαιώματα, δεν έχουν καν ονόματα και γενικά ζουν σε έναν τρομακτικό κόσμο, ο οποίος αν το καλοσκεφτείς λίγο δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από τον δικό μας. Η σειρά του τηλεοπτικού δικτύου Hulu βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Margaret Atwood, είναι από εκείνες της δυστοπίες που θα σε στοιχειώσουν (και θα σε προβληματίσουν) για καιρό.



Unbelievable (2019)

Αδύνατο να παρακολουθήσεις τη σειρά του Netflix και να μην σου έρθουν στο μυαλό όλες οι πρόσφατες περιπτώσεις γυναικών που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και είχαν το θάρρος και την τόλμη να μιλήσουν, χωρίς όμως το σύστημα να τους προσφέρει την ελάχιστη ασφάλεια για να το κάνουν. Το Unbelievable δεν θα σε κάνει μόνο μάρτυρα της λυτρωτικής εξυγίανσης ενός σάπιου συστήματος, αλλά θα σε φέρει αντιμέτωπο με ανθρώπους που έκαναν τεράστια λάθη, όμως κατέληξαν να συμβιβάζονται με τη συνενοχή τους σε αυτό το οικοδόμημα. Δεν υπάρχει κάτι πιο λυτρωτικό από αυτό.



Unorthodox (2020)

Αν δεν σου λέει κάτι το «Χασιδιστής Εβραίος», τότε η σειρά του Netflix όχι μόνο θα σε συστήσει στον παραλογισμό αυτής της σκληροπυρηνικής κοινότητας που ζει σε συνθήκες 18ου αιώνα, αλλά θα το κάνει μέσα από μια σοκαριστική ιστορία πυγμής με πρωταγωνίστρια την 19χρονη έγκυο Έστι. Η πορεία της προς την ελευθερία, το «άντε γ***σου» της σε ένα περιβάλλον υποβιβασμού και υποχρεωτικών γάμων είναι τόσο υπέροχα δοσμένο στη σειρά που θα σε κάνει να σκεφτείς έντονα όλες τις καταπιεσμένες Έστι του κόσμου αυτού.



13 Reasons Why (2017)

«Πιάσε ένα σνακ. Άραξε. Επειδή θα σου πω την ιστορία της ζωής μου. Συγκεκριμένα, γιατί η ζωή μου τελείωσε». Μια κοπέλα στέλνει 13 κασέτες σε όλους όσους θεωρεί πως ευθύνονται για την αυτοκτονία της σε αυτό το νεανικό δράμα – γροθιά στο στομάχι, το οποίο καταπιάνεται με το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας σε κάθε της μορφή (λεκτική και σεξουαλική) και είναι αυτονόητα επίκαιρο για όσους ζουν ή έζησαν κάτι αντίστοιχο. Αν είσαι γονιός επιβάλλεται να το δεις, το ίδιο και αν κάποια στιγμή πέρασες κι εσύ από τα θρανία.  



When They See Us (2019)

Η μίνι σειρά του Netflix ξεδιπλώνει τις συνταρακτικές πτυχές της υπόθεσης των «Πέντε του Σέντραλ Παρκ», στην οποία πέντε αθώοι μαύροι έφηβοι εξαναγκάστηκαν από τις αρχές να «ομολογήσουν» τον βιασμό μιας κοπέλας. Τέσσερα επεισόδια αρκούν για να δοθεί μια απάντηση στον ρατσισμό, και ταυτόχρονα να γεμίσεις με οργή από τα πρώτα λεπτά κιόλας για το πώς λειτουργούσε (αλλά και λειτουργεί), ένα ολόκληρο σύστημα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v