Οι τύποι φίλων που όλοι έχουμε

Αυτός που πάντα αργεί, ένας που όλο ανησυχεί, εκείνος που κρυφογουστάρεις, και άλλοι πέντε τύποι φίλων που όλοι έχουμε –και αγαπάμε.
Οι τύποι φίλων που όλοι έχουμε
της Ηρώς Κουνάδη

(*) Για να αποφύγουμε τα εκνευριστικά τον/την και του/της, όλοι οι φίλοι παρακάτω είναι στο αρσενικό. Βγαίνουν, ωστόσο, όλοι τους και σε θηλυκή εκδοχή –προσαρμόστε αναλόγως.

Αυτός που πάντα αργεί: Στα πάρτι μας βρίσκει όλους μεθυσμένους, στα μπαρ έρχεται την ώρα που σκεφτόμαστε να φύγουμε και μας παρασέρνει πάντα σε «άντε, άλλο ένα» που ποτέ δεν είναι ένα. Θέατρο, σινεμά και ταξίδι με αεροπλάνο δεν θέλει ποτέ κανείς να κανονίσει μαζί του. Τις σπάνιες φορές που κάποιοι γενναίοι το έχουν τολμήσει, του έχουν πει ψέματα ότι ξεκινάει δύο ώρες νωρίτερα.

Αυτός που κάνει όλο τον χαβαλέ: Είναι ο πρώτος που σου έρχεται στο μυαλό να καλέσεις σε άβολες καταστάσεις (τύπου, πρώτη γνωριμία με καινούριο αμόρε κάποιου από την παρέα) για να είσαι βέβαιος ότι δεν θα πέσει αμήχανη σιωπή. Επίσης, εκείνος που όλοι θέλουν μαζί τους στα μπαρ και γενικότερα όπου υπάρχουν αφορμές και πιθανότητες για φλερτ και νέες γνωριμίες. Παραδόξως, όχι ο πρώτος που θα σκεφτείς όταν είσαι μελαγχολικός και θέλεις να μιλήσεις. Αυτή την πρωτιά την έχει…

…Αυτός που ξέρει τα πάντα για τη ζωή σου: Είναι εκείνος ο φίλος που εμπίπτει πιο πολύ στην κατηγορία «αδερφός». Ξέρει ό,τι σου συμβαίνει, είναι ο τέλειος ακροατής, έχει πάντα τις καλύτερες συμβουλές, και άπειρα αποθέματα υποστήριξης, και είναι αυτός που θα εμπιστευόσουν τα πιο σκοτεινά/ επτασφράγιστα/ ντροπιαστικά μυστικά, γιατί ξέρεις ότι δεν θα τα πει ούτε υπό την απειλή όπλου, ποτέ, σε κανέναν.

Αυτός που σε προσέχει: Και ταυτόχρονα ανησυχεί για τα πάντα. Είναι ένα βήμα πριν το «ζακέτα να πάρεις» κάθε φορά που του ανακοινώνεις τα σχέδιά σου. Είναι, επίσης, αυτός που θα σου θυμίσει την αξία του προφυλακτικού εκεί που του μιλάς για γκομενάκι που ζαχαρώνεις, αυτός που θα σου μαγειρέψει/ φέρει φαγητό/ παραγγείλει σαλάτα επειδή «το ‘χεις παρακάνει με τη σαβούρα», και αυτός που θα σε ρωτήσει αν πήγες στο γιατρό κάθε φορά που θα του πεις ότι δεν πήγες σήμερα δουλειά –ακόμα και αν ήταν εξαιτίας δυνατού hangover.

Αυτός που τα ‘χει λίγο χαμένα: Οι σχέσεις του καταλήγουν πάντα σε ναυάγιο, οι νέες γνωριμίες σπανίως προχωράνε πέραν του πρώτου αναγνωριστικού ραντεβού, οι απόψεις του δημιουργούν αμήχανες σιωπές στις συζητήσεις, στη δουλειά του βασανίζεται, ο κόσμος που τον γνωρίζει σε ρωτάει σχεδόν πάντα την επόμενη μέρα «ποια είναι η φάση του». Είναι αξιαγάπητος για όσους τον γνωρίζουν καλά, κι ας μην το ξέρει –όπως δεν ξέρει και οτιδήποτε άλλο.

Αυτός που είναι μονίμως ερωτευμένος: Θέλει πάντα να μιλήσετε, βασικά να σου μιλήσει, συνήθως για το νέο αντικείμενο του πόθου του. Έχει μια καινούρια γκομενο-ιστορία κάθε μήνα, έχει μπλέξει και/ή νομίσει ότι ερωτεύτηκε κάθε πιθανή και απίθανη κατηγορία ανθρώπου: συναδέλφους, φίλους από το σχολείο που είχε να δει είκοσι χρόνια, αγνώστους στο ίντερνετ, φίλους φίλων, φίλους φύλου που δεν ήξερε ότι τον ελκύει, μακρινούς ή όχι και τόσο μακρινούς συγγενείς, καθηγητές, μαθητές, και ανθρώπους με τέτοια διαφορά ηλικίας που η σχέση τους, αν υπήρχε, θα ήταν οριακά παράνομη. Δεν πειράζει, όμως, γιατί σχεδόν ποτέ οι ιστορίες του δεν καταλήγουν σε κανονικές σχέσεις.

Αυτός που τον κρυφογουστάρεις: Κώλωσες και δεν του το είπες ποτέ, επειδή τον γνώρισες σε σχέση/ μεγαλώσατε μαζί/ φοβήθηκες ότι αν τα φτιάξετε μετά θα χωρίσετε και μετά θα χαθείτε, ή κάποια αντίστοιχη ανοησία. Τώρα είσαι στην φάση που δεν το παραδέχεσαι ούτε στον εαυτό σου, ορκίζεσαι ότι τον θες πιο πολύ για φίλο και λιγότερο για γκόμενο, βέβαια και να σου καθόταν κάποιο βράδυ μεθυσμένο δεν θα σε χάλαγε, και με τούτα και με εκείνα η ζωή συνεχίζεται.

Αυτός που είναι μονίμως πιωμένος: Και όταν δεν είναι πιωμένος, σχεδιάζει πού θα πάτε να πιείτε. Η πρώτη του κουβέντα όταν κάποιος αναφέρει μάζωξη στο σπίτι είναι «θα φέρω κρασί/ ρούμι/ τσικουδιά», στα cafe παραγγέλνει μπύρα αν δεν έχει σκοτεινιάσει, κοκτέιλ αν έχει, σε ταβέρνες και μεζεδοπωλεία θα τον ακούσεις πιο συχνά να λέει «να πάρουμε άλλο ένα;» και δεν θα εννοεί πιάτο. Την επόμενη των πάρτι δεν θυμάται τι έγινε, κατά τη διάρκειά τους όμως είναι εξαιρετικά διασκεδαστικός –όταν δεν είναι ημιλιπόθυμος.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v