ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Πράγματα που θα καταλάβουν όσοι είναι χρόνια κολλητοί

Ένα κείμενο για τις πιο μαγικές σχέσεις της ζωής μας: Εκείνες τις φιλίες που έχουν μετρήσει πάνω από δέκα χρόνια, και περισσότερα από σαράντα κύματα.

Πράγματα που θα καταλάβουν όσοι είναι χρόνια κολλητοί

της Ηρώς Κουνάδη

Η λίστα που ακολουθεί είναι αφιερωμένη σε όλες εκείνες τις φιλίες που μετρούν μία, δύο ή και περισσότερες δεκαετίες ζωής. Σε εκείνες τις φιλίες που μας έχουν σώσει τη ζωή, που μας έχουν κάνει να γελάσουμε τα βράδια που κλαίγαμε, και που έχουν κάνει το στομάχι μας να πονέσει εκείνα τα άλλα βράδια, που μόνο γελάγαμε. Στις φιλίες που μας έχουν ξενυχτήσει, μας έχουν ξεμυαλίσει, μας έχουν παρηγορήσει, μας έχουν χιλιο-ψυχ-αναλύσει.

Αναγνωρίστε τον εαυτό σας, και τους υπέροχους μακροχρόνιους δεσμούς με τους κολλητούς σας, σε όλα τα παρακάτω:

Οι περισσότερες από τις πιο αστείες συζητήσεις σας ξεκινούν με τη φράση «θυμάσαι τότε που…»

Ξέρετε, ο ένας για τον άλλο, περισσότερες ντροπιαστικές ιστορίες απ’ όσες ακόμα και οι ίδιοι οι γονείς σας.

…Τις οποίες έχετε πάρει σιωπηλό όρκο να μην ξεστομίσετε ποτέ σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από ανθρώπινο αυτί.

Τις χρησιμοποιείτε, όμως, μια χαρά όταν είστε μόνοι σας, για να κοροϊδεύετε ανελέητα ο ένας τον άλλο.Μπροστά στο αντικείμενο του πόθου, ή στην νεοαποκτηθείσα σχέση του κολλητού σου, είσαι ο καλύτερος μαρκετίστας/ PRτζής/ διαφημιστής της μεγαλοσύνης του.

Δεν υπάρχει «ακατάλληλη ώρα» για τα μεταξύ σας τηλεφωνήματα.

Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν, μπροστά σε άλλους, αρκεί ένα βλέμμα για να συνεννοηθείτε, και να βάλετε μπροστά το σχέδιο που κανείς από τους δυο σας δεν ήξερε ότι υπήρχε.

Τα inside jokes σας, οι λέξεις που έχουν για εσάς σημασία άλλη από την κανονική τους, και ο τρόπος που συμπληρώνετε ο ένας τις προτάσεις του άλλου κάνουν τους ανθρώπους να δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τις μεταξύ σας συζητήσεις.

…Πράγμα που σας κάνει αχτύπητο δίδυμο σε παιχνίδια τύπου Taboo.

Είναι άγραφος νόμος πως, αν ένας από εσάς αντιπαθεί κάποιον –για οποιονδήποτε λόγο– αυτομάτως τον αντιπαθεί και ο άλλος.

Έχετε χρησιμοποιήσει τους όρους «ο μ*λάκας» ή «η π*τάνα» για ανθρώπους που μοναδικό τους σφάλμα ήταν το να μην γουστάρουν τον/την κολλητό/η σας, που τους γούσταρε. Και, τώρα που το σκέφτεστε, έτσι εξακολουθείτε να τους αποκαλείτε –κι ας έχουν περάσει πέντε χρόνια από το ατυχές συμβάν.

Όταν ένας από τους δυο σας χωρίζει, η μισή ζωή του άλλου αναβάλλεται μέχρι να ξανασταθεί ο χωρισμένος στα πόδια του.Έχετε εκμυστηρευτεί ο ένας στον άλλο πράγματα που δεν έχετε πει (και δεν θα λέγατε ποτέ) σε κανέναν άλλο.

Δεν καταλαβαίνετε πού βρίσκεται η υπερβολή στην αγαπημένη των Αγγλοσαξόνων φράση «τόσο φίλοι, που θα βοηθούσε ο ένας τον άλλο να θάψει πτώμα».

Παρ’ όλο που κατά καιρούς έχεις ειλικρινά συμπαθήσει τις σχέσεις του/της, κατά βάθος είσαι απόλυτα πεπεισμένος ότι σχεδόν κανείς δεν είναι αρκετά καλός για τη μεγαλειότητά του/της.

Μετά από τόσα τραπεζώματα, Σαββατοκύριακα και γιορτές στο χωριό, και ολονυχτίες που έχουν ακούσει μέσα από μεσοτοιχίες, οι γονείς του ενός έχουν πρακτικά υιοθετήσει τον άλλον.

Όταν μαθαίνεις ένα μυστικό που «δεν πρέπει να το πεις σε κανέναν», θεωρείς ότι το να το πεις στον κολλητό σου δεν μετράει.

Μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ο ένας την συναισθηματική κατάσταση του άλλου από το πρώτο «ναι» στο τηλέφωνο, ή από το πρώτο βλέμμα με το που συναντιέστε.

…Οπότε είναι πρακτικά αδύνατο να πείτε οποιοδήποτε ψέμα ο ένας στον άλλο. Όχι ότι θα προσπαθούσατε, βέβαια…

Ξέρετε όλους τους σωστούς τρόπους για να συνεφέρετε ο ένας τον άλλο ακόμα και από την χειρότερη μέρα της ζωής του.

Έχετε γιορτάσει και έχετε θρηνήσει μαζί τόσα πράγματα που, από τη στιγμή που ο άλλος είναι δίπλα σου, τίποτα δεν σε τρομάζει.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Για να δρέψεις την πραγματικότητα, ό,τι απλά ονειρεύεσαι, ζήσε με έναν παιδιάστικο, στοχαστικό και ανέμελο τρόπο στο δάσος της μοναξιάς."

Jack Kerouac, 1922-1969, Αμερικανός συγγραφέας

 • 1864 - Ιδρύεται ο Ερυθρός Σταυρός.
  1940 - Μετά το τορπιλλισμό του Έλλη και της έντασης των ελληνοϊταλικών σχέσεων η Μεγάλη Βρετανία ανακοινώνει ότι οι ναυτικές και αεροπορικές της δυνάμεις θα ενισχύσουν την Ελλάδα εάν τυχόν υποστεί επίθεση.
  1942 - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βραζιλία κηρύσσει πόλεμο στις δυνάμεις του Άξονα, (Γερμανία και Ιταλία όχι όμως Ιαπωνία).
  1962 - Το πρώτο στον κόσμο πλοίο που κινείται με πυρηνική ενέργεια, το The Savannah, ολοκληρώνει το παρθενικό του ταξίδι.
  1975 - Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου των ΗΠΑ Τζέραλντ Φορντ.
  1989 - Ανακαλύπτεται ο πρώτος ολοκληρωμένος δακτύλιος γύρω από τον Ποσειδώνα.
  2004 - Άγνωστοι εισβάλλουν στο Μουσείο του Όσλο και αφαιρούν δύο πίνακες του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσά τους την πασίγνωστη «Κραυγή».

© 2002-2019 MEDIA2DAY