Εσείς ξέρετε ποιοι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι;

Κι όμως, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε ποιοι από αυτούς που θεωρούμε φίλους μας νιώθουν το ίδιο για εμάς, υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη.
Εσείς ξέρετε ποιοι είναι οι πραγματικοί σας φίλοι;
Οι περισσότεροι εξ ημών θεωρούμε την φιλία έναν δρόμο… διπλής κατεύθυνσης. Αυτό ισχύει όμως μόνο στις μισές περιπτώσεις, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που υποστηρίζει πως οι μισοί από αυτούς που θεωρούμε φίλους μας, δεν αισθάνονται το ίδιο για εμάς.

Οι μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης πραγματοποίησαν έρευνα και συμπέραναν πως ο μέσος άνθρωπος έχει πολύ κακή αντίληψη σχετικά με το ποιοι είναι οι πραγματικοί του φίλοι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, το 95% των συμμετεχόντων θεωρούσε τις σχέσεις τους «αμοιβαίες», αλλά μόλις οι μισοί από τους υποτιθέμενους φίλους τους δήλωσαν πως νιώθουν το ίδιο.

Γιατί όμως έχει σημασία να έχουμε φίλους που νιώθουν το ίδιο για εμάς; «Οι αμοιβαίας εκτίμησης σχέσεις είναι σημαντικές εξαιτίας της κοινωνικής επιρροής», σημειώνουν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, οι αμοιβαία φίλοι τείνουν να ωθούν πιο αποτελεσματικά ο ένας τον άλλον στην σωματική άσκηση και δημιουργούν κίνητρα για βελτίωση, όπως π.χ. στη διακοπή του καπνίσματος, επισημαίνουν.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως να εξηγούν ως ένα βαθμό την αποτυχία ορισμένων ανθρώπων να αποδώσουν σε συνεταιρικά εγχειρήματα ή να επηρεάσουν τον περίγυρό τους. «Η δυσκολία μας να αντιληφθούμε την ανταπόκριση σε μια φιλική σχέση, μειώνει την ικανότητά μας να εμπλακούμε σε συνεργατικές δραστηριότητες. Μαθαίνουμε σταδιακά ότι δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε το ένστικτό μας, γι’ αυτό και αναζητούμε πιο αντικειμενικούς τρόπους να αξιολογήσουμε τους φίλους μας», αναφέρουν οι μελετητές.

Πηγή: ScienceDaily
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v