Ποια επαγγέλματα θα ξεπεράσουν πρώτα την κρίση;

Ποιοι κλάδοι αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη έως το 2020, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας;
Ποια επαγγέλματα θα ξεπεράσουν πρώτα την κρίση;
Κατασκευές, εστίαση, γεωτεχνολογία, υγεία, μεταφορές. Αυτοί οι κλάδοι αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μέχρι το 2020 στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Πετράκη.

Στο βιβλίο του με τίτλο «The Rebirth of the Greek Labor Market», ο κ. Πετράκης αναλύει τις πιθανές περιοχές ανάπτυξης μετά την κρίση και προσδιορίζει τα επαγγέλματα και τους κλάδους της οικονομίας με τις μεγαλύτερες απώλειες, αλλά και εκείνους για τους οποίους αναμένεται θετική τάση μέχρι το 2020.

Τη μεγαλύτερη ανάκαμψη, σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται να έχουν οι τομείς των κατασκευών, της εστίασης, της φυτικής/ζωικής παραγωγής, της υγείας καθώς και των μεταφορών. Αντίθετα, οι κλάδοι που θα σημειώσουν κάμψη μέχρι το 2020 όσον αφορά τις θέσεις εργασίας είναι το εμπόριο, ενώ ακολουθούν η δημόσια διοίκηση και η άμυνα, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών, ειδών ενδυμασίας και δερμάτινων ειδών και οι νομικές και λογιστικές δραστηριότητες.

Επαγγέλματα κλάδων όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον και η πληροφορική προβλέπεται να έχουν θετικές προοπτικές, ενώ αύξηση στη ζήτηση θα καταγραφεί και για ειδικευμένους τεχνίτες στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, στην υγεία και στην παροχή ατομικής φροντίδας.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v