Οι σημαντικότερες εφευρέσεις του 2015

Δείτε τις πιο σπουδαίες εφευρέσεις του 2015, που υπόσχονται να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, πιο άνετο και πιο ανθρώπινο.
Οι σημαντικότερες εφευρέσεις του 2015
Όσο εμείς εδώ ήμασταν απασχολημένοι με εκλογές, δημοψηφίσματα, capital controls και άλλα δυσάρεστα, στον υπόλοιπο κόσμο οι εφευρέτες, οι ερευνητές και οι επιστήμονες εργάζονταν εντατικά. Και μέσα στο 2015, δημιούργησαν συσκευές και συστήματα που έκαναν (ή θα κάνουν) τον κόσμο μας λίγο πιο «έξυπνο», λίγο πιο «πράσινο», λίγο πιο ανθρώπινο, λίγο πιο τεχνολογικά εξελιγμένο. Το περιοδικό Time συγκεντρώνει τις κορυφαίες εφευρέσεις της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της, και εμείς σας παρουσιάζουμε τις δέκα πιο ξεχωριστές.

Το υπόγειο πάρκο

Η ομάδα των Dan Barasch και James Ramsey σκέφτηκε να συγκεντρώσει το φως του ήλιου μέσω ενός εκτεταμένου συστήματος ηλιακών «πιάτων» σε ταράτσες κτιρίων και να το τροφοδοτήσει σε υπόγειους χώρους μέσω οπτικών ινών, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναπτύσσονται φυτά και βλάστηση ακόμα και σε σκοτεινά υπόγεια. Το πρώτο πάρκο που ετοιμάζουν βρίσκεται σε ένα παλιό υπόγειο πάρκινγκ τρόλεϊ στη Νέα Υόρκη και βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Τα βιονικά αυτιά

Να μπορείς να «αποκλείεις» από την ακοή σου τους ενοχλητικούς ήχους ανά πάσα στιγμή ή να χαμηλώνεις την ένταση του περιβάλλοντός σου όπως ακριβώς το κάνεις στην τηλεόρασή σου. Αυτό ήταν το στοίχημα των «Βιονικών ακουστικών» της εταιρίας Doppler Labs, η οποία έφτιαξε αυτό το gadget που είναι ικανό για παράδειγμα να «αγνοήσει» και να σιγάσει στα αυτιά μας την μουσική του πάρτι που κάνουν οι από κάτω, χωρίς όμως να επηρεάσει τον ήχο της ταινίας που παρακολουθούμε στην τηλεόραση. Η συσκευή στοιχίζει 249 δολάρια.  

Το υπέρτατο στηθοσκόπιο

Μέχρι σήμερα, οι γιατροί βασίζονταν στην εμπειρία τους και στην ακουστική τους δεινότητα για να καταλαβαίνουν άμεσα αν ένας ασθενής που εξετάζουν με το στηθοσκόπιο έχει αρρυθμίες. Με τον αντάπτορα Eko Core όμως, που κατασκευάστηκε φέτος, μπορεί ο καθένας να συνδέσει το στηθοσκόπιο με ένα smartphone και να δει αυτόματα στην οθόνη του τα δεδομένα που αντλεί από την καρδιά του. Μάλιστα, στο ειδικό app, μπορεί κανείς να δει αναλύσεις καρδιολογικής φύσης, ανωμαλίες των καρδιακών βαλβίδων, ακόμη και δεδομένα που συνδέονται με πιθανές παθήσεις και δεν είναι δυνατόν να τις «ακούσει» το ανθρώπινο αυτί. Η συσκευή στοιχίζει 199 δολάρια.

Τα γυαλιά της Microsoft

Το σετ HoloLens της Microsoft, που παρουσιάστηκε αυτή την χρονιά, δεν θέλει να μας «αποκόψει» από την πραγματικότητα και να προβάλλει στα μάτια μας έναν ψεύτικο κόσμο, όπως τα μέχρι τώρα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Αντίθετα, προσαρμόζει τα ολογράμματα στο πραγματικό σκηνικό που βρίσκεται μπροστά μας. Έτσι, για παράδειγμα, ανοίγονται νέοι δρόμοι στον χώρο του gaming – φανταστείτε παιχνίδια στα οποία καλείστε να προστατεύσετε το σπίτι σας από ρομπότ ή ζόμπι που εισβάλλουν από την πόρτα σας και όχι από αδιάφορα ψηφιακά εφέ. Προς το παρόν, πάντως, το gadget χρησιμοποιείται από τη NASA για να προσομοιωθεί το έδαφος του Άρη, αλλά και από φοιτητές Ιατρικών σχολών για εξάσκηση σε εικονικά ανθρώπινα σώματα.

Κατοικίες αστέγων
Το Los Angeles έκανε την αρχή σε κάτι που μπορεί να αποτελέσει «επανάσταση» στο πώς μια πόλη αντιμετωπίζει τους άστεγους πολίτες. Τα Star Apartments σχεδιάστηκαν σαν ένα μικρό χωριό με 102 προκάτ στούντιο. Τα δωμάτια είναι σοφά διαμορφωμένα σε πολλαπλά επίπεδα, ενώ στο ισόγειο στεγάζεται κλινική. Ακριβώς πάνω της, βρίσκεται ένας κήπος, ένας χώρος διαμορφωμένος για τρέξιμο, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρους διδασκαλίας. Στόχος του project είναι να κάνει τους ενοίκους αυτών των 30 τ.μ. δωματίων να νιώσουν πως αποτελούν μέλη μιας οργανωμένης κοινότητας. Οι ένοικοι των δωματίων στην περίπτωση του Los Angeles επιλέχθηκαν από την κρατική υπηρεσία υγείας.

Ο αισθητήρας για την ασφάλεια του παιδιού

«Είναι το παιδί μου καλά;» Αυτή η ερώτηση περνά πολλές φορές την ημέρα από το κεφάλι νέων γονιών, που αναρωτιούνται συνεχώς αν είναι φυσιολογική η θερμοκρασία του, ο βήχας του, οι χτύποι της καρδιάς του, η στάση του σώματός του κ.ο.κ. Το μηχάνημα Sproutling όμως, που λανσαρίστηκε φέτος, αναλαμβάνει να δώσει άμεσες απαντήσεις: Πρόκειται για έναν αισθητήρα που μπορεί να προσαρμοστεί στο πόδι του παιδιού και να συγκεντρώνει δεδομένα, όπως οι σφιγμοί, η θερμοκρασία, οι συνήθειες του βρέφους σας και να κάνει χρήσιμες προβλέψεις, από το πότε πλησιάζει η ώρα που θα ξυπνήσει μέχρι το αν είναι στα πρόθυρα ίωσης. Η συσκευή στοιχίζει 299 δολάρια και προς το παρόν πωλείται μόνο μέσα από λίστα προ-παραγγελιών.  

Τα παπούτσια που «δένονται» μόνα τους

Τα Flyease 8 της Nike είναι τα παπούτσια που ονειρεύονται όσοι δεν ξέρουν ή βαριούνται να δένουν κάθε λίγο και λιγάκι τα κορδόνια τους. Ο «μηχανισμός» τους είναι εμπνευσμένος από τον τρόπο που ανοιγοκλείνει μία πόρτα και λειτουργεί τόσο απλά: Για να δέσεις το παπούτσι, τραβάς ένα λουρί, το οποίο «κλείνει» σαν φερμουάρ γύρω από τον αστράγαλο όσο τραβάς.

Το έξυπνο τηγάνι

Κι όμως, υπάρχει τηγάνι που σου μαθαίνει πώς να μαγειρεύεις: Τo Pantelligent (στοιχίζει 199 δολάρια) πωλείται μαζί με ένα smartphone app, το οποίο παρέχει στον χρήστη επιλογές και συνταγές. Μόλις για παράδειγμα επιλέξετε από την εφαρμογή μια συνταγή για μαγείρεμα, το τηγάνι… στέλνει οδηγίες μέσω Bluetooth στην οθόνη σας, αν πρέπει να χαμηλώσετε τη φωτιά, πόσο ακόμα πρέπει να αφήσετε το φαγητό, πότε πρέπει να γυρίσετε το φιλέτο ή πότε πρέπει να σταματήσετε αν το θέλετε medium rare και όχι καλοψημένο.

Ο καθαριστής του ωκεανού

Ocean Cleanup ονομάζεται το project του Boyan Slut, που έβαλε στόχο να καθαρίσει τη θάλασσα από τα πλαστικά σκουπίδια. Πρόκειται για ένα πλωτό «φράγμα» 100 χιλιομέτρων, η κατασκευή του οποίου στοίχισε 15 εκατομμύρια δολάρια, αλλά κατόρθωσε το εξής ευφυές: Να βρει τρόπο να αξιοποιήσει τα φυσικά ρεύματα του ωκεανού για να παγιδεύσει όλα τα πλαστικά σκουπίδια, χωρίς να επηρεάσει τον πληθυσμό των ψαριών της περιοχής. Αν οι δοκιμές που ξεκινούν αυτή την περίοδο επιτύχουν, οι πρώτες μαζικές επιχειρήσεις καθαρισμού θα ξεκινήσουν το 2020 – οι μετρήσεις υποδεικνύουν πως έτσι θα υπάρχουν 42% λιγότερα σκουπίδια στον Ειρηνικό μέσα σε δέκα χρόνια.

Το πιο «πράσινο» ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Λέγεται Model X, κατασκευάστηκε από την Tesla και παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. http://time.com/4054615/tesla-model-x-watch-live/ Είναι το πρώτο πολυτελές ηλεκτρικό SUV που χωρά επτά άτομα και μπορεί να διανύσει περί τα 400 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση. Διαθέτει φουτουριστικό design, με πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, σαν φτερά, ενώ το όχημα μπορεί να φτάσει τα 96 χιλιόμετρα την ώρα από την ακινησία σε 3,2 δευτερόλεπτα. Η τιμή του υπολογίζεται στα 120.000€.

Πηγή: Time.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v