5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τις ζωές μας στο μέλλον

Δείτε τα προϊόντα και τις τεχνολογίες που θα μπουν στην καθημερινότητά μας στο άμεσο μέλλον.
5 τεχνολογίες που θα αλλάξουν τις ζωές μας στο μέλλον

Πώς θα είναι η καθημερινότητά μας στο μέλλον; Η τεχνολογία τρέχει τόσο, που αυτή δεν είναι μια συζήτηση με υποθετικά σενάρια και φουτουριστικά μυστήρια. Τα νέα gadgets και οι εφευρέσεις που θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή μας θα είναι εδώ μέσα στην επόμενη δεκαετία και καλό θα είναι να… προετοιμαζόμαστε. Ιδού πέντε από αυτές τις τεχνολογίες που έρχονται προσεχώς.

Ατομικοί 3D εκτυπωτές

Τα τελευταία χρόνια ακούτε για την τρισδιάστατη εκτύπωση ως το next big thing της τεχνολογίας, για τις εφαρμογές της στην Ιατρική – μάθαμε ήδη για επιτυχείς μεταμοσχεύσεις με εκτυπωμένα όργανα – και για τις ριζικές αλλαγές που φέρνουν οι εκτυπωτές αυτοί στην βιομηχανία γενικότερα. Αλλά το «μεγάλο μπαμ» θα γίνει όταν καταστούν οι εκτυπωτές προσιτοί από οικονομικής άποψης, ώστε να έχουμε όλοι από έναν στα σπίτια μας. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούμε να επιλέγουμε αντικείμενα από τις «συλλογές» στην μνήμη του μηχανήματος και να εκτυπώνουμε αντικείμενα που χρειαζόμαστε, από πλαστικά πιάτα και ασφαλή παιδικά παιχνίδια μέχρι μεγαλύτερα αντικείμενα. Ως πού μπορούν να φτάσουν οι δυνατότητες ενός 3D printer; Προς το παρόν οι πρώτοι οικιακοί εκτυπωτές είναι ικανοί να δώσουν μόνο μικρά αντικείμενα, αλλά αρκεί να σας πούμε ότι ολόκληρο το αυτοκίνητο του James Bond στην τελευταία ταινία της σειράς ήταν… προϊόν εκτύπωσης. Σκεφτείτε επίσης πόσες εφαρμογές και πρακτικές γνώσεις θα μπορεί ένα σχολείο με τρισδιάστατους εκτυπωτές να δίνει στους μαθητές, πόσο πιο οικονομική και οικολογική θα γίνει η εργοστασιακή παραγωγή, και πόσο θα αλλάξουν τα δεδομένα των «πνευματικών» δικαιωμάτων κάθε προϊόντος.

Gadgets που λειτουργούν… με το βλέμμα

Τα πρώτα δείγματα «γραφής» είναι εδώ και μάλιστα στοιχίζουν μόλις 100 δολάρια: Το Eye Tribe υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στην «επικοινωνία» μας με τις οθόνες των συσκευών μας, χάρη σε σένσορες οι οποίοι μας επιτρέπουν να δώσουμε εντολές απλώς με το βλέμμα μας. Παραδεχθείτε το: Ορισμένες φορές κάθεστε μπροστά στο λάπτοπ ή στην οθόνη παίζοντας videogame και σκέφτεστε πόσο φοβερό θα ήταν αν δεν χρειαζόταν να κουνήσετε ούτε το δαχτυλάκι σας για να αλλάξετε καρτέλα ή να προχωρήσετε στην επόμενη πίστα. Αυτή η τεχνολογία συνδυάζει την τεχνολογία εντοπισμού της κίνησης του ματιού από μια κάμερα με πολύ προχωρημένους αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης και ετοιμάζεται να κάνει την διαφορά στο πώς θα χειριζόμαστε πια τα apps και τα παιχνίδια στις οθόνες μας, καθιστώντας άχρηστα τα χειριστήρια και τις πολλές κινήσεις.

Αεροπλάνα με δικό τους αλεξίπτωτο
Το ξέρατε πως ένα αεροπλάνο μπορεί να έχει το δικό του, τεράστιο αλεξίπτωτο, που ανοίγει σε περίπτωση βλάβης με το τράβηγμα ενός μοχλού και βοηθά το αεροσκάφος να προσγειωθεί χωρίς παρατράγουδα; Κι όμως, τα τελευταία χρόνια αυτή η εφεύρεση έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλά μικρού τύπου αεροσκάφη και έχει σώσει δεκάδες ζωές. Οι ειδικοί θεωρούν πως στο άμεσο μέλλον όλα τα αεροπλάνα θα το έχουν, και οι ειδήσεις για συντριβές και αεροπορικές τραγωδίες (που τελευταία αυξάνονται) θα ελαχιστοποιηθούν. Για την ακρίβεια, όλα τα αεροπλάνα ήδη μπορούν να το έχουν, καθώς οι τεχνολογικές βάσεις υπάρχουν. Απλώς, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος να εφαρμοστούν σε αεροσκάφη που δεν χωρούν μόνο πέντε άτομα, αλλά… πεντακόσια. Ζητήματα κόστους (το βάρος του τεράστιου αλεξίπτωτου σημαίνει λιγότερους επιβάτες για τις αεροπορικές εταιρίες) και ασφάλειας από το τράνταγμα την στιγμή που ανοίγει πλήρως το αλεξίπτωτο, είναι τα «αγκάθια» που εμποδίζουν μέχρι στιγμής την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτής στα μεγάλα εμπορικά αεροπλάνα. Αυτή τη στιγμή, κατασκευαστικές εταιρίες αλεξίπτωτων συνεργάζονται με τη NASA για την δημιουργία εξοπλισμού ικανού να προστεθεί σε αεροσκάφη χωρητικότητας δέκα ατόμων, κάτι που «δεν θα ήταν πιθανό πριν 10 χρόνια. Σήμερα είναι, εξαιτίας των τεχνολογικών εξελίξεων που μείωσαν το κόστος», αναφέρει στέλεχος κατασκευαστικής εταιρίας στην Telegraph. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», λέει ο ιδρυτής της Ballistic Recovery Systems, Boris Popov στο BBC, «πως οι μεγάλες εμπορικές αερογραμμές του μέλλοντος θα είναι εφοδιασμένες με κάποιου είδους σύστημα ανόρθωσης με αλεξίπτωτο». Δείτε εδώ την ενδιαφέρουσα ανάλυση της βρετανικής ιστοσελίδας

Από τα smartphone στα… smart χέρια

«Όχι πια οθόνες» είναι το σύνθημα του γαλλικού project Cicret, που αναπτύσσεται πυρετωδώς και έχει κάνει τους φίλους της τεχνολογίας να μιλούν για sci-fi εμπειρία που σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια μας. Κυριολεκτικά. Κι αυτό γιατί το Cicret Bracelet συστήνει μια νέα τεχνολογία, η οποία θα επιτρέπει να βλέπετε ανά πάσα στιγμή όσα θα αντικρίζατε στην οθόνη του smartphone ή του tablet σας, …στο μπράτσο σας. Με μια ματιά στον πήχη του χεριού σας, χάρη στον μικροσκοπικό προβολέα ενός απλού βραχιολιού, θα μπορείτε να βλέπετε τα email σας, να περιηγείστε σε χάρτες, να βλέπετε προβλέψεις για τον καιρό ή να τσεκάρετε τι παίζει στα social networks. Το Cicret Bracelet θα συνδυάζει τέσσερις τεχνολογίες, που θα επιτρέπει στην «προβολή» να είναι ορατή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, σε οποιοδήποτε χρώμα δέρματος και να αλληλεπιδρά με την αφή. Αυτή τη στιγμή το προϊόν βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση και εκτιμάται να βγει στην αγορά το 2016, σε τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ 200-400 δολαρίων.

Σοκολάτα χωρίς θερμίδες και άλλες τροφές του μέλλοντος
Είναι το όνειρο κάθε… γλυκατζή: Να τρώει σοκολάτα χωρίς να παχαίνει. Και η επιστήμη φροντίζει να δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση, με ενθαρρυντικές πρώτες ενδείξεις. Συγκεκριμένα, το project με τίτλο Cravings έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός πειστικότατου υποκατάστατου με μηδέν θερμίδες, ήτοι λωρίδες γεύσης για το στόμα (όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για καθαρή αναπνοή) που θα χαρίζουν πλήρη γεύση σοκολάτας γάλακτος με μηδενικό θερμιδικό φορτίο. Παράλληλα, μια άλλη πρωτοβουλία έκανε δυνατή τη δημιουργία μιας γκανάς από νερό, ένα είδος σοκολάτας χωρίς βούτυρο, κρέμα, ζελατίνη ή αυγά, που υπόσχεται μπάρες απόλαυσης και πλήρους σοκολατένιας γεύσης με μόνο 20 θερμίδες.

Πάντως, η σοκολάτα δεν είναι το μόνο τρόφιμο με το οποίο πειραματίζονται οι επιστήμονες: Οι ανάγκες της ανθρωπότητας σε ένα περιβάλλον με αυξανόμενο πληθυσμό και περιορισμένους πόρους, τους έχει αναγκάσει να ψάξουν «νέας γενιάς» τρόφιμα για να χορτάσει η Γη. Έτσι, τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian, στο παγκόσμιο μενού θα μπει η πρωτεΐνη από έντομα, το τεχνητό κρέας και το εκτυπωμένο από 3D printers φαγητό. Επίσης, στα εργαστήρια ήδη μελετάται ο τρόπος που αλληλεπιδρά το φαγητό με τα ηχητικά ερεθίσματα – έχει βρεθεί επί παραδείγματι πως ορισμένοι ήχοι και είδη μουσικής μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε πως αυτό που τρώμε είναι πιο γλυκό απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Έτσι, η επιστήμη στρέφεται σε πιο υγιεινές τροφές, χωρίς ζάχαρη και προσθήκες, και αναπληρώνει αυτό το κενό γεύσης με… μουσική. Λέτε σε λίγα χρόνια τα εστιατόρια να παρέχουν μαζί με τα μαχαιροπίρουνα και ένα ζευγάρι ακουστικά; Διαβάστε την ενδιαφέρουσα ανάλυση του BBC.  

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v