Πώς τα social media ωθούν παιδιά στην εξαφάνιση

Δύο εξαφανισμένοι έφηβοι εντοπίστηκαν από την αστυνομία χάρη στο Cyber Alert, ενώ υπάρχουν φόβοι πως για τα περιστατικά ευθύνεται επικίνδυνο παιχνίδι στα social media.
Πώς τα social media ωθούν παιδιά στην εξαφάνιση
Στον εντοπισμό δύο εξαφανισμένων εφήβων στην Αττική, με τη βοήθεια της καινοτόμου online διαδικασίας «Cyber Alert» προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία το τελευταίο διάστημα.

Συγκεκριμένα, στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε 17χρονος που είχε απομακρυνθεί από το σπίτι του για μία ημέρα προς άγνωστη κατεύθυνση και αυτό το Σαββατοκύριακο εντοπίστηκε 15χρονη που είχε απομακρυνθεί από την οικία της στις 22 Μαΐου και έκτοτε αγνοούταν. Και στις δύο περιπτώσεις, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διεξήγε ψηφιακή έρευνα των στοιχείων που χρησιμοποιούσαν οι ανήλικοι για την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο. Από την ταυτοποίηση των σημείων διασύνδεσης στα προφίλ τους στα social networks, η ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκε στον εντοπισμό τους.

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι η υποψία πως για τα κρούσματα εξαφανίσεων νεαρών ατόμων το τελευταίο διάστημα ευθύνεται online παιχνίδι που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, και θέτει στους εφήβους την «πρόκληση» να εξαφανιστούν μέχρι και για 72 ώρες χωρίς να εντοπιστούν από κανέναν.

Δεν υπάρχουν ακόμη αποδείξεις πως το συγκεκριμένο παιχνίδι, που ονομάζεται Game of 72, ευθύνεται για τις συγκεκριμένες εξαφανίσεις στην Αττική, αλλά ήδη μια 13χρονη από τη Γαλλία παραδέχθηκε πως έφυγε από το σπίτι της εξαιτίας αυτού του παιχνιδιού στο Facebook, κάτι που έκανε γνωστό το συγκεκριμένο app στις αστυνομικές αρχές και έθεσε σε κατάσταση «συναγερμού» τις Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Δίωξης ανά τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά (11188), με email στο [email protected], μέσω της εφαρμογής για smartphones «Cyberkid» και μέσω Twitter

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v