Θέλω να κάνω παιδί: Συμβουλές για μέλλοντες γονείς

Μυστικά για ευκολότερη σύλληψη, συμβουλές σημαντικές για την υγεία σας, αλλά και ιδέες για όσα πρέπει να κάνετε πριν γίνετε γονείς.
Θέλω να κάνω παιδί: Συμβουλές για μέλλοντες γονείς
Το σκεφτήκατε από δω, το σκεφτήκατε από εκεί, τελικά το αποφασίσατε: Θέλετε να γίνετε γονείς. Πριν ευχηθούμε «με το καλό», συγκεντρώνουμε τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να επισπεύσετε την εγκυμοσύνη, αλλά και να… προσαρμόσετε τις ζωές και των δυο σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να γίνετε τρεις.

Μυστικά σύλληψης (*)

Κινηθείτε: Το να είστε σε φόρμα θα καταστήσει πιο εύκολη τόσο την εγκυμοσύνη όσο και τον τοκετό. Αν είστε από εκείνους που βαριούνται θανάσιμα τα γυμναστήρια, φροντίστε τουλάχιστον να περπατάτε για τριάντα λεπτά κάθε μέρα.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας: Θα χρειαστείτε πολλή πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Προμηθευτείτε φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα τσιπς, τα αναψυκτικά και το junk food.

Φυλλικό οξύ είπαμε; Μια γυναίκα που σχεδιάζει να μείνει έγκυος χρειάζεται 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέως την ημέρα. Το φυλλικό οξύ είναι στην ουσία μία βιταμίνη Β που περιέχεται σε πολλές τροφές, όπως φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή και φασόλια. Αν δυσκολεύεστε να προσαρμόσετε ανάλογα την διατροφή σας, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας σχετικά με το ειδικό συμπλήρωμα διατροφής που κυκλοφορεί. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην αποφυγή σοβαρών γενετικών ανωμαλιών που ενδεχομένως να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη σας.

Κάντε τσεκ απ: Ρωτήστε –και οι δύο– τον γιατρό σας για εξετάσεις ή εμβόλια που χρειάζεστε, για βιταμίνες, για έλεγχο τυχόν πάθησης που έχετε, για φάρμακα που μπορείτε ή δεν μπορείτε να λάβετε κατά την εγκυμοσύνη.

Προσέξτε το βάρος σας: Τόσο τα υπερβολικά παραπανίσια κιλά, όσο και το να είναι η γυναίκα πολύ αδύνατη, δυσχεραίνουν εξίσου την σύλληψη, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Περιορίστε την καφεΐνη: Οι ειδικοί συνιστούν να μην υπερβαίνετε τα 200 mg καφεΐνης την ημέρα ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε και κατά την εγκυμοσύνη. Ο καφές χωρίς καφεΐνη ή το ζεστό γάλα μπορεί να είναι ανακουφιστικές, πιο υγιεινές επιλογές.

Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ: Τόσο η νικοτίνη όσο και το αλκοόλ μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης, καθώς επηρεάζουν την γονιμότητα ανδρών και γυναικών.

(*) Πληροφορίες από το Iatronet.gr

Πριν κάνετε παιδί…

…Κάντε ένα μεγάλο ταξίδι: Τώρα που έχετε την ευκαιρία, όχι μόνο να ταξιδέψετε χωρίς δέκα αποσκευές, πορτ-μπεμπέ και έξτρα εισιτήρια για μικρούς ανθρώπους που δεν έχουν δικά τους λεφτά, αλλά και να χαρείτε ο ένας τον άλλο χωρίς αντιπερισπασμούς.

…Κοιμηθείτε: Θα στερηθείτε τόσες ώρες ύπνου τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού, που έχετε ήδη αργήσει να αρχίσετε να αποταμιεύετε.

…Πάρτε ένα κατοικίδιο: Μπορεί ένα ζωάκι να μην συγκρίνεται με τις απαιτήσεις που έχει ένα παιδί, είναι όμως ένα πρώτο crash test για όσα θα επακολουθήσουν όταν θα χρειάζεται να νοιάζεστε για κάποιον 24 ώρες το 24ωρο.

…Αποταμιεύστε: Τα παιδιά έχουν έξοδα, από τη στιγμή που θα γεννηθούν και για είκοσι περίπου χρόνια –αν είστε τυχεροί. Ξεκινήστε από τώρα να μαζεύετε χρήματα, θα σας χρειαστούν.

Διαβάστε περισσότερα - Δέκα πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν γίνετε γονείς 



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v