ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Οι ξένες γλώσσες αλλάζουν το πώς βλέπουμε τον κόσμο

Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως οι διαφορές στην δομή των γλωσσών επηρεάζουν και το πώς βλέπουμε τον κόσμο.

Οι ξένες γλώσσες αλλάζουν το πώς βλέπουμε τον κόσμο

Τα αποτελέσματα νέας μελέτης στην Βρετανία, με επικεφαλής τον Έλληνα ψυχογλωσσολόγο Πάνο Αθανασόπουλο, παρουσιάζουν πως οι άνθρωποι που μιλούν περισσότερες από μία γλώσσες έχουν την δυνατότητα να «αλλάζουν» τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα γεγονότα γύρω τους.

Η μελέτη εστίασε σε δίγλωσσους (αγγλόφωνους και γερμανόφωνους) και ανακαλύφθηκε πως η αγγλική γλώσσα έχει τρόπους να προσδιορίζει μια πράξη χρονικά, ενώ η γερμανική όχι. Συνεπώς, μιλώντας στα γερμανικά πρέπει να προσδιορίσουμε την αρχή, μέση και τέλος της πράξης που περιγράφουμε.

Πώς εξελίχθηκε η έρευνα: Αγγλόφωνοι και γερμανόφωνοι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν βίντεο όπου διάφορες πράξεις λάμβαναν χώρα (π.χ. μια γυναίκα περπατάει προς την κατεύθυνση ενός αυτοκινήτου χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν σκοπεύει να μπει μέσα ή όχι ή μια γυναίκα εισέρχεται σε ένα κτίριο). Παρατηρήθηκε ότι οι γερμανόφωνοι συνέδεαν τις πιο ασαφείς σκηνές με αυτές που παρουσίαζαν έναν καθορισμένο σκοπό κατά μεγαλύτερο ποσοστό από τους αγγλόφωνους. Δηλαδή, οι γερμανόφωνοι ταύτιζαν τα δύο βίντεο του παραδείγματος καθώς εστίαζαν στον σκοπό, ενώ οι αγγλόφωνοι ξεχώριζαν το πρώτο βίντεο πως έδειχνε μία πράξη και το δεύτερο έναν σκοπό.

Ταυτόχρονα, στους δίγλωσσους συμμετέχοντες, μία από τις δύο γλώσσες «ερχόταν στο προσκήνιο» επειδή ενώ έβλεπαν το βίντεο υποχρεώνονταν να μιλούν σε μια από τις δύο γλώσσες. Παρατηρήθηκε ότι η χρήση μίας από τις δύο γλώσσες επηρέαζε τον τρόπο σκέψης.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η σημασία της έρευνας έγκειται στο ότι οι πολύγλωσσοι άνθρωποι φαίνεται να μπορούν να «προσεγγίσουν» την ζωή από διαφορετικές οπτικές γωνίες και τρόπους σκέψης.

Πηγή: Sciencemag

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ο πιο σίγουρος τρόπος να τελειώσεις έναν πόλεμο είναι να ηττηθείς."

Τζωρτζ Όργουελ, Βρετανός συγγραφέας

  • 1885 – Πραγματοποιείται η πρώτη εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην Αϊόβα των ΗΠΑ.
    1892 – Γενιέται ο συγγραφέας του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, Τζον Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν.
    1911 – Πεθαίνει ο Έλληνας λογοτέχνης Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης.
    1958 – Καταπέφτει στη Γη μετά την ολοκλήρωση της τροχιάς του το σοβιετικό διαστημόπλοιο Σπούτνικ 1.
    1974 – Ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, αρνείται να παραδώσει υλικό που ζητήθηκε με κλήτευση από την επιτροπή της Γερουσίας για το σκάνδαλο Watergate.

© 2002-2022 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v