5 φορές που δεν βρήκες τον έρωτα της ζωής σου

Ή, όταν νόμιζες πως ήρθε η ώρα να αποχαιρετήσεις μια για πάντα την μοναξιά, μα η ζωή σε χαστούκισε με μια γερή δόση ρεαλισμού.
5 φορές που δεν βρήκες τον έρωτα της ζωής σου
Μεγάλες προσδοκίες. Όταν νιώθεις εκείνο το συναίσθημα, πως βρήκες τον έναν και μοναδικό έρωτα, όταν μπορείς να φανταστείς την ζωή σου μερικά χρόνια στο μέλλον μ’ αυτό το άτομο δίπλα σου. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό μ’ αυτό, ο ενθουσιασμός είναι από τα πιο ανθρώπινα αισθήματα. Μόνο που μερικές φορές τα αισθήματα κάνουν λάθος.

Όλοι είχαμε αντικειμενικά καλές σχέσεις, αντικειμενικά κακές σχέσεις, και σχέσεις που μας τρέλαναν κι απλά τέλειωσαν χωρίς να καταλάβουμε γιατί. Ας δούμε πέντε κλασικές περιπτώσεις που μας άφησαν να αναρωτιόμαστε τι πήγε στραβά.
 
Η πρώτη σου σχέση
Είτε την έκανες στα δώδεκα, είτε στα είκοσι πέντε, οι πιθανότητες λένε πως η πρώτη σου σχέση θα σε στιγματίσει, και θα τελειώσει πολύ, πολύ άδοξα. Και ότι δεν θα είσαι αρκετά συναισθηματικά ώριμος για να την αντιμετωπίσεις. Είναι που δεν ήξερες καλύτερα. Είναι που είχες γκράντε κινηματογραφικά πρότυπα. Είναι που είχες ανάγκη από ένα άτομο να είναι παραπάνω από φίλος, και μετά δεν ήξερες πώς να φερθείς. Και είναι ίσως το άτομο που πιστεύεις πως θα κουβαλάς μέσα σου για πάντα, η βάση για όλες τις μελλοντικές σου σχέσεις. Ευτυχώς, είναι και ο πρώτος μεγάλος έρωτας που θα ξεχάσεις.

Η σχέση με μικρότερο
Το έκανες επειδή σε εξίταρε η ιδέα να παίξεις τον δάσκαλο του έρωτα, ή επειδή σου είχαν τελειώσει όλες οι επιλογές. Το θέμα είναι πως μπλέχτηκες πολύ γρήγορα σε μια σχέση με ένα άτομο που ίσως ακόμα δεν ήξερε τι ήθελε, που γαντζώθηκε πάνω σου και μπορεί να βιάστηκε να πει ‘Σ’ αγαπώ’. Κι εσύ έπρεπε κάπως να απαντήσεις. Αλλά εσύ έβλεπες προοπτικές και – κυρίως – έβλεπες επιβεβαίωση. Ελπίζουμε να έμαθες το μάθημά σου την πρώτη φορά που αναγκάστηκες να επιβιώσεις από έναν μετά βίας ενήλικο χωρισμό. (Επίσης ελπίζουμε όσο μεγαλώνεις να μην μπαίνεις καν σε σχέσεις με μετά βίας ενηλίκους, γιατί στις επικριτικές ματιές των φίλων σου θα προστεθούν και οι δικές μας.)

Η σχέση με μεγαλύτερο
Και ίσως μετά να θέλησες να αναστρέψεις την προηγούμενη εξίσωση. Ίσως ήθελες να μπεις στη θέση του μαθητή του έρωτα, να ήταν ένα προσωπικό πείραμα, για να γίνεις κι εσύ καλύτερος άνθρωπος. Και, ας είμαστε ειλικρινείς, ακούγεται αρκετά σέξι ιδέα. Μέχρι να ανακαλύψεις ότι οι προσδοκίες στον έρωτα μεγαλώνουν μαζί με την ηλικία, και η διασκεδαστική, σέξι σχέση σου να καταλήξει σε άβολες κουβέντες, με την λέξη μέλλον να αποκτά πολύ πιο σοβαρό νόημα απ’ ό,τι είχε όταν ήσουν μικρός και αθώος.

Η σχέση από απόσταση
Η μεγάλη παγίδα. Η ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία. Και δεν μιλάμε καν για σχέσεις που ξεκινάνε εξ αποστάσεως. Εκεί η καταδίκη είναι σχεδόν πάντα αναμενόμενη. Αλλά τι γίνεται όταν βρίσκεσαι ήδη σε μια καλή, λειτουργική σχέση, και ξαφνικά ένας απ’ τους δύο πρέπει να απομακρυνθεί; Τότε πρέπει να σκεφτείς τι πραγματικά σημαίνει για σένα. Είσαι διατεθειμένος να την κρατήσεις από το τηλέφωνο και το skype; Πόσο σίγουρος είσαι πως το μυαλό σου δεν θα τρέχει συνεχώς όσα χιλιόμετρα μακριά είναι η αγάπη σου, θα κρατιέσαι να μην στείλεις μήνυμα για να μην γίνεις φορτικός; Και, στο κάτω-κάτω, αν είσαι εντάξει με το γεγονός ότι ο μεγάλος σου έρωτας βρίσκεται σε άλλη πόλη (θεός φυλάξοι, άλλη χώρα), είναι αλήθεια τόσο μεγάλος;

Η σχέση που δεν ήταν σχέση
Δεν είναι όλη η αγάπη στον κόσμο αμοιβαία. Κάποιες φορές έχεις αισθήματα αλλά όχι ανταπόκριση. Γνωρίζεις ένα άτομο, έχετε κοινά, σ’ αρέσει, μετά σου αρέσει πολύ, αλλά δεν καταλήγεις πουθενά. Επειδή σε βλέπουν σαν φίλο, επειδή απλά δεν σε γουστάρουν. Δεν μας ενδιαφέρει ο λόγος. Μας ενδιαφέρει το πόσο έχεις κολλήσει μ’ αυτή την φανταστική αγάπη και πώς είναι σαν να έχεις δέσει μια μεγάλη, σιδερένια μπάλα στο πόδι σου, απ’ την οποία δεν θέλεις και να αποδεσμευτείς. Θυμήσου, στην πρώτη απόρριψη πενθούμε και προχωράμε. Δεν μπορείς να αναγκάσεις κανέναν να σ’ αγαπήσει, γιατί αυτό είναι πολύ εγωιστικό. Και επίσης γιατί ήταν η βάση για πολλά θρίλερ.
 
Θοδωρής Διάκος


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v