Τα 15 γνωρίσματα των ευαίσθητων ανθρώπων

Ένας στους πέντε ανθρώπους χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία. Μάθετε αν ανήκετε σε αυτούς, αναγνωρίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους.
Τα 15 γνωρίσματα των ευαίσθητων ανθρώπων
Βρίσκετε τον εαυτό σας να αναλύει και να σκέφτεται τις καταστάσεις περισσότερο από τους υπόλοιπους; Ανησυχείτε για τα αισθήματα των άλλων και προτιμάτε ένα ήσυχο περιβάλλον παρά ένα χαοτικό μέρος; Τότε είναι πιθανό να ανήκετε κι εσείς στο 20% της ανθρωπότητας που χαρακτηρίζεται από «υψηλή ευαισθησία», ένα γνώρισμα προσωπικότητας που αναγνωρίστηκε και αναλύθηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του ’90 από την επιστήμονα Elaine N. Aron, μέσα από μελέτες και βιβλία που κατέγραψαν την ύπαρξη αυτής της «μειονότητας». Μάθετε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των «υψηλής ευαισθησίας» ανθρώπων – μπορείτε να κάνετε και το σχετικό τεστ για να δείτε αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία εδώ

*Βιώνουν «βαθύτερα» αισθήματα
«Στους υψηλής ευαισθησίας ανθρώπους αρέσει να επεξεργάζονται τα πράγματα σε βαθύ επίπεδο», αναφέρει ο Ted Zeff, συγγραφέας του βιβλίου «The Highly Sensitive Person’s Survival Guide» στην Huffington Post. «Έχουν πολύ καλό ένστικτο και διεισδύουν βαθύτερα για να κατανοήσουν το καθετί».

*Έχουν πιο έντονη συναισθηματική απόκριση
Οι «υπερ-ευαίσθητοι» άνθρωποι αντιδρούν πιο έντονα σε μια κατάσταση – για παράδειγμα συμπάσχουν με ένα δικό τους πρόσωπο που έχει πρόβλημα πιο πολύ σε σχέση με το μέσο όρο και ανησυχούν περισσότερο για το πώς θα αντιδράσει ένα άλλο πρόσωπο αντιμετωπίζοντας μια άσχημη κατάσταση ή ένα κακό νέο.

*Ακούνε συχνά τη φράση «Μην το παίρνεις τόσο προσωπικά»
Ανάλογα με την κουλτούρα στην οποία ζουν, αυτό μπορεί να είναι θετικό ή και αρνητικό χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο dr. Zeff. Για παράδειγμα, στην Ταϊλάνδη και στην Ινδία, οι άνθρωποι που όντως παίρνουν τα ζητήματα πολύ πιο προσωπικά δεν ακούνε το παραπάνω σχόλιο συχνά, ενώ στις δυτικές κοινωνίες οι υπόλοιποι άνθρωποι τους «πειράζουν» περισσότερο για αυτή την υπερευαισθησία τους.

*Γυμνάζονται μόνοι τους
Είναι πιθανότερο να τους βρείτε να ασκούνται μόνοι τους στο γυμναστήριο ή να προτιμούν σπορ όπως η ποδηλασία και η πεζοπορία, παρά να επιδίδονται σε ομαδικά αθλήματα.

*Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πάρουν αποφάσεις
Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ζήτημα «σωστού» ή «λάθους» και πρόκειται για απόφαση που επαφίεται στο προσωπικό γούστο, όπως η επιλογή μεταξύ δύο γεύσεων παγωτού, οι άνθρωποι με υψηλή ευαισθησία θέλουν τον χρόνο τους για να «ζυγίσουν» τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής και να προβλέψουν τις πιθανές συνέπειες της απόφασής τους.

*Αναστατώνονται περισσότερο με μια λάθος απόφαση
Σε συνέχεια της παραπάνω διαπίστωσης, μια απόφαση που τελικά δεν τους βγήκε σε καλό θα τους επηρεάσει περισσότερο συναισθηματικά, καθώς για τους υψηλής ευαισθησίας ανθρώπους «αυτό το αίσθημα εντείνεται, εξαιτίας της μεγαλύτερης συναισθηματικής τους απόκρισης», υποστηρίζει η Aron.

*Δίνουν μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια
Θα είναι πιθανότατα οι πρώτοι που θα σκανάρουν εξονυχιστικά έναν χώρο, θα παρατηρήσουν τα καινούρια σου παπούτσια ή την αλλαγή του καιρού.

*Δεν χαρακτηρίζονται όλοι από εσωστρέφεια
Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 30% των υψηλής ευαισθησίας ατόμων είναι εξωστρεφείς – κι αυτό πιθανότατα σχετίζεται με την κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν. Όσοι έζησαν παιδικά χρόνια σε μια μικρή κοινωνία ή σε μια οικογένεια με κοινωνικούς γονείς, είναι πιθανότερο να γίνουν εξωστρεφείς.

*Δουλεύουν αποτελεσματικά σε ομαδικό επαγγελματικό περιβάλλον
Χάρη στην τάση τους να σκέφτονται βαθύτερα, αποτελούν πολύτιμους συνεργάτες, αλλά δεν είναι από αυτούς που απολαμβάνουν να παίρνουν τις τελικές αποφάσεις.

*Είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος ή την κατάθλιψη
Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που έχουν συσσωρεύσει πολλές αρνητικές εμπειρίες, σύμφωνα με την ειδικό, dr. Aron. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητο όλοι οι υψηλής ευαισθησίας άνθρωποι να κατατρώγονται από κρίσεις άγχους – κάτι τέτοιο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, κυρίως από το υποστηρικτικό περιβάλλον κάθε ατόμου.

*Ενοχλούνται περισσότερο
Αντιλαμβάνονται πιο έντονα τους ήχους, τη φασαρία και το χάος, γι’ αυτό και είναι πιο ευερέθιστοι σε τέτοια ερεθίσματα και τα βρίσκουν πιο ενοχλητικά.

*Δεν αντέχουν τις βίαιες ταινίες
Εξαιτίας της μεγάλης συναισθησίας τους, δεν αντέχουν να βλέπουν χαρακτήρες, έστω εικονικούς, να υποφέρουν, γι’ αυτό και αποφεύγουν τις ταινίες τρόμου ή τα θεάματα που περιλαμβάνουν ξεσπάσματα βίας.

*Κλαίνε ευκολότερα
Γι’ αυτό και είναι καλύτερα να μην εκτίθενται σε καταστάσεις που πιθανότατα θα τους προκαλέσει ντροπή ή αμηχανία.

*Έχουν εκλεπτυσμένους τρόπους
Οι υψηλής ευαισθησίας άνθρωποι είναι και υψηλής… ευσυνειδησίας, γι’ αυτό και έχουν έμφυτη τη διάθεση να συμπεριφέρονται σωστά, αλλά και να αντιλαμβάνονται πιο άμεσα σε σχέση με τον μέσο όρο τις άσχημες συμπεριφορές των άλλων.

*Η κριτική τους τρομάζει
Τα συναισθήματα που τους προκαλεί πιθανή κριτική από τους άλλους, τους κάνει να υιοθετούν τακτικές τέτοιες ώστε αυτή να αποφεύγεται – π.χ. προσπαθούν να τα έχουν καλά με τους γύρω τους ή να κριτικάρουν οι ίδιοι πρώτοι τον εαυτό τους. 

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v