Ψυχολογικά τεστ: Δείτε ποιοι -νομίζετε πως- είστε

Πώς θα περιγράφετε τον εαυτό σας σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει; Βρείτε την απάντηση με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο στα παρακάτω ψυχολογικά τεστ και ανακαλύψτε κρυφές πτυχές της προσωπικότητάς σας.
Ψυχολογικά τεστ: Δείτε ποιοι -νομίζετε πως- είστε
Τι είναι αυτό που μας ενθουσιάζει τόσο πολύ κάθε φορά που τυχαία «πέφτουμε» πάνω σε κάποιο ψυχολογικό τεστ που κάποιος φίλος έδειξε σε έναν άλλον φίλο και σκοπό έχει να αναδείξει άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας μας; Η απάντηση βρίσκεται ακριβώς στην λέξη «άγνωστο». Όπως επιτυχώς αναπτύσσονται οι συζητήσεις περί ζωδίων, ονείρων και διάφορων άλλων μαντικών τεχνών, το ίδιο και με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αντιμετωπίζονται τα πιο «επιστημονικά τεκμηριωμένα» ψυχολογικά τεστ που ρίχνουν φως σε πτυχές της ιδιοσυγκρασίας μας και μας βοηθούν να καταλάβουμε λίγο καλύτερα τον εαυτό μας. Είναι όμως, πράγματι, έτσι;

«Ο λόγος που ενδιαφέρει τον κάθε έναν από εμάς να κάνει ένα ψυχολογικό τεστ είναι ουσιαστικά για να προβάλλει σε αυτό το πώς βλέπει τον εαυτό του ή να τον κατηγοριοποιήσει», λέει η ψυχολόγος του In2life. «Τα τεστ λοιπόν που συναντάμε στο διαδίκτυο ή σε διάφορα άλλα μαζικά μέσα αποτελούν ούτε λίγο ούτε πολύ μετρήσεις, λιγότερο ή περισσότερο έγκυρες, ορισμένων χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και των ικανοτήτων μας. Η βαθμολογία μας στη συνέχεια συγκρίνεται με τον μέσο όρο της βαθμολογίας ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος – και έτσι κατατασσόμαστε σε ένα ορισμένο σημείο του συνεχούς για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή ικανότητες. Υπάρχουν όμως επιφυλάξεις και για την εγκυρότητα των τεστ, ειδικά των online, και για την αξιοπιστία των αυτοαναφορών μας, στις οποίες βασίζονται οι μετρήσεις. Εδώ μπαίνει η έρευνα – οι φίλοι μας, αλλά ακόμη και οι άγνωστοι, είναι συχνά πολύ πιο αξιόπιστοι από εμάς στην αξιολόγησή μας».

Συνεπώς, παρακάτω δεν θα δείτε σοβαρά τεστ ψυχοπαθολογίας με σταθμισμένες ψυχομετρικές κλίμακες, αλλά οκτώ ενδιαφέροντες τρόπους για να περάσετε λίγο ελεύθερο, ψυχαγωγικό χρόνο απαντώντας σε ερωτήσεις που πιθανώς δεν έχετε θέσει ποτέ στον εαυτό σας και βγάζοντας ίσως κάποια συμπεράσματα για τον χαρακτήρα σας και τον τρόπο που σκέφτεστε.

Τεστ προσωπικότητας
Μία «σχολή» θεωρίας προσωπικότητας που αναγνωρίζει πέντε μεγάλους παράγοντες που διακρίνουν την προσωπικότητα του καθενός κυκλοφόρησε το εξής τεστ:
Five Factor Model of Personality (απαιτείται καλή γνώση αγγλικών)
www.personal.psu.edu/~j5j/IPIP/ipipneo120.htm

Ένα ακόμα τεστ προσωπικότητας που διερευνά περισσότερους παράγοντες είναι το παρακάτω (ελληνικά): 
www.test101.gr/takeTest.aspx?idTest=273&promotion=true

Τεστ πολιτικού προσανατολισμού
Εδώ θα δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον τεστ που θα σας βοηθήσει να κατηγοριοποιήσετε τις πολιτικές σας απόψεις (απαιτείται καλή γνώση αγγλικών): 
www.politicalcompass.org/test

Τεστ ευφυΐας - νοημοσύνης
Με ενδιαφέρουσες ερωτήσεις αλλά αμφισβητούμενης αξιοπιστίας (ελληνικά) 
paroutsas.jmc.gr/iqtest/classic.htm

Διάφορα διασκεδαστικά ψυχολογικά τεστ
Εδώ θα βρείτε τεστ για κάθε… προβληματισμό σας , όπως «τι τύπος φοιτητή είστε;», «πόσο επιτυχημένος θα είστε στην ζωή σας;», «πόσο φοβάστε;», «πόσο βαριέστε;».
community.sparknotes.com/sparktests

Με αυτά τα οπτικά τεστ θα συνειδητοποιήσετε πόσο παρατηρητικοί είστε και πόσο καλά βλέπετε
www.visualdna.com/

Σχεδιάστε ένα γουρούνι και δείτε τι λέει το σχέδιο αυτό για το υποσυνείδητό σας –πολύ αστείο!
drawapig.desktopcreatures.com/

Κάντε αυτό το τεστ και δείτε το ζώο που κρύβεται μέσα σας.
www.animalinyou.com/test.php

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v