JeSuisCharlie: Η Αθήνα στο πλευρό του Charlie Hebdo

Το κάλεσμα για συνάντηση συμπαράστασης στην Αθήνα, οι συλλήψεις, οι νέες δολοφονίες και οι ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo στο Παρίσι.
JeSuisCharlie: Η Αθήνα στο πλευρό του Charlie Hebdo
Κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιεί πρωτοβουλία αθηναίων πολιτών, μετά το μακελειό στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, έρχεται η σειρά της Αθήνας να φωνάξει «Je Suis Charlie» την Πέμπτη στις 17.00 το απόγευμα μπροστά από το Γαλλικό Ινστιτούτο της οδού Σίνα. 

Εν τω μεταξύ, μετά την χτεσινή εν ψυχρώ δολοφονία 12 ανθρώπων (εργαζομένων στο περιοδικό, επισκεπτών και αστυνομικών) από ένοπλους που φέρεται να έδρασαν ως αντίποινα για σατιρικά θρησκευτικά σκίτσα του Charlie Hebdo, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο Παρίσι. Το πρωί της Πέμπτης, στα νότια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας σημειώθηκαν νέοι πυροβολισμοί, με θύματα δύο αστυνομικούς, δεν έχει ωστόσο εξακριβωθεί η σύνδεση των δύο περιστατικών.

Ο πρόεδρος Ολάντ κήρυξε το παρισινό κέντρο σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας, ενώ παραδόθηκε στις αρχές ο νεότερος εκ των τριών Γάλλων που αναζητούνται για το μακελειό. Οι άλλοι δύο γάλλοι δράστες εικάζεται πως είναι αδέλφια, και διέφυγαν με αυτοκίνητο μετά την επίθεση. Άλλα επτά άτομα κρατούνται συνολικά στο πλαίσιο της έρευνας, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, πάνω από 100.000 άνθρωποι συνέρρευσαν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για να συμπαρασταθούν στα θύματα με βασικά συνθήματα «Je Suis Charlie» και «Δεν φοβόμαστε», ενώ παρά το τσουχτερό κρύο ακολούθησαν εκατοντάδες ειρηνικές διαδηλώσεις σε Λονδίνο, Βερολίνο, Μαδρίτη και άλλες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου.

Εν τω μεταξύ, τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου κάνει το τελευταίο σκίτσο του κορυφαίου γάλλου σκιτσογράφου Georges Wolinski, ενός εκ των δολοφονηθέντων στα γραφεία του Charlie Hebdo. Πρόκειται για γελοιογραφία ελληνικού «ενδιαφέροντος», την οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω.



Στο σκίτσο, ο Ολάντ οδηγεί ένα ποδήλατο (με τη μορφή του «2015») μιλώντας στο τηλέφωνο με την Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντάς της: «Γεια σου Άνγκελα. Μην ανησυχείς! Οι Έλληνες σέβονταν πάντα τις δεσμεύσεις τους, δεν θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη. Είμαστε στον σωστό δρόμο»… «Είμαστε στον σωστό δρόμο; Δεν θα το μάθω παρά όταν φτάσω στο τέρμα…», λέει καθώς φτάνει στο χείλος ενός γκρεμού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v