S. Hawking: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αφανίσει

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία αφανισμού του ανθρώπινου είδους, σύμφωνα με τον δημοφιλή φυσικό Stephen Hawking.
S. Hawking: Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αφανίσει
Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στα ρομπότ μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαντάζει βολική για την ανθρωπότητα, όμως σύμφωνα με τον διακεκριμένο βρετανό επιστήμονα Stephen Hawking θα μπορούσε κάλλιστα να σημάνει τον αφανισμό της.

Ο διάσημος αστροφυσικός δήλωσε ότι η τεχνολογία θα αποκτήσει αυτό-επίγνωση και θα αντικαταστήσει την ανθρωπότητα, αφού η τελευταία περιορίζεται από την αργή βιολογική εξέλιξη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο BBC, «οι πρωτόγονες μορφές τεχνητής νοημοσύνης που ήδη έχουμε έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμες. Όμως νομίζω ότι η ανάπτυξη μιας πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».

Ο Hawking μίλησε επίσης για τη «ζωτικής σημασίας αναβάθμιση» που έκανε στον υπολογιστή ο οποίος του επιτρέπει να επικοινωνεί. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί ένα ειδικό σύστημα το οποίο προβλέπει λέξεις και του επιτρέπει να πληκτρολογεί δύο φορές πιο γρήγορα και να στέλνει mail δέκα φορές πιο γρήγορα.

«Είχα τεράστια δυσκολία στο να επικοινωνώ αποτελεσματικά και να κάνω τα πράγματα που αγαπώ να κάνω. Με τις αναβαθμίσεις που έγιναν, πλέον μπορώ να γράφω πολύ πιο γρήγορα και άρα να συνεχίσω να δίνω διαλέξεις, να γράφω βιβλία και – φυσικά – να επικοινωνώ με την οικογένεια και τους φίλους μου πιο εύκολα», ανέφερε ο ίδιος και πρόσθετε πως τα φάρμακα δεν κατάφεραν να τον γιατρέψουν, όμως η τεχνολογία τον βοηθά να επικοινωνεί και να ζει.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v