Κλείνουν τα Παιδικά Χωριά SOS!

Νέα υπουργική απόφαση απειλεί την συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS. Διαβάστε γιατί.
Κλείνουν τα Παιδικά Χωριά SOS!
Με λουκέτο απειλούνται τα Παιδικά Χωριά SOS, καθώς υπουργική απόφαση αναθεωρεί τον τρόπο ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας παιδιών και συγχρόνως θέτει νέες προϋποθέσεις για τα κοινωνικά προγράμματα που ήδη υπάρχουν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Παιδικών Χωριών SOS αναφέρει:

"Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται η συνέχιση της λειτουργίας των Παιδικών Χωριών SOS με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου σε σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο αναθεωρείται, με καθυστέρηση είκοσι ετών, ο τρόπος ίδρυσης και οργάνωσης των Μονάδων Προστασίας παιδιών (Ι.Δ.) και συγχρόνως τίθενται νέες προϋποθέσεις για τα ήδη λειτουργούντα κοινωνικά προγράμματα.

"Μετά την παγκόσμια πρωτοτυπία να φορολογούνται στη χώρα μας τα κοινωφελή Ιδρύματα και Σωματεία, με τη νέα υπουργική απόφαση καταργείται στην πράξη η λειτουργία των ήδη υπαρχόντων Παιδικών Χωριών SOS. Κι αυτό γιατί στις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνεται καμιά διάταξη που να διέπεται από την αντίληψη «κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, σε ένα σπίτι, με τα φυσικά του αδέλφια».

"Συγκεκριμένα, η νέα υπουργική απόφαση:

- Υποχρεώνει το διαχωρισμό ανά ηλικίες των παιδιών σε διαφορετικά κτήρια και αφαιρείται η δυνατότητα στα φυσικά αδέλφια να μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο όπως γίνεται στις οικογένειες των Παιδικών Χωριών SOS.

- Απαιτεί χωροταξικές και κτηριολογικές προδιαγραφές οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την παιδαγωγική αντίληψη των Παιδικών Χωριών SOS και της πρακτικής που επικρατεί στην Ευρώπη για την απο-ιδρυματοποίηση.

"Παρά το γεγονός ότι τα Παιδικά Χωριά SOS ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους –ειδικά όσον αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές λειτουργίας– καμία από αυτές δεν συμπεριελήφθη στη σχετική απόφαση.

"Τα Παιδικά Χωριά SOS ζητούν, έστω και αυτή τη στιγμή, διάλογο και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο για να αλλάξει η σχετική υπουργική απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το σεβασμό του δικαιώματος των παιδιών να μεγαλώσουν σε ένα οικογενειακό και όχι ιδρυματικό περιβάλλον, αλλά και να συμπεριληφθούν ποιοτικές προδιαγραφές για την πιστοποίηση και την εν γένει λειτουργία όλων των φορέων παιδικής προστασίας."

Διαβάστε εδώ την σχετική ανοικτή επιστολή που απευθύνουν τα Παιδικά Χωριά SOS στον Υφυπουργό Πρόνοιας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v