Κορίτσια, ειρήνη!

Με αφορμή τις συζητήσεις περί σεξισμού και φεμινισμού, μια λίστα με τα πράγματα που πρέπει να σταματήσουν οι γυναίκες να κάνουν η μία στην άλλη.
Κορίτσια, ειρήνη!
Η συζήτηση περί σεξισμού και φεμινισμού έχει ξανανάψει τις τελευταίες εβδομάδες. Κατ’ αρχάς με αφορμή την υπέροχη καμπάνια #HeforShe του ΟΗΕ με πρέσβειρα την Emma Watson, εν συνεχεία με το απαράδεκτο “I don’t need feminism” των κοριτσιών του Tumblr των οποίων τα επιχειρήματα εξαντλούνται στο «εδώ στην Αμερική τα αγόρια μας φέρονται μια χαρά, κι οι φεμινίστριες είναι άσχημες και στριμμένες».

Με αφορμή αυτές τις διαδικτυακές συζητήσεις (και αυτό εδώ το καταπληκτικό καρτουνάκι που εξηγεί πώς ο σεξισμός υπάρχει παντού γύρω μας, και «εξασκείται» καθημερινά από άνδρες και γυναίκες εξίσου) η Huffington Post συγκέντρωσε σε μια λίστα τα πράγματα που οι γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να κάνουν –η μία στην άλλη και η καθεμία στον εαυτό της. Κι εμείς επαυξάνουμε.

Να σχολιάζουν αρνητικά την σεξουαλική ζωή άλλων γυναικών. Στα αγγλικά υπάρχει λέξη γι’ αυτό: λέγεται slut-shaming, και είναι τόσο κακό όσο ακούγεται. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα της γνώμης στο κρεβάτι/ το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου/ το σκρίνιο/ την τουαλέτα του μπαρ του άλλου.

Να σχολιάζουν το σώμα άλλων γυναικών. Το «μα είσαι απίστευτα αδύνατη!» είναι το ίδιο προσβλητικό όσο το να σχολιάζεις το βάρος που πήρε μια κοπέλα. Κρατήστε τις καλές προθέσεις σας για τον εαυτό σας (εσείς που σκεφτήκατε μα για το καλό της το είπα), η καθεμία ξέρει καλύτερα πώς της αρέσει το σώμα της –και τι πρέπει να κάνει αν δεν της αρέσει.

Να κατηγορούν την «άλλη γυναίκα». Το σενάριο είναι ανησυχητικά γνωστό σε όλες μας: Η απατημένη σύντροφος να κατηγορεί την «τσούλα» που έκανε σεξ με εκείνον τον άνδρα ο οποίος μέχρι χτες ορκιζόταν αιώνια αγάπη –για τους οποίους όρκους η «τσούλα» είναι πολύ πιθανό να μην είχε ιδέα. Είναι, όμως, πολύ ευκολότερο να κατηγορήσεις για ένα έγκλημα έναν άγνωστο απ’ ό,τι έναν άνθρωπο που αγαπάς.

Να μπλέκουν σε ιστορίες/ περιπέτειες/ έρωτες/ one night stands με άνδρες που ξέρουν ότι είναι ήδη δεσμευμένοι. Αν όλοι σεβόμασταν την σχέση του άλλου (ναι, του κάθε άγνωστου) όσο θέλουμε να σέβονται τη δική μας, ο κόσμος θα είχε γλιτώσει από πολλά δράματα.

Να κάνουν κομπλιμέντα τα οποία στην ίδια φράση παίρνουν πίσω. «Μα τι υπέροχα που είναι τα μαλλιά σου, γιατί δεν δοκιμάζεις να τα βάψεις/ κόψεις/ χτενίσεις αλλιώς;». «Καταπληκτικό το φορεματάκι σου, αλλά νομίζω θα σου πήγαινε περισσότερο αν ήταν πιο κοντό/ μακρύ/ στενό/ φαρδύ».

Να είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Κορίτσια, συγκεντρωθείτε: Παίζουμε στην ίδια ομάδα.

Να μην συζητάνε τα προβλήματα με τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Κι άλλο εξαιρετικά γνώριμο σενάριο: Όλη η παρέα ξέρει γιατί έχουμε παρεξηγηθεί με εκείνη την φίλη μας, εκτός από… την ίδια την φίλη μας –στην οποία δε βρήκαμε ποτέ το κουράγιο να μιλήσουμε για αυτό που μας πείραξε, για να μη «χαλάσουμε τις καρδιές μας». 

Να συζητάνε τα μυστικά των άλλων, ενώ έχουν ορκιστεί «απόλυτη εχεμύθεια». Το «απόλυτη εχεμύθεια» δε σημαίνει «θα το πω μόνο στις δύο κολλητές μου», σημαίνει «δεν θα το πω σε κανέναν».

Να διαδίδουν φήμες. Ναι, δεν είναι γυναικείο προνόμιο, το ξέρουμε ότι το κάνουν εξίσου και οι άνδρες. Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να σταματήσουμε.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v