WWF:Σε 40 χρόνια εξαφανίσαμε τα μισά είδη άγριας ζωής

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε, σύμφωνα με έκθεση της WWF.
WWF:Σε 40 χρόνια εξαφανίσαμε τα μισά είδη άγριας ζωής
Τα μισά είδη της άγριας ζωής εξαφάνισε μέσα σε τέσσερις μόλις δεκαετίες η ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έκθεσης της WWF.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2014», η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζει πως η καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων προκάλεσε την εξαφάνιση του 50% των άγριων ζώων τα τελευταία 40 χρόνια. Ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε με έρευνα και ανάλυση 10.000 διαφορετικών πληθυσμών ζώων, ψαριών και πτηνών, καλύπτοντας περισσότερα από 3.000 είδη.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η WWF Ελλάδος, «αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε». Σύμφωνα με την μελέτη της οργάνωσης, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, το «οικολογικό αποτύπωμα» σήμερα δείχνει ότι και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν υπεράνω των ορίων των φυσικών πόρων της Γης, ενώ βασίζονται υπερβολικά σε φυσικούς πόρους άλλων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, τότε η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,6 πλανήτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους – πολύ κοντά βρίσκεται και η Ελλάδα στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με σκορ… 2,5, όπως αναφέραμε παραπάνω.

«Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Δείτε αναλυτικά τον δείκτη οικολογικού αποτυπώματος κάθε χώρας εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v