ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

WWF:Σε 40 χρόνια εξαφανίσαμε τα μισά είδη άγριας ζωής

Αν όλοι οι άνθρωποι ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε, σύμφωνα με έκθεση της WWF.

WWF:Σε 40 χρόνια εξαφανίσαμε τα μισά είδη άγριας ζωής

Τα μισά είδη της άγριας ζωής εξαφάνισε μέσα σε τέσσερις μόλις δεκαετίες η ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας έκθεσης της WWF.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2014», η γνωστή μη κυβερνητική οργάνωση υποστηρίζει πως η καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων προκάλεσε την εξαφάνιση του 50% των άγριων ζώων τα τελευταία 40 χρόνια. Ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε με έρευνα και ανάλυση 10.000 διαφορετικών πληθυσμών ζώων, ψαριών και πτηνών, καλύπτοντας περισσότερα από 3.000 είδη.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η WWF Ελλάδος, «αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε». Σύμφωνα με την μελέτη της οργάνωσης, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, το «οικολογικό αποτύπωμα» σήμερα δείχνει ότι και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν υπεράνω των ορίων των φυσικών πόρων της Γης, ενώ βασίζονται υπερβολικά σε φυσικούς πόρους άλλων χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο ζωής των Ευρωπαίων, τότε η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,6 πλανήτες για να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους – πολύ κοντά βρίσκεται και η Ελλάδα στον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με σκορ… 2,5, όπως αναφέραμε παραπάνω.

«Πίσω από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, ξεδιπλώνεται και μια άλλη λιγότερο γνωστή αλλά εξίσου καταστροφική περιβαλλοντική κρίση. Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Ας αποτελέσει η οικονομική κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Δείτε αναλυτικά τον δείκτη οικολογικού αποτυπώματος κάθε χώρας εδώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v