Ε.Ε.: Παράνομη η διατήρηση προσωπικών δεδομένων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβγαλε ιστορική απόφαση, κατά της αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνίας.
Ε.Ε.: Παράνομη η διατήρηση προσωπικών δεδομένων
Οι προασπιστές των ατομικών δικαιωμάτων έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν από χθες, καθώς σε μια ιστορική του απόφαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης γνωμοδότησε εναντίον της νομοθεσίας που επέβαλλε σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες να διατηρούν τα δεδομένα τω χρηστών έως και δύο χρόνια και η οποία είχε θεσπιστεί το 2006 ελέω τρομοκρατικών χτυπημάτων.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η διατήρηση των αρχείων που σχετίζονται με τους πελάτες από τις εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και εταιρειών παροχής Internet είναι παράνομη, ενώ έκρινε ότι η συγκεκριμένη πρακτική έρχεται σε αντίθεση με τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, τα δεδομένα που συλλέγονται «δίνουν ακριβείς πληροφορίες για την ιδιωτική ζωή των ατόμων, συνήθειες της καθημερινότητάς τους, στοιχεία μόνιμης ή προσωρινής κατοικίας, καθημερινές μετακινήσεις, δραστηριότητες, κοινωνικές σχέσεις και ενδιαφέροντα».

Ν.Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v