Συνήγορος του Πολίτη: Τα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσισμό

Για στερεότυπους χαρακτηρισμούς και την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων από τα Μέσα, κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη σε σχετική ανακοίνωσή του.
Συνήγορος του Πολίτη: Τα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσισμό
Η υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά και ο «κανιβαλισμός» της υπόθεσης από τα ελληνικά ΜΜΕ, προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «στερεότυπους χαρακτηρισμούς και την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων εναντίον πληθυσμιακών ομάδων που οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο μισαλλοδοξίας και αδυναμίας σεβασμού του διαφορετικού» και συνδυάζει τα παραπάνω προβλήματα με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών με την εκτεταμένη χρήση της εικόνας τους και των προσωπικών τους στοιχείων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, τα ζητήματα που απασχολούν την ανεξάρτητη αρχή είναι η «κατ' εξακολούθηση και καθ' υπερβολή προβολή και ο σχολιασμός της εικόνας και των στοιχείων της προσωπικής ζωής του ανηλίκου, ενώ έχει εκλείψει ο λόγος δημοσιοποίησης της εικόνας του» και η «αυθαίρετη γενίκευση αρνητικών σχολίων σε βάρος μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας (των Ρομά εν προκειμένω), με αφορμή περιστατικό που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και η εκτεταμένη αναπαραγωγή, ιδίως από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών αντιλήψεων».

Επίσης, επισημαίνεται ότι, βάσει της νομοθεσίας, της νομολογίας και των αποφάσεων των οικείων αρχών (ΕΣΡ), «η παρουσίαση ανηλίκων θυμάτων ή ευρισκομένων σε δύσκολη κατάσταση κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού, δεν προκαλεί πόνο ή βλάβη στην προσωπικότητα του ανηλίκου».

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v