ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ

Συνήγορος του Πολίτη: Τα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσισμό

Για στερεότυπους χαρακτηρισμούς και την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων από τα Μέσα, κάνει λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη σε σχετική ανακοίνωσή του.

Συνήγορος του Πολίτη: Τα ΜΜΕ αναπαράγουν ρατσισμό

Η υπόθεση της τετράχρονης Μαρίας που βρέθηκε σε καταυλισμό Ρομά και ο «κανιβαλισμός» της υπόθεσης από τα ελληνικά ΜΜΕ, προκάλεσε την αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «στερεότυπους χαρακτηρισμούς και την ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων εναντίον πληθυσμιακών ομάδων που οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο μισαλλοδοξίας και αδυναμίας σεβασμού του διαφορετικού» και συνδυάζει τα παραπάνω προβλήματα με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών με την εκτεταμένη χρήση της εικόνας τους και των προσωπικών τους στοιχείων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, τα ζητήματα που απασχολούν την ανεξάρτητη αρχή είναι η «κατ' εξακολούθηση και καθ' υπερβολή προβολή και ο σχολιασμός της εικόνας και των στοιχείων της προσωπικής ζωής του ανηλίκου, ενώ έχει εκλείψει ο λόγος δημοσιοποίησης της εικόνας του» και η «αυθαίρετη γενίκευση αρνητικών σχολίων σε βάρος μιας συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας (των Ρομά εν προκειμένω), με αφορμή περιστατικό που αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και η εκτεταμένη αναπαραγωγή, ιδίως από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, στερεοτύπων και ρατσιστικών αντιλήψεων».

Επίσης, επισημαίνεται ότι, βάσει της νομοθεσίας, της νομολογίας και των αποφάσεων των οικείων αρχών (ΕΣΡ), «η παρουσίαση ανηλίκων θυμάτων ή ευρισκομένων σε δύσκολη κατάσταση κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μόνον εφόσον είναι αναγκαία για την ενημέρωση του κοινού, δεν προκαλεί πόνο ή βλάβη στην προσωπικότητα του ανηλίκου».

Ν.Γ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2