Λάθη στον γάμο: 5 παγίδες και πώς να τις αποφύγετε

Πόσο εύκολο είναι να σώσουμε ένα γάμο από τη ρουτίνα; Καθόλου. Εκτός αν εντοπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος και μάθουμε να τις αποφεύγουμε.
Λάθη στον γάμο: 5 παγίδες και πώς να τις αποφύγετε
Αν οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μια φορά δύσκολες, μία δυνάμει «ισόβια» σχέση, όπως είναι ο γάμος, περνά σε δυσθεώρητα επίπεδα δυσκολίας. Είναι πολύ εύκολο να αφήσεις να σε παρασύρουν η καθημερινότητα, τα παιδιά, τα προβλήματα, οι δουλειές ή η ρουτίνα, και να ξυπνήσεις μια μέρα διαπιστώνοντας ότι δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που φιληθήκατε/ κάνατε σεξ/ μιλήσατε για οτιδήποτε άλλο εκτός από πρακτικά ζητήματα. Ιδού πέντε πολύ συνηθισμένες παγίδες που μπορεί να βλάπτουν τον γάμο σας, χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Περιμένετε να σας έρθει η όρεξη για να κάνετε σεξ: Ας το παραδεχτούμε, κανείς δεν περνά τα πρωινά στο γραφείο με την φαντασίωση του μονογαμικού σεξ με τον επί δέκα χρόνια σύντροφό του. Για την ακρίβεια, οι πιθανότητες να έχετε έστω τη μισή όρεξη για σεξ που είχατε όταν πρωτογνωριστήκατε δεν είναι με το μέρος σας. Κι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, αν κάνετε σεξ μόνο όταν έχετε όρεξη, μπορεί να περάσουν μήνες… ξηρασίας στην ερωτική σας ζωή.

Και η ξηρασία στην ερωτική σας ζωή δεν έρχεται ποτέ μόνη της. Φέρνει μαζί της νεύρα, καυγάδες, στρες, απαισιοδοξία και όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν κακό πρωτίστως στην ψυχολογία σας και κατ’ επέκταση στον γάμο σας. Γι’ αυτό, θυμηθείτε (βάλτε πρόγραμμα αν χρειαστεί –απλώς μην το ανακοινώσετε και στον σύντροφό σας, δεν χρειάζεται περισσότερο άγχος) μερικές φορές την εβδομάδα να ξεκινάτε τα ερωτικά παιχνίδια μεταξύ σας –η όρεξη θα ακολουθήσει.

Θεωρείτε μια δύσκολη περίοδο ως το τέλος του κόσμου: Οι σχέσεις κάνουν κύκλους. Έχουν τα πάνω και τα κάτω τους, ακριβώς όπως και η οικονομία. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα δεν είναι απλώς αναπόφευκτα, αλλά και υγιή. Είναι οι καταστάσεις εκείνες που σε αναγκάζουν να δεις πού κάνατε λάθη, πώς θεωρήσατε ο ένας τον άλλο δεδομένο ή απλώς χάσατε την αίσθηση του τι είναι σημαντικό και τι όχι. Αξιοποιήστε τις δύσκολες περιόδους προς όφελός σας, παίρνοντας παράδειγμα από την οικονομία, που χρησιμοποιεί όρους όπως «δημιουργική καταστροφή» για να βρείτε νέες λύσεις στα ζητήματα που σας δυσκολεύουν.

Μένετε ξύπνιοι για να διευθετήσετε έναν καυγά, ακόμη και αν πάρει όλη νύχτα: Κακή ιδέα. Υπάρχει ένα σημείο στους καυγάδες από το οποίο όλοι έχουμε περάσει και στο οποίο το μόνο που θέλουμε είναι να αποδειχθεί ότι έχουμε δίκιο –και θα κάνουμε τα πάντα γι’ αυτό. Κι επειδή κάπου κάποτε διαβάσατε τη σοφή συμβουλή να μην πηγαίνετε για ύπνο μαλωμένοι, επιμένετε να ξενυχτάτε στο όνομα της «συμφιλίωσης» (ή, αν θέλετε να μιλήσουμε ειλικρινά, της νίκης). Όσο, όμως, οι ώρες περνούν, τόσο πιο πολύ κουράζεστε και τόσο πιο πολύ θυμώνετε, με αποτέλεσμα να περνάτε όλη την επόμενη μέρα εξαντλημένοι και θυμωμένοι. Οπότε, ναι, είναι καλύτερο μερικές φορές να πάτε για ύπνο μαλωμένοι. Θα το λύσετε την επομένη, που θα σκέφτεστε και οι δύο πιο ψύχραιμα.

Προσπαθείτε να διαβάσετε το μυαλό του άλλου –ή περιμένετε από τον σύντροφό σας να το κάνει: Είναι τόσο προφανές, κι όμως όλοι πέφτουμε στην παγίδα. Ας το πούμε για άλλη μια φορά: Κανείς (όχι, ούτε ο επί εικοσαετία σύντροφός σας) δεν θα διαβάσει στα μάτια σας ότι χρειάζεστε μια αγκαλιά επειδή είχατε μια κακή μέρα στο γραφείο, αν δεν του το πείτε. Κι αυτή η παρεξηγήσιμη σκέψη που «είδατε στο βλέμμα του» μπορεί να απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα. Οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για κάθε ανθρώπινη σχέση –πόσο μάλλον για τον γάμο σας. Μπορεί να είναι πολύ ρομαντική η πεποίθηση ότι καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλο με μια ματιά, αλλά είναι πολύ σημαντικότερο για την σχέση σας το να μιλάτε –σας γλιτώνει από πολλά προβλήματα και πολλές παρεξηγήσεις.

Αναβάλλετε συνεχώς τις τρυφερές χειρονομίες: Σκέφτεστε να του/της κάνετε το βράδυ μασάζ στην πλάτη, ή να αναλάβετε τα παιδιά για να περάσει ένα ξέγνοιαστο απόγευμα με φίλους –αλλά μετά μαλώνετε με τους συναδέλφους στη δουλειά, ή κολλάτε μισή ώρα στην ουρά του σούπερ μάρκετ, ή απλώς γυρνάτε σπίτι και το μόνο που θέλετε είναι να δείτε την αγαπημένη σας σειρά και να κοιμηθείτε. «Μέρα είναι κι αύριο» λέτε στον εαυτό σας, αλλά η μέρα εκείνη καταλήγει να μην έρχεται ποτέ. Τι να κάνετε; Υποσχεθείτε το στον σύντροφό σας την ώρα που το σκέφτεστε: Ένα μήνυμα που λέει «το βράδυ σου υπόσχομαι σαραντάλεπτο μασάζ» κατά κάποιον τρόπο σας «υποχρεώνει» να το κάνετε και σας γλιτώνει από αναβολές.

Η.Κ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v