Το Facebook μπορεί να βλάψει την σχέση σας!

Η εκτεταμένη χρήση του Facebook μπορεί να σας… χωρίσει, προειδοποιούν ερευνητές, που θεωρούν ότι το υπερβολικό networking προκαλεί ερωτικούς καβγάδες.
Το Facebook μπορεί να βλάψει την σχέση σας!
Για πολλούς, η κοινωνικότητα πλέον είναι συνυφασμένη με τα social networks. Μια νέα έρευνα όμως υποδεικνύει ότι ο «βασιλιάς» των online κοινωνικών δικτύων, το Facebook, θα μπορούσε τελικά να βλάψει τις ερωτικές σχέσεις των χρηστών του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι κατέληξαν μετά από μελέτη στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν εκτεταμένα το Facebook έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καβγάδες και προβλήματα με το ταίρι τους, τα οποία σχετίζονται με το γνωστό site κοινωνικής δικτύωσης. Στις «αρνητικές συνέπειες» αυτού του φαινομένου συγκαταλέγονται οι συναισθηματική αλλά και σωματική απιστία, ο χωρισμός, μέχρι και το διαζύγιο.

Στην έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν ο καθηγητής Russell Clayton, συμμετείχαν χρήστες του Facebook ηλικίας από 18 ως 82 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να αναφέρουν την συχνότητα με την οποία χρησιμοποιούν το Facebook και τις προστριβές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους (πρώην και νυν) συντρόφους τους εξαιτίας του.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα χρήσης του Facebook αποτελούσαν «οιωνό» συγκρούσεων, οι οποίες με τη σειρά τους προδιέθεταν για αρνητικές συνέπειες, όπως απιστία, χωρισμό ή διαζύγιο.

«Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος το Facebook ενώ έχει σχέση, τόσο περισσότερο τείνει να παρακολουθεί την δραστηριότητα του συντρόφου του online, κάτι που οδηγεί σε επεισόδια ζηλοτυπίας», αναφέρει ο Clayton.

Άλλο ένα εύρημα της μελέτης ήταν το ότι τα νεότερα κυρίως ζευγάρια αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο της ζήλιας που προέκυπτε από την δικτύωση μέσω Facebook του ενός εκ των δύο με άλλους ανθρώπους, περιλαμβανομένων των πρώην συντρόφων του.

Η «αρνητική επίδραση» του Facebook μειώνεται όσο περισσότερο διαρκεί η σχέση: Τα ζευγάρια που είναι μαζί για πάνω από τρία χρόνια τείνουν να χρησιμοποιούν λιγότερο το Facebook αλλά και να είναι πιο ώριμοι στην σχέση τους.

Πηγή: PsychCentral.com 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v