«Αιχμάλωτοι» στα social media: Μήπως πάσχετε από… FOMO;

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονομάζεται FOMO και οι ειδικοί τον μελετούν, εξηγώντας τους κινδύνους και τις επιπτώσεις του.
«Αιχμάλωτοι» στα social media: Μήπως πάσχετε από… FOMO;
Μήπως πάσχετε κι εσείς από FOMO (Fear of Missing Out); Αν βρίσκεστε σε ένα ραντεβού και κοιτάζετε συνεχώς στο smartphone σας το newsfeed του Facebook, αν μιλάτε στο τηλέφωνο και διακόπτετε την συνομιλία για να δείτε ποιος παίρνει στην άλλη γραμμή, αν οδηγείτε αλλά ταυτόχρονα θέλετε να δείτε τι συμβαίνει στο Twitter, τότε πιθανώς η απάντηση να είναι καταφατική.

Τι είναι το FOMΟ;

Δεν είναι παρά ο σύγχρονος εθισμός μας στην επικοινωνία – ή καλύτερα ο φόβος του να χάσεις κάτι από αυτά που συμβαίνουν στα «κανάλια» επικοινωνίας με τα οποία είσαι συνδεδεμένος. Το τελευταίο διάστημα, ο FOMO έχει γίνει αντικείμενο έντονου σχολιασμού και μελέτης. Οι ειδικοί διατείνονται πως πρόκειται για μια σύγχρονη φοβία που αναφέρεται στην συμπεριφορά με την οποία το άτομο ελέγχει συνεχώς κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, ώστε να μην του διαφύγει κάτι σημαντικό.

«Ο φόβος αυτός σχετίζεται με τη σκέψη ότι ‘κάτι άλλο μπορεί να χάνω που είναι πιο ενδιαφέρον και ελκυστικό από αυτό που κάνω στην πραγματική μου ζωή. Κάτι που μπορεί να χάνω όταν είμαι απασχολημένος σε μια δουλειά ή μια δραστηριότητα, εκτός διαδικτύου’. Γι' αυτό και το συχνό τσεκάρισμα ενέχει στοιχεία εθισμού», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Φρόσω Μήτσιου.

Όπως αναφέρει η ειδικός, η σκέψη που συνδέεται με αυτή τη συμπεριφορά είναι πως μπορεί να συμβαίνει κάτι καλύτερο ή απλά κάτι να συμβαίνει και επειδή δεν είμαι σίγουρος, 'μπαίνω' να το τσεκάρω. Μπορεί μια τέτοια συνήθεια να υπήρχε και παλαιότερα, με την μορφή του τακτικού ελέγχου των emails ή των ειδήσεων στις εφημερίδες, αλλά «η διαφορά με τα μέσα δικτύωσης είναι ότι περιμένουμε μια άμεση 'αμοιβή', δηλαδή να δούμε πόσοι για παράδειγμα μας έκαναν like ή αν τους άρεσε αυτό που ανεβάσαμε», εξηγεί η κ. Μήτσιου, συμπληρώνοντας πως η συμπεριφορά αυτή φαίνεται να είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας 18-33 ετών.

Τα συμπτώματα του FOMO

Τα σημάδια που υποδεικνύουν την ύπαρξη αυτής της σύγχρονης φοβίας είναι ο συχνός έλεγχος του προφίλ μας στον υπολογιστή ή στο κινητό, ακόμη και ανά πέντε λεπτά ή ακόμη κι αν βρισκόμαστε έξω με παρέα. Επιπλέον, αν οδηγούμε, αν βρισκόμαστε σε σοβαρή συζήτηση ή αν παραμελούμε μια επαγγελματική συναλλαγή, προσπαθώντας παράλληλα να απαντήσουμε σε SMS, μπορούμε εύκολα να υποψιαστούμε πως έχουμε πέσει «θύματα» του FOMO.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να θεωρούμε πως η ενασχόληση με τα social networks είναι απλή κοινωνικοποίηση ή ένας ευχάριστος τρόπος να περνά η ώρα, αλλά όταν αυτή η συνήθεια φέρνει άγχος, ανησυχία, αίσθημα ντροπής ή και κατάθλιψη, τότε οι συνέπειες υποδεικνύουν πως συμβαίνει κάτι περισσότερο από «μια απλή συνήθεια».

«Οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να έχουν επίπτωση στις σχέσεις με τους άλλους, αν εγώ επενδύω αρκετό χρόνο στη διαδικτυακή και όχι στην εξωδικτυακή επικοινωνία. Πόσο μάλλον, αν βρίσκομαι σε κάποιο ραντεβού επαγγελματικό ή πιο προσωπικό και το μυαλό μου αλλά και τα χέρια μου πιθανόν να είναι συνεχώς στο τηλέφωνο», σημειώνει η κ. Μήτσιου.

Όσο για το τι μπορεί κανείς να κάνει για να περιορίσει τις δυσάρεστες συνέπειες του FOMO; «Επενδύστε σε στιγμές με ανθρώπους, ασχοληθείτε με δραστηριότητες, κάντε κάτι για τον εαυτό σας χωρίς να χρειάζεται να το «ανεβάσετε» κάπου για να έχει μεγαλύτερη αξία. Απενεργοποιήστε για κάποιες ώρες ή λεπτά τον υπολογιστή ή το κινητό σας και δείτε την πραγματική ζωή και όχι απλά τη ζωή μέσα από μια οθόνη», συνιστά η ειδικός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v