ΟΟΣΑ: Από τις πιο δυστυχισμένες χώρες η Ελλάδα

Λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας, πιο σκληρά εργαζόμενοι και πιο κακοπληρωμένοι σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο είμαστε οι Έλληνες.
ΟΟΣΑ: Από τις πιο δυστυχισμένες χώρες η Ελλάδα
Δουλεύουμε περισσότερο, αμειβόμαστε λιγότερο και είμαστε λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας συγκριτικά με το μέσο όρο παγκοσμίως. Αυτό, τουλάχιστον, λέει η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τον Δείκτη Καλύτερης Ζωής, που κατατάσσει την Ελλάδα στην τριακοστή θέση, σε σύνολο τριάντα έξι χωρών.

Εργασιακές συνθήκες και αμοιβές

Οι Έλληνες εργάστηκαν 2.032 ώρες το 2011, αρκετά περισσότερο συγκριτικά με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.776 ώρες. Μόνο στο Μεξικό κλήθηκαν να εργαστούν περισσότερο, φτάνοντας τις 2.250 ώρες, και στη Χιλή 2.047 ώρες. Την ίδια ώρα, οι Γερμανοί που συχνά εμφανίζονται ως οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη εργάστηκαν κατά μέσο όρο 1.413 ώρες το 2011.

Από την άλλη πλευρά, το 5% των Ελλήνων εργάζεται αρκετές ώρες πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου, ενώ ο μέσος όρος των ατόμων που κάνουν υπερωρίες στις χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα είναι 9%, και αφορά κυρίως τους άνδρες. Το 56% των ατόμων ηλικίας από 15 έως 64 ετών στην Ελλάδα έχει σχέση αμειβόμενης εργασίας, πράγμα που μας κατατάσσει χαμηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ, που βρίσκεται στο 66%.

Η εκπαίδευση θεωρείται σημαντικό κριτήριο για την εύρεση εργασίας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 65% των ενηλίκων μεταξύ 25-64 ετών κερδίζει τα προς το ζην με απολυτήριο μέσης εκπαίδευσης, ενώ ο μέσος όρος είναι 74%.

Το εισόδημα στη χώρα μας κατά την έκθεση ανέρχεται σε 15.800 ευρώ τον χρόνο. Είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τις 17.820 ευρώ που θεωρείται ο μέσος όρος, την ώρα που στη Γερμανία είναι 22.320. Ταυτόχρονα, τεράστιο είναι το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, αφού το 20% των πιο πλούσιων κερδίζει 6 φορές όσα το 20% των πιο φτωχών.

Οι περισσότερο και οι λιγότερο ευτυχισμένοι λαοί

Η ζωή μας δεν μας ικανοποιεί αφού είμαστε στο 71%, αρκετά χαμηλότερα δηλαδή από τον μέσο όρο που βρίσκεται 80%. Στις χαμηλότερες θέσεις για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από τη ζωή τους κατατάσσονται στην έκθεση, η Εσθονία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Χιλή, το Μεξικό και στην τελευταία η Τουρκία, ενώ καλύτερο μέρος να ζει και να εργάζεται κάποιος αναδεικνύεται η Αυστραλία. Η Πορτογαλία που επίσης έχει χτυπηθεί από την κρίση στην ευρωζώνη κατατάχθηκε στην 28η θέση, ενώ η Ιρλανδία που επίσης έχει λάβει μέτρα λιτότητας κατατάσσεται στη 15η θέση.

Το προσδόκιμο ζωής και τα περιβαλλοντικά ζητήματα

Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι σχεδόν 81 χρόνια (ανεξαρτήτως φύλου), ένα έτος παραπάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (80 χρόνια). Το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες είναι 83 σχεδόν χρόνια, έναντι 78 για τους άνδρες.

Σε θέματα περιβαλλοντικής μόλυνσης αναφέρεται ότι τα μικροσωματίδια είναι 31 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, αρκετά πιο πάνω από τα 20 μικρογραμμάρια που είναι ο μέσος όρος.

Η Ελλάδα επίσης εμφανίζεται κάτω από τον μέσο όρο των χωρών (που συμπερίλφθηκαν στη μελέτη του ΟΟΣΑ) στην ποιότητα του νερού με το 69% να δηλώνει ικανοποιημένο από την ποιότητα του νερού ενώ ο μέσος όρος είναι 84%.

Πηγή: euro2day.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v