Πώς συνέβη η μεγαλύτερη επίθεση από καταβολής διαδικτύου

Μάθετε πώς οργανώθηκε η «μεγαλύτερη επίθεση στην Ιστορία του διαδικτύου», επειδή μια ολλανδική εταιρία… θύμωσε όταν την κατέταξαν στους spammers.
Πώς συνέβη η μεγαλύτερη επίθεση από καταβολής διαδικτύου
Φανταστείτε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο, και κάποιους που πραγματοποιούν επίθεση στις ράμπες εξόδου του. Το αποτέλεσμα είναι να κλείσει ολόκληρος ο δρόμος, και να σχηματιστεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Φανταστείτε τώρα όλο αυτό να γίνεται στην «λεωφόρο» του διαδικτύου.

Αυτό συνέβη την περασμένη Πέμπτη στους «δρόμους» του παγκόσμιου internet, και όλα αυτά επειδή μια εταιρία από την Ολλανδία… τσαντίστηκε με έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, πραγματοποιώντας επίθεση που χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη στην ιστορία του διαδικτύου και επηρέασε λίγο-πολύ όλο τον ιστό.

Οι δύο αντίπαλοι

Η Spamhaus είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρες την Γενεύη και το Λονδίνο, ο οποίος φροντίζει να φιλτράρει τα εισερχόμενα email και να τοποθετεί όσους αποστολείς κατατάσσονται στους spammers, σε ειδικές «μαύρες λίστες», ώστε να μπλοκάρονται και να μην φθάνουν στο inbox μας.

Από την άλλη, η CyberBunker είναι μια εταιρία φιλοξενίας ιστοσελίδων με έδρα την Ολλανδία, η οποία δηλώνει πως φιλοξενεί οποιαδήποτε σελίδα, εκτός από αυτές που περιέχουν παιδική πορνογραφία ή τρομοκρατικό υλικό. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Spamhaus ανακοίνωσε πως έβαλε την συγκεκριμένη εταιρία προσωρινά στις «μαύρες λίστες» της.

Τα αντίποινα

Στις 20 Μαρτίου, η εταιρία Cloud Flare από την Silicon Valley παρατήρησε ασυνήθιστες «ποσότητες» DDoS (distributed denial of service – ήτοι «επιθέσεις άρνησης υπηρεσίας») σε βάρος της, οι οποίες υπερφόρτωναν το δίκτυό της. Ο μεγάλος στόχος της επίθεσης, όμως, ήταν άλλος: Οι servers της SpamHaus, που υπέστησαν πρωτοφανούς κλίμακες επιθέσεις με στόχο να κατακτήσουν ένα δίκτυο μη διαθέσιμο στους χρήστες, προκαλώντας υπερφόρτωση μέσω μαζικής αποστολής αιτημάτων πρόσβασης.

Οι δράστες προσποιήθηκαν ότι προέρχονται από τον σέρβερ της Spamhaus και βομβάρδισαν το Internet με ταυτόχρονα αιτήματα πρόσβασης. Το σύστημα θεώρησε ότι τα αιτήματα προέρχονται από την Spamhaus και άρχισε να τα κατευθύνει μαζικά στον ιστότοπο, προκαλώντας μπλακάουτ.

Μάλιστα, υπολογίστηκε πως η αποστολή αυτών των «επιθετικών» αρνήσεων υπηρεσίας έφτασε τα 300 gigabits ανά δευτερόλεπτο, την στιγμή που μια συνηθισμένη επίθεση DDoS κυμαίνεται στα 50 gbps. Ειδικοί του διαδικτύου σε διεθνή Μέσα δήλωσαν πως πρόκειται για την μεγαλύτερη DDoS επίθεση στην Ιστορία του διαδικτύου.

Οι παράπλευρες απώλειες

Το «μποτιλιάρισμα» που αναφέραμε όντως επηρέασε τον παγκόσμιο ιστό, προκαλώντας καθυστερήσεις σε παρεχόμενες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως αυτές του Netflix. Βέβαια, στον απόηχο της, εντυπωσιακής από άποψης μεγέθους, επίθεση, τα έντυπα πληροφορικής επεσήμαναν πως δόθηκε στο ζήτημα περισσότερη σημασία απ’ όση έπρεπε: «Στην ουσία, δεν μιλάμε παρά για μια ασήμαντη συμφόρηση στην καθημερινή κίνηση του διαδικτύου για τους περισσότερους χρήστες», αναφέρει το βρετανικό περιοδικό πληροφορικής The Register.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v