Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά: Συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

Συλλαλητήρια διοργανώνονται αύριο Σάββατο σε πολλές ελληνικές πόλεις για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα.
Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά: Συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα
Φανταστείτε το εξής: Έχετε γεννηθεί σε μία χώρα, από δύο γονείς που γεννήθηκαν σε μία άλλη, την οποία κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν. Πηγαίνετε σχολείο σε αυτήν την χώρα, έχετε φίλους σε αυτήν την χώρα, μιλάτε τη γλώσσα αυτής της χώρας, βλέπετε την τηλεόραση αυτής της χώρας. Στην χώρα όπου γεννήθηκαν οι γονείς σας δεν έχετε πάει ποτέ, γιατί δεν έχετε διαβατήριο, οπότε γενικώς δεν έχετε πάει σε καμία άλλη χώρα και δεν έχετε γνωρίσει καμία άλλη κουλτούρα πέρα από αυτή στην οποία μεγαλώνετε. Και μια μέρα, τελειώνετε το σχολείο, κλείνετε τα 18, και ζείτε από εδώ και στο εξής με τον φόβο του ελέγχου, γιατί για το κράτος στο οποίο ζείτε είστε παράνομοι. Δεν έχετε ταυτότητα, γιατί αυτό το κράτος δεν σας αναγνωρίζει το δικαίωμα να βγάλετε ταυτότητα. Δεν είστε πολίτης αυτού του κράτους. Κι αν σας πιάσει χωρίς ταυτότητα, θα σας απελάσει. Σε μια χώρα που δεν έχετε πάει ποτέ.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας θεώρησε σωστό αυτός ο παραλογισμός να παραμείνει ως έχει.

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) διεκδικεί ιθαγένεια για όλα τα παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα διοργανώνοντας συλλαλητήρια το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 14.00 το μεσημέρι, στην Ομόνοια και σε άλλες ελληνικές πόλεις.

Πέρα από την Αθήνα συλλαλητήρια διοργανώνονται την ίδια ημέρα σε: Θεσσαλονίκη, Άγαλμα Βενιζέλου 2μμ, Γιάννενα, Περιφέρεια 12 μμ, Πάτρα, Πλατεία Γεωργίου 2μμ, Ηράκλειο, Λιοντάρια 12 μμ, Ρέθυμνο, Δημαρχείο 1 μμ, Χανιά, Πλατεία Αγοράς 11πμ, Αλεξανδρούπολη, Δημαρχείο 12 μμ, Χαλκίδα, Πλατεία Αγίου Νικολάου, 4 μμ.



Σε συνέντευξη Τύπου της ΚΕΕΡΦΑ στη Θεσσαλονίκη τόνισαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα πρέπει να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα και χαρακτήρισαν "ακροδεξιά στροφή" την απόφαση της κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου για την ιθαγένεια και την ψήφο των μεταναστών.

Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Στις 30 Μαρτίου πλημμυρίζουμε τους δρόμους για να βάλουμε φρένο στον ρατσιστικό κατήφορο της κυβέρνησης Σαμαρά που έβαλε στο στόχαστρο το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών. Θα είμαστε όλοι και όλες μαζί με τις κοινότητες μεταναστών που μας καλούν, θα είμαστε μαζί με τα παιδιά τους που θέλουν ιθαγένεια!

"Η ΝΔ του Σαμαρά απειλεί να γκρεμίσει τα όνειρα μιας ζωής σε πάνω από διακόσιες χιλιάδες παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα και δεν γνωρίζουν άλλη, μετά από χρόνια ολόκληρα στο σχολείο. Απειλεί ότι θα βρίσκονται στα 18 τους χρόνια παράνομοι και χωρίς χαρτιά αν δεν μπορούν να πληρώνουν 150 ένσημα ώστε να έχουν άδειες παραμονής. Απειλεί ότι θα απελαθούν από τη χώρα.



"Είναι η ίδια κυβέρνηση που σπέρνει τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση με τις πολιτικές των μνημονίων, αυτές που απλώνουν τη καταστροφή στην Ελλάδα και τώρα στην Κύπρο για να διασώσουν τους τραπεζίτες".

Το αρχικό κάλεσμα υπογράφουν: Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων Ελλάδος, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος η «Ενότητα», Κοινότητα Σενεγάλης, Κοινότητα Νιγηρίας, Ένωση Γυναικών Νιγηρίας, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Επιμελητήριο Μπαγκαλντεσιανών Ελλάδος, Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών Ελλάδος, Αιγυπτιακή Κοινότητα, ASANTE, ΚASAPI HELLAS, Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, Εκπαιδευτικοί και Διδασκαλικοί Σύλλογοι, Άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, μαθητές σχολείων Αθήνας-Πειραιά, φοιτητικοί σύλλογοι.



Κάντε κλικ εδώ για να υπογράψετε την σχετική Έκκληση για την Αναγνώριση του Δικαιώματος στην Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v